Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 20. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/194 E. 2023/317 K. 25.04.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
20. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/194 Esas
KARAR NO : 2023/317
DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 27/03/2023
KARAR TARİHİ : 25/04/2023

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP: Davacılar vekili tarafından sunulan 27/03/2023 tarihli dava dilekçesinde özetle; Müvekkillerinin hep birlikte Davalı şirket sermayesinin toplam %54’ünü temsil eden paylara sahip olduğunu, TTK m. 411 kapsamında Davalı Şirket’in yönetim kurulundan gerektirici sebepleri ve gündemi belirterek genel kurulun toplanmasına ilişkin çağrı kararı alınmasını talep ettiklerini, yönetim kurulunca bir çağrı kararı alınmadığını ve genel kurul toplantısı yapılamadığını, bu hususta ilerleme kaydedilemeyince, TTK m. 412 uyarınca genel kurulun toplantıya çağrılması maksadıyla huzurdaki davanın açılması zorunluluğunun ortaya çıktığını, müvekkillerinin bu yöndeki istemlerini, gerektirici sebepler ve gündemle birlikte, noter kanalıyla yönetim kuruluna ilettiğini, ancak müvekkillerinin bu yöndeki taleplerine kanuni süresi içerisinde olumlu cevap verilmediğini ve genel kurulun toplanmasına ilişkin bir çağrı kararı alınmadığını, Davalı Şirket’in hem pay sahibi hem de yönetim kurulu üyesi olan davacı müvekkilleri … , … ve … ’ın olağan genel kurulun toplantıya çağrılmasına ilişkin bir yönetim kurulu kararı alınmasına yönelik tüm çabaları diğer yönetim kurulu üyeleri … nezdinde bir karşılık bulamadığını, Müvekkillerinin bu kapsamda, … Noterliği’nden gönderdikleri 10.1.2023 tarihli ve … yevmiye numaralı ihtarname ile gündemi ve gerektirici sebepleri de belirterek yönetim kurulu tarafından genel kurulun toplantıya çağrılmasını talep ettiğini, müvekkillerinin bu ihtarnamelerde, genel kurulun toplantıya çağrılmasına yönelik çağrı kararı alınması talebinin gerektirici sebeplerini Davalı Şirket’in 2019, 2020 ve 2021 yıllarına ilişkin genel kurul toplantılarının TTK m. 409’da öngörülen süre içinde yapılmamış olması ve Davalı Şirket yönetim kurulunun görev süresinin sona ermiş olması gerekçesi ile açıkladıklarını, bu sebeplerden dolayı; genel kurulun toplantıya çağrılmasına karar verilmesinin tüm koşulları oluştuğundan, TTK m. 412 uyarınca, genel kurulun toplantıya çağrılmasına karar verilmesini, Davalı Şirket genel kurulunun toplantıya çağrılmasına karar verilmesini talep ve dava etmişlerdir
CEVAP: Davalı tarafa çıkarılan tebligatın davalıya usul ve yasaya uygun şekilde tebliğ edilmesine rağmen davalı taraf davaya cevap vermeyerek ve duruşmalara katılmayarak HMK 128. maddesi gereğince davacının iddialarının tamamını inkar etmiş sayılmıştır.
DELİLLER: Davalı … A.Ş.’nin ticaret sicil kayıtları, Davalı şirketin 02/04/2019 tarihli genel kurul toplantı tutanağı ve hazirun cetveli, … Noterliği’nin 10/01/2023 tarihli ve … yevmiye numaralı ihtarnamesi ve tebliğ şerhleri.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Mahkememizce yapılan yargılama, taraf beyanı, toplanan deliller ve tüm dosya kapsamına göre; Dava; davacıler tarafından davalı şirketin TTK 411 ve 412 maddeleri uyarınca olağan genel kurulunun toplantıya çağrılması istemine ilişkindir.
Davacı tarafça davalı şirketin olağan genel kurullarının esas sözleşmede buna ilişkin belirlenen süreler geçmesine rağmen yapılmadığını bu hususta davalı şirkete çekilen ihtarnamelere olumlu cevap verilmediğini bu nedenle davalı şirketin 2019-2020 ve 2021 yılına ilişkin olağan genel kurullarının toplantıya çağrılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı tarafa çıkarılan tebligatın davalıya usul ve yasaya uygun şekilde tebliğ edilmesine rağmen davalı taraf davaya cevap vermeyerek ve duruşmalara katılmayarak HMK 128. maddesi gereğince davacının iddialarının tamamını inkar etmiş sayılmıştır.
Davalı şirketin Ticaret Sicil kayıtlarının incelenmesinde; davalı şirketin … nün … sicil numarasına kayıtlı … A.Ş. unvanlı şirket olduğu ve ticaret merkezinin Şişli/İstanbul olduğu, buna göre Mahkememizin yetkili olduğu, şirketin ana sözleşme tescil tarihinin 26/06/1995 olduğu, şirketin son genel kurulunun sözleşme değişikliğine ilişkin 02/04/2019 tarihinde yapıldığı, şirketin son tescilinin 26/04/2019 tarihinde genel kurul kararının tesciline ilişkin yapıldığı anlaşılmıştır.
Davalı şirketin anonim şirket olduğu anlaşılmakla dava konusu ihtilafa ilişkin Türk Ticaret Kanunu ve ilgili yönetmelikteki düzenlemelere göre;
TTK madde 409- (1) Genel kurullar olağan ve olağanüstü toplanır. Olağan toplantı her faaliyet dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapılır. Bu toplantılarda, organların seçimine, finansal tablolara, yönetim kurulunun yıllık raporuna, kârın kullanım şekline, dağıtılacak kâr ve kazanç paylarının oranlarının belirlenmesine, yönetim kurulu üyelerinin ibraları ile faaliyet dönemini ilgilendiren ve gerekli görülen diğer konulara ilişkin müzakere yapılır, karar alınır.
TTK madde 411- (1) Sermayenin en az onda birini, halka açık şirketlerde yirmide birini oluşturan pay sahipleri, yönetim kurulundan, yazılı olarak gerektirici sebepleri ve gündemi belirterek, genel kurulu toplantıya çağırmasını veya genel kurul zaten toplanacak ise, karara bağlanmasını istedikleri konuları gündeme koymasını isteyebilirler. Esas sözleşmeyle, çağrı hakkı daha az sayıda paya sahip pay sahiplerine tanınabilir.
(2) Gündeme madde konulması istemi, çağrı ilanının Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanmasına ilişkin ilan ücretinin yatırılması tarihinden önce yönetim kuruluna ulaşmış olmalıdır.
(3) Çağrı ve gündeme madde konulması istemi noter aracılığıyla yapılır.
(4) Yönetim kurulu çağrıyı kabul ettiği takdirde, genel kurul en geç kırkbeş gün içinde yapılacak şekilde toplantıya çağrılır; aksi hâlde çağrı istem sahiplerince yapılır.
TTK madde 412- (1) Pay sahiplerinin çağrı veya gündeme madde konulmasına ilişkin istemleri yönetim kurulu tarafından reddedildiği veya isteme yedi iş günü içinde olumlu cevap verilmediği takdirde, aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine, genel kurulun toplantıya çağrılmasına şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi karar verebilir. Mahkeme toplantıya gerek görürse, gündemi düzenlemek ve Kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere bir kayyım atar. Kararında, kayyımın, görevlerini ve toplantı için gerekli belgeleri hazırlamaya ilişkin yetkilerini gösterir. Zorunluluk olmadıkça mahkeme dosya üzerinde inceleme yaparak karar verir. Karar kesindir.
Anonim Şirketlerin Genel Kurul Toplantılarının Usul ve Esasları ile Bu Toplantılarda Bulunacak Bakanlık Temsilcileri Hakkında Yönetmelik madde 7 – (1) Genel kurul toplantıları aşağıda belirtilen zamanlarda yapılır:
a) Olağan genel kurul toplantısı, her hesap dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapılır. Buna göre hesap dönemi takvim yılı olan şirketlerde toplantılar yılın ilk üç ayı içinde, özel hesap dönemi olan şirketlerde ise, hesap döneminin bittiği günü izleyen ilk üç ay içinde yapılır.
Madde 9 – (3) Şirket sermayesinin en az onda birini, halka açık şirketlerde yirmide birini oluşturan veya esas sözleşmede öngörülmesi halinde daha az sayıdaki pay sahiplerince oluşturulan azlık pay sahipleri, yönetim kurulundan, gerektirici sebepleri ve gündemi belirterek, genel kurulun toplantıya çağrılmasını veya genel kurul zaten toplanacak ise, karara bağlanmasını istedikleri hususların gündeme konulmasını yazılı olarak noter aracılığıyla isteyebilirler. Gündeme madde konulması isteminin, çağrı ilanının Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanmasına ilişkin ilan ücretinin yatırılması tarihinden önce yönetim kuruluna ulaşmış olması gerekir.
(4) Azlık pay sahiplerinin, genel kurulun toplantıya çağrılmasına ilişkin yönetim kuruluna yaptıkları başvurunun kabul edilmesine rağmen kırkbeş gün içerisinde toplantı çağrısının yönetim kurulu tarafından yapılmaması halinde azlık pay sahipleri, genel kurulu toplantıya çağırabilir.
(5) Azlık pay sahiplerinin, genel kurulun toplantıya çağrılmasına ilişkin talebinin yönetim kurulu tarafından reddedilmesi veya yedi iş günü içerisinde olumlu cevap verilmemesi üzerine Kanunun 412 nci maddesi gereğince mahkemece atanmış kayyım tarafından genel kurul toplantıya çağrılabilir.
Madde 13 –(1)Olağan genel kurul toplantısının gündeminde sırasıyla şu hususlar bulunur: a) Açılış ve toplantı başkanlığının oluşturulması.
b) Yönetim kurulunca hazırlanan yıllık faaliyet raporunun okunması ve müzakeresi.
c) Denetçi raporlarının okunması.
ç) Finansal tabloların okunması, müzakeresi ve tasdiki.
d) Yönetim kurulu üyelerinin ibrası.
e) Kârın kullanım şeklinin, dağıtılacak kâr ve kazanç payları oranlarının belirlenmesi.
f) Yönetim kurulu üyelerinin ücretleri ile huzur hakkı, ikramiye ve prim gibi hakların belirlenmesi.
g) Faaliyet yılı içinde yönetim kurulu üyeliklerinde eksilme meydana gelmiş ve yönetim kurulunca atama yapılmış ise atamanın genel kurulca onaylanması.
ğ) Görev süreleri sona ermiş olan yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi, şayet esas sözleşmede görev süreleri belirtilmemişse görev sürelerinin tespiti.
h) Denetçinin seçimi.
ı) Lüzum görülecek sair hususlar.
Yukarıda belirtilen yasal mevzuat ve davalı şirkete ait ticaret sicil dosya sureti ile tarafların iddia ve savunmaları göz önüne alındığında; davalı şirketin en son olağan genel kurulunun 2018 yılına ait 02/04/2019 tarihli genel kurul olduğu bu tarihten sonra davalı şirketin olağan genel kurulunun toplanmadığı, davacılar tarafından davalı şirkete yönelik çekilen ihtarnamelere rağmen olağan genel kurul toplantısının yapılamadığı ve davalı şirketin aksi yönde bir ispatının da bulunmadığı anlaşılmakla, TTK 409. madde ve İlgili Yönetmeliğin 7. maddesinde belirtilen süreler geçmesine rağmen davalı şirketin 2019-2020 ve 2021 yıllarına ait olağan genel kurullarının toplanmadığı, davacıların şirketteki hisse miktarı itibariyle TTK 411. maddesi ve Yönetmelik 9/3 maddesi kapsamında davalı şirketi olağan genel kurul toplantısına çağırma hakkına sahip olduğu ve davalı şirkete bu hususta yönelttiği ihtarnamelere olumlu cevap alamadığı, yasa ve yönetmelikte belirlenen toplantıya çağırma süresi ve talebe olumlu cevap verme süresi de geçmesine rağmen davalı şirketin olağan genel kurulunun toplantıya çağrılmadığı bu haliyle TTK 412. maddesi ve Yönetmelik 9/5 kapsamında davalı şirketin olağan genel kurulunu toplantıya çağırma koşulların oluştuğu sabit olup, duruşma açılmasını gerektiren bir zorunluluk bulunmadığından TTK 412 maddesi gereğince dosya üzerinden yapılan inceleme neticesinde davacı tarafça açılan davanın kabulü ile davalı şirketin 2019-2020 ve 2021 yıllarına ait olağan genel kurullarının aşağıda belirtilen gündeme ilişkin toplantıya çağrılmasına bu hususları yerine getirmek üzere TTK 412 ve Yönetmelik 9/5 maddeleri uyarınca davalı şirkete kayyım atanmasına dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
KARAR: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1- Davacılar tarafından açılan DAVANIN KABULÜ ile, TTK 412. madde gereğince … ‘nün … sicil numarasında kayıtlı … ANONİM ŞİRKETİ’nin 2019,2020 ve 2021 yılları faaliyet dönemine ilişkin olağan genel kurulunun toplantıya çağrılmasına,
2- Davalı şirketin 2019,2020 ve 2021 yılları faaliyet dönemine ilişkin olağan genel kurulunu toplantıya çağırmak ve aşağıda belirlenen gündemi düzenlemek üzere TTK 412 md. uyarınca Serbest Muhasebeci Mali Müşavir … ‘in kayyım olarak atanmasına ve bu hususta davalı şirkete ait gerekli belgeleri hazırlaması için yetki verilmesine,
3- Davalı … Anonim Şirketi’nin 2019,2020 ve 2021 yılları faaliyet dönemine ilişkin yapılacak olağan genel kurul toplantı gündeminin;
1- Toplantının açılışı ve Toplantı Başkanlığı’nın seçimi,
2- Toplantı Başkanlığı’na toplantı zaptının imzası hususunda yetki verilmesi,
3- 2019, 2020 ve 2021 yılı hesap dönemlerine ilişkin Yönetim Kurulu Faaliyet Raporlarının okunması, müzakere edilmesi ve tasdiki,
4- 2019, 2020 ve 2021 yılı hesap dönemleri finansal tablolarının okunması, müzakere edilmesi ve tasdiki,
5- 2019, 2020 ve 2021 yılı hesap dönemleri için Yönetim Kurulu üyelerinin ibrası hakkında karar verilmesi,
6- 2019, 2020 ve 2021 yılı hesap dönemlerine ilişkin kârın kullanım şeklinin belirlenmesi,
7- Yeni yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi,
8- Yönetim kurulu üyelerinin ücretleri ile huzur hakkı, ikramiye ve prim gibi hakların belirlenmesi,
9- Yönetim Kurulu üyelerine 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 395 ve 396. maddelerinde belirtilen işlemler yönünden izin verilmesi,
10- Dilek temenniler ve kapanış
şeklinde belirlenmesine,
4- Atanan kayyımın emek ve mesaisine karşılık toplam 12.000,00-TL ücret takdiri ile belirlenen ücretin davacı tarafça avans olarak dosyaya yatırılması akabinde kayyımın görevinin başlamasına, davacı tarafça dosyaya avans olarak yatırılarak kayyıma ödenen 12.000,00-TL ücretin davalıdan alınarak davacı taraflara verilmesine,
5- Davacı tarafça dava açılırken yatırılan peşin harç yeterli olduğundan başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
6- Davacı tarafça yargılama sırasında yapılan başvurma harcı 179,90-TL, peşin harç 179,90-TL, 3 adet tebligat-posta gideri 21,25-TL olmak üzere toplam 381,05-TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacı tarafa verilmesine,
7- Davacı taraflar yargılama sırasında kendisini bir vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT uyarınca hesaplanan 9.200,00-TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacılara verilmesine,
8- Davacı tarafça yatırılan gider avansının karar tebliğ işlemleri tamamlandıktan ve karar kesinleştikten sonra kullanılmayan kısmının davacı tarafa resen iadesine,
Dair; tarafların yokluğunda dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda TTK 412 maddesi gereğince KESİN olmak üzere oybirliği ile karar verildi. 25/04/2023

Başkan …
e-imza*
Üye …
e-imza*
Üye …
e-imza*
Katip …
e-imza*

*Bu evrak 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümlerine uygun olarak elektronik imza ile imzalanmıştır.