Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 20. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/621 E. 2021/961 K. 30.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
20. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/621 Esas
KARAR NO : 2021/961
DAVA : Ticaret Sicile Tescil (Ortaklıktan Çıkma veya Çıkarılmaya İlişkin)
DAVA TARİHİ : 28/10/2021
KARAR TARİHİ : 30/12/2021

Mahkememizde görülmekte olan Ticaret Sicile Tescil (Ortaklıktan Çıkma veya Çıkarılmaya İlişkin) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP: Davacı vekili tarafından mahkememize sunulan 28/10/2021 tarihli dava dilekçesinde özetle; Dava konusu şirket ortağı … … tarafından, Müdürlüğe bildirilen dilekçe ve ekindeki kesinleşmiş ….Asliye Ticaret Mahkemesi …E sayılı dosyasında (Ek 1), dava dışı … …’ün şirket ortaklığından çıkmasına karar verildiğini, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu m.31/f.1 gereğince, ortaya çıkacak değişikliklerin tescili zorunlu olduğu için, Kanunun 33. Maddesi ve Ticaret Sicili Yönetmeliği m.36 gereğince, davalı şirkete ihtar gönderildiğini ve dava dışı … … tarafından, Müdürlüğümüze bildirilen Mahkeme kararının gereğinin şirket tarafından alınacak ortaklar kurulu kararı ile yerine getirilmesinin ihtar olunduğunu, ortaklıktan çıkmaya ilişkin mahkeme kararının tespit kararı olduğu; mahkemenin ayrıca çıkma kararının tesciline hükmetmediği gibi zaten çıkan ortağın payına ilişkin de hüküm kurulmadığından, hem çıkma kararının tescili hem de çıkan ortak payının ne şekilde tasarruf edileceğine ilişkin olarak tespit kararına binaen şirketin karar almasının zorunlu olduğunu, bu bağlamda; ihtar gereğince davalı şirketin, kendisine verilen mühlet içinde karar alarak tescil ettirmediğini ve müvekkilin de tesciline mahkeme kararında hükmedilmeyen hususlarda re’sen tescil yetkisi bulunmadığı gibi çıkan ortak payına ilişkin olarak da şirket yerine geçerek karar alma yetkisi bulunmadığını, aslında, ortaklıktan çıkma kararına hükmeden Mahkeme de söz konusu kararın, sicil kayıtlarında sonuç doğuracak şekilde tesciline hükmetmediği gibi, çıkan ortağın payının akıbeti ya da bu payın sicil kayıtlarına nasıl kaydedileceği hususlarında da verilmiş bir karar bulunmadığını ve kararın da sadece taraflar üzerinde sonuç doğuran nispi bağlayıcılığı olduğu için; yani şirketin karar almasını gerektirecek şekilde ortaklıktan çıkartılan ortak ve şirket arasında hüküm doğuracak şekilde Mahkeme karar verdiğinden; huzurdaki davanın, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu m.33/f.3 gereğince ve Ticaret Sicili Yönetmeliği m.36 hükmü gereğince açıldığını, sonuç olarak; 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu m.33 gereğince gönderilen ihtara rağmen, davalı şirketin, mahkeme kararı ile çıkmasına karar verilen ortak ve ortağın payı ile ilgili karar alarak tescil ettirmediğinden; dava konusu şirketten çıkmasına karar verilen ortağın, hissedarlıktan çıktığının tescili ile çıkan ortağın payının akıbetinin de mahkemece belirlenerek tescil edilmek üzere, davacı şirketin almadığı karar yerine geçecek ya da bunun eksikliğini gidererek sicil kayıtlartını mevzuata uygun hale getirecek şekilde, sayın mahkemenizce karar verilmesi talep edilmiştir.
CEVAP : Davalı tarafa çıkarılan tebligatın davalıya usul ve yasaya uygun şekilde tebliğ edilmesine rağmen davalı taraf davaya cevap vermeyerek ve duruşmalara katılmayarak HMK 128. maddesi gereğince davacının iddialarının tamamını inkar etmiş sayılmıştır.
DELİLLER : Davalı şirketin Ticaret Sicil Kaydı, …. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas, 2014/… Karar sayılı kesinleşmiş ilamı, … kayıtları, 13/07/2021 tarih, … sayılı ihtarname ve tebliğ şerhi ile tüm dosya kapsamı.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Mahkememizce yapılan yargılama ve tüm dosya kapsamına göre; Dava; davacı … tarafından şirket ortaklığından çıkmaya ilişkin verilen kesinleşmiş mahkeme kararının davalı şirket tarafından tescil ettirilmemesi üzerine açılan tescil ve çıkmasına karar verilen ortağın hissesi hakkında karar verilmesi istemine ilişkindir.
Davacı taraf davalı şirket ortağının şirket ortaklığından çıkmasına ilişkin mahkeme kararının tescili ve ortaklık payının akıbeti hususunda müvekkil kurum tarafından işlem yapılması gerektiğinden bu hususta ortaklıktan çıkmaya ilişkin mahkeme kararının tesciline ve pay durumuna ilişkin karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı tarafa çıkarılan tebligatın davalıya usul ve yasaya uygun şekilde tebliğ edilmesine rağmen davalı taraf davaya cevap vermeyerek ve duruşmalara katılmayarak HMK 128. maddesi gereğince davacının iddialarının tamamını inkar etmiş sayılmıştır.
Dava konusu ihtilaf dava dışı … …’ün davalı şirket ortaklığından çıkmasına dair …. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas, 2014/… Karar sayılı ilamının tescili ve ortaklıktan çıkmasına karar verilen ortağın pay durumu hakkına karar verilmesi hususlarından kaynaklıdır.
… kayıtlarının incelenmesinde; davalı şirketin …nün … sicil numarasına kayıtlı … Ticaret Ltd. Şti. unvanlı şirket olduğu ve ticaret merkezinin … – İstanbul olduğu, şirketin tek tescilini kuruluşunda 15/12/2011 tarihinde yaptırdığı anlaşılmıştır.
…. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas, 2014/… Karar sayılı ilamının incelenmesinde; davacı şirket ortağı … … tarafından davalı şirket … Ticaret Ltd. Şti. ve davalı şirket ortağı … … aleyhine ortaklık ve kar payı talep etmeksizin TTK 638/2 maddesi gereğince haklı sebeple şirket ortaklığından çıkma davasının kabulüne karar verildiği, davacının davalı şirket ortaklığından çıkmasına 15/12/2014 tarihinde karar verildiği, kararda ortaklık payına ve kararın tesciline ilişkin herhangi bir karar bulunmadığı, kararın 06/10/2018 tarihinde kesinleştiği anlaşılmıştır.
Dava konusu ihtilafa ilişkin yasal düzenlemeler olan 6102 sayılı TTK m.33’te;
1) Tescili zorunlu olup da kanuni şekilde ve süresi içinde tescili istenmemiş olan veya 32 nci maddenin üçüncü fıkrasındaki şartlara uymayan bir hususu haber alan sicil müdürü, ilgilileri, belirleyeceği uygun bir süre içinde kanuni zorunluluklarını yerine getirmeye veya o hususun tescilini gerektiren sebeplerin bulunmadığını ispat etmeye çağırır.
(2) (Değişik: 26/6/2012-6335/4 md.) Sicil müdürünce verilen süre içinde tescil isteminde bulunmayan ve kaçınma sebeplerini de bildirmeyen kişi, sicil müdürünün teklifi üzerine mahallin en büyük mülki amiri tarafından bin Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılır.
(3) Süresi içinde kaçınma sebepleri bildirildiği takdirde, sicilin bulunduğu yerde ticari davalara bakmakla görevli asliye ticaret mahkemesi, dosya üzerinde inceleme yaparak tescili gerekli olan bir hususun bulunduğu sonucuna varırsa, bunun tescilini sicil müdürüne emreder, aksi takdirde tescil istemini reddeder. Süresi içinde tescil isteminde bulunmayan veya kaçınma sebeplerini bildirmeyen kişinin ikinci fıkradaki cezayla cezalandırılması bu fıkra hükmünün uygulanmasına engel oluşturmaz.” şeklinde düzenleme getirilmiştir.
Ticaret Sicili Yönetmeliği 36. maddesinde, bu yetki;
“(1) Tescil edilmesi gereken bir olgunun ilgilisi tarafından tescil ettirilmediğini haber alan müdürlük, tescil başvurusunda bulunmakla yükümlü kişileri, otuz … içinde tescil başvurusunda bulunmaya veya tescili gerektiren sebeplerin bulunmadığını ispat etmeye çağırır. Bu davette, kanuni dayanaklar gösterilmek suretiyle davetin gerekçesi, tescili gereken belgeler ve tescil yükümlülüğünün yerine getirilmemesinin yaptırımları belirtilir.
(2) Birinci fıkra gereğince yapılan çağrı üzerine, süresi içinde tescil isteminde bulunulmaması veya kaçınma sebepleri bildirilmiş olmasına rağmen kaçınma sebeplerinin yeterli görülmemesi halinde müdürlük, durumu sicilin bulunduğu yerdeki ticari davalara bakmakla görevli asliye ticaret mahkemesine bildirir. Mahkemenin tescile hükmetmesi halinde olgu resen tescil edilir.
(3) Müdürlükçe verilen süre içinde tescil isteminde bulunmayan ve kaçınma sebeplerini de bildirmeyen kişi, Kanunun 33 üncü maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen idari para cezasıyla cezalandırılır.
(4) Üçüncü fıkra gereğince idari para cezası verilmesine rağmen, kanuni süre içerisinde tescil isteminde bulunmamakta ısrar edilmesi halinde, müdürlük durumu sicilin bulunduğu yerdeki ticari davalara bakmakla görevli asliye ticaret mahkemesine bildirir. Mahkemenin tescile hükmetmesi halinde olgu resen tescil edilir.” düzenlemesi getirilmiştir.
Somut olayda …. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas, 2014/… Karar sayılı dosyasında verilen karar ile davalı şirket ortağı dava dışı … … tarafından davalı … Ticaret Ltd. Şti. ve davalı şirket ortağı … … aleyhine ortaklık ve kar payı talep etmeksizin TTK 638/2 maddesi gereğince haklı sebeple şirket ortaklığından çıkma davasının kabulü ile dava dışı şirket ortağı … …’ün davalı şirket ortaklığından çıkmasına 15/12/2014 tarihinde karar verildiği, kararda ortaklık payına ve kararın tesciline ilişkin herhangi bir karar bulunmadığı ve kararın 06/10/2018 tarihinde kesinleştiği, bu kapsamda dava dışı … … tarafından yapılan tescil başvurusu üzerine tescil isteminin davalı şirket tarafından alınacak ortaklar kurulu kararı üzerine yapılması gerektiğinden … tarafından davalı şirkete …. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas, 2014/… Karar sayılı dosyasında verilen dava dışı şirket ortağı … …’ün ortaklıktan çıkmasına kararına ilişkin ortaklar kurulu kararı alınması ve tescil başvurusunda bulunması hususunun 13/07/2021 tarih ve … sayılı yazı ile davalı şirkete ihtar edildiği anlaşılmakla, davacı … tarafından TTK 33. maddesi ve Ticaret Sicil Yönetmeliği 36. maddesi gereğince yapılması gereken işlemlerin usulüne uygun yerine getirildiği ancak davalı şirket tarafından tescili zorunlu olan ortaklıktan çıkmaya ilişkin …. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas, 2014/… Karar sayılı ilamı doğrultusunda ortaklar kurulu kararı alınmadığı ve tescil isteminde bulunulmadığı anlaşıldığından, davacı … tarafından resen yapılan inceleme sonucunda dava dışı şirket ortağı … …’ün ortaklıktan çıkmasına ilişkin mahkeme kararının tescili ve ortaklık payı hakkında karar verilmesi gerektiğinden ve bu hususta dava dışı … …’ün …. Asliye Ticaret Mahkemesi dosyasında ortaklıktan çıkma karşılığı ortaklık ve kar payı talebi bulunmadığı anlaşıldığından dava konusu …’nün … sicil numarasında kayıtlı davalı … Ticaret Limited Şirketi hakkında …. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas, 2014/… Karar sayılı 06/10/2018 kesinleşme tarihli ilamı ile verilen şirket ortağı … …’ün davalı şirket ortaklığından çıkmasına ilişkin kararın, ortaklıktan çıkma karşılığı ortaklık payı talebi bulunmadığından davalı şirketteki hisselerinin bedelsiz olarak davalı şirketin kalan ortaklarına hisse oranlarına göre devredilmek suretiyle …nce tescil ve ilanına dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
KARAR: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1- Davacı tarafça açılan DAVANIN KABULÜ ile; Dava konusu …’nün … sicil numarasında kayıtlı davalı … Ticaret Limited Şirketi hakkında …. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas, 2014/… Karar sayılı 06/10/2018 kesinleşme tarihli ilamı ile verilen şirket ortağı … …’ün davalı şirket ortaklığından çıkmasına ilişkin kararın, ortaklıktan çıkma karşılığı ortaklık payı talebi bulunmadığından davalı şirketteki hisselerinin bedelsiz olarak davalı şirketin kalan ortaklarına hisse oranlarına göre devredilmek suretiyle …nce TESCİL ve İLANINA,
2- Karar kesinleştiğinde tescil ve ilanı için …’ne gönderilmesine,
3- Davacı tarafça yatırılan peşin harç yeterli olduğundan başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
4- Davacı tarafından yargılama sırasında yapılan 5 adet tebligat-posta gideri 80,60-TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5- Davacı taraf yargılama sırasında kendisini bir vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT uyarınca hesaplanan 5.100,00-TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
6- Davacı tarafça yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının, karar tebliğ işlemleri tamamlandıktan ve karar kesinleştikten sonra davacı tarafa resen iadesine,
Dair; davacı vekilinin yüzüne karşı davalı tarafın yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize sunulacak bir dilekçe ile İSTİNAF yasa yolu açık olmak üzere oybirliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 30/12/2021

Başkan …
e-imza*

Üye …
e-imza*

Üye …
e-imza*

Katip …
e-imza*

* Bu evrak 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümlerine uygun olarak elektronik imza ile imzalanmıştır.