Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 20. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/536 E. 2021/668 K. 22.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
20. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2021/536 Esas
KARAR NO:2021/668

DAVA:Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli)
DAVA TARİHİ:22/09/2021
KARAR TARİHİ:22/09/2021

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP: Davacı tarafından mahkememize sunulan 22/09/2021 tarihli dava dilekçesinde özetle; … Vergi Dairesine bağlı … vergi numaralı … … Şirketi’nde şirket ortağı … ve şirketin mali müşaviri …’ın asılsız iş ve işlemler yaptıklarını, şirkete ait defterleri ve diğer evrakları tarafına vermediklerini, talep etmesine rağmen şirkete ait olarak yaptıkları iş ve işlemlerin ne olduğunu hususunda tarafına bilgi verilmediğini, bu şartlar altında genel kurulu yapıp bir takım genel kurul kararları almaya çalıştıklarını, alınacak genel kurul kararlarını kabul etmediğini, tarafına verilmiş olan şirkete ait defterleri inceleyebilmesi için gereğinin yapılmasını talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalılara tebligat çıkarılmadığından davalılar tarafından davaya cevap dilekçesi sunulmamıştır.
DELİLLER: … Ticaret Sicil Müdürlüğü kayıtları, vergi dairesi kayıtları ve tüm dosya kapsamı.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Mahkememizce yapılan yargılama, taraf beyanı, toplanan deliller ve tüm dosya kapsamına göre; dava, davacı tarafça davalılar aleyhine açılan davacının ortağı olduğu … … Şirketi’nin yapılacak genel kurul kararlarının iptali ve şirket defterlerini incelemeye ilişkin bilgi alma ve inceleme hakkının kullandırılması istemine ilişkindir.
Davacı taraf ortağı olduğu … … Şirketi’nde şirket ortağı … ve şirketin mali müşaviri …’ın asılsız iş ve işlemler yaptıklarını, şirkete ait defterleri ve diğer evrakları tarafına vermediklerini, talep etmesine rağmen şirkete ait olarak yaptıkları iş ve işlemlerin ne olduğunu hususunda tarafına bilgi verilmediğini, bu şartlar altında genel kurul yapıp bir takım genel kurul kararları almaya çalıştıklarını, alınacak genel kurul kararlarını kabul etmediğini, tarafına verilmiş olan şirkete ait defterleri inceleyebilmesi için gereğinin yapılmasını talep etmiştir.
… Ticaret Sicil Müdürlüğü kayıtlarının incelenmesinde; ihyası istenilen şirketin … Ticaret Sicil Müdürlüğünün … sicil numarasına kayıtlı ve … A.Ş. unvanlı şirket olduğu ve ticaret merkezinin … – … olduğu, şirketin son tescilini 07/12/2018 tarihinde yaptırdığı, şirket yetkililerinin … ve … olduğu anlaşılmıştır.
Dava konusu ihtilafa ilişkin yasal düzenlemelere göre;
TTK 445. maddesine göre; “446 ncı maddede belirtilen kişiler, kanun veya esas sözleşme hükümlerine ve özellikle dürüstlük kuralına aykırı olan genel kurul kararları aleyhine, karar tarihinden itibaren üç ay içinde, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinde iptal davası açabilirler. “
TTK 392/4 maddesine göre; “Başkan bir üyenin, üçüncü fıkrada öngörülen bilgi alma, soru sorma ve inceleme yapma istemini reddederse, konu iki gün içinde yönetim kuruluna getirilir. Kurulun toplanmaması veya bu istemi reddetmesi hâlinde üye, şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesine başvurabilir. Mahkeme istemi dosya üzerinden inceleyip karara bağlayabilir, mahkemenin kararı kesindir.” şeklinde belirtilmiştir.
Davacı tarafça ortağı ve yöneticisi olduğu dava konusu … … Şirketi’nin diğer ortağı ve yöneticisi olan davalı … tarafından asılsız iş ve işlemler yaptığı ve bu hususta genel kurul kararları alacağını bu genel kurul kararlarını kabul etmediği ve şirket defterlerinin incelenmesi engellenerek şirket hakkında bilgi alma ve inceleme hakkı engellendiğinden bu hakkın kullandırılması talebine ilişkin davalılar aleyhine dava açmış ise de, öncelikle şirket genel kurul kararının kabul edilmediği ve şirkette bilgi alma ve inceleme hakkının kullandırılmasına yönelik davanın dava konusu şirket olan … … Şirketi’ne yöneltilmesi gerekmektedir.
Somut olayda, davacı şirket ortağı tarafından şirket tüzel kişiliğine dava yöneltilmeksizin doğrudan şirketin diğer ortağına ve muhasebecisine husumet yöneltilmiş olup davalılar yönünden pasif husumet yokluğu söz konusudur.
Ayrıca davacı şirket ortağı tarafından dava konusu şirketin genel kurul kararının iptalini talep edebilmesi için ortada yapılmış ve nihayetinde alınmış bir genel kurul kararının bulunması gerekmekte olup, davacı tarafça somut olayda dava konusu şirketin ileride yapılacak genel kurul kararını kabul etmediğine yönelik genel kurul kararının iptali talebine ilişkin dava açılmış olup, henüz yapılmamış genel kurul ve alınmamış bir kararın iptalini talep etmekte davacı tarafın hukuki yararı yoktur. Aynı zamanda davacı tarafça şirket defterlerinin inceletilmediği iddiasıyla şirket defterlerinin inceletilmesi talebinde bulunulmuş ise de TTK 392/4 maddesi gereği davacı tarafın bu hususta şirket yönetim kurulu başkanına başvurması, başvuru sonucunda şirket yönetim kurulu başkanının talebi reddetmesi halinde şirket yönetim kurulunca aynı hususta toplanılmaz veya istemi reddetmesi halinde bilgi alma ve inceleme hakkının kullandırılması istemiyle Mahkemeye başvurması gerekmekte olup, davacı tarafça bu hususta da şirket defterlerinin incelenmesi hususunda şirkete ve yönetim kuruluna başvurduğuna ve başvurusunun reddedildiğine ilişkin somut bir delil dosyaya sunmadığından dolayı davacı tarafın şirket defterlenin inceletilmesi talebi yönünden de hukuki yararı bulunmadığından davacı tarafça açılan davanın usulden reddine dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
KARAR: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1- Davacı tarafça açılan DAVANIN, HMK’nın 114/1-h,d ve 115/2 maddeleri gereğince pasif husumet yokluğu ve hukuki yarar dava şartı yokluğu sebebiyle USULDEN REDDİNE,
2- Davacı tarafından dava açılırken yatırılan peşin harç yeterli olduğundan başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3- Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4- Davacı tarafından yatırılan gider avansından arta kalan kısmın karar kesinleştiğinde davacıya resen iadesine,
Dair; dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içinde Mahkememize gönderilecek veya sunulacak dilekçe ile İSTİNAF yasa yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 22/09/2021

Başkan …
e-imza *
Üye …
e-imza *
Üye …
e-imza *
Katip …
e-imza *