Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 20. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/344 E. 2021/704 K. 01.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
20. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/344 Esas
KARAR NO : 2021/704
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 10/06/2021
KARAR TARİHİ : 01/10/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP: Davacı vekili tarafından sunulan dava dilekçesinde özetle; şirketin faaliyetlerini icra ettiği adresinde şirket genel kurulunun toplanmaya karar verdiği gün olan 28.05.2021 tarihinde karar defterinin bulunamaması sonucu karar defterinin kaybolduğunun öğrenildiğini, karar defterinin zayi olduğu tarihten iki gün sonra gazete ilanı verdiğini, şirketin banka işlemlerini yapamamakta olup, faaliyetlerini yerine getiremediğini, şirketin faaliyetlerine devam etmesi ve yeni kararlar alabilmeleri için yeni karar defterini tasdik ettirmeleri gerektiğini, yeni karar defteri tasdiki için noterler tarafından zayii belgesi arandığını, izah edilen nedenlerle zayi belgesinin verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, davacı şirkete ait karar defterinin kaybolması nedeni ile zayii belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 82/7. maddesinde; “bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine belge verilmesini isteyebilir. Dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmısını da emredebilir.” hükmü öngörülmüştür.
Bilindiği üzere TTK’nun 82/7 maddesi gereğince ticari defter ve belgelerin zayinin istenebilmesi için öncelikle tacirin saklama yükümlülüğünün usulüne uygun yerine getirilip getirilmediği, ticari defter ve belgelerin korunması amacıyla gerekli dikkat ve özenin gösterilip gösterilmediği ve ziyaa uğramanın onun iradesi dışında meydana gelip gelmediği hususlarının irdelenmesi gerekir. Bir başka ifadeyle talep edenin tutmak ve saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeleri özenle koruması ve bu konuda basiretli bir tacir gibi davranması gerekir. Talep eden tarafından sunulan bilgi ve belgelerin incelendiği, ancak karar defterinin nasıl kaybolduğuyla ilgili kesin ve inandırıcı bir delilin ibraz edilmediği, duruşmadaki beyanlarında da karar defterini bazı günler şirkette çok fazla evrak olduğunda kaybolmasın diye eve götürdüklerini söylemeleri, bu hususta Yargıtay 11. HD’nin 15/10/2007 tarih 2006/9938 esas 2007/12819 karar, yine aynı dairenin 03/12/2014 tarih 2014/13593 esas 2014/18941 karar sayılı örnek ilamlarının bulunduğu, özetle talep edenin basiretli bir tacir gibi defterlerini saklayamadığı ve zayi belgesi verilmesi konusundaki taleplerini ispat edemediği, kanunda öngörülen şartların gerçekleşen somut olayda bulunmadığı gibi, davacının kendi kusurundan yararlanarak zayi belgesi isteminde bulunmasının yerinde bulunmadığı anlaşıldığından davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
KARAR : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Talep eden tarafça yatırılan harç yeterli olduğundan başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Yargılama giderlerinin talep eden üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça yatırılan gider avansından arta kalan kısmı karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, davacı asillerin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar usulen okundu, anlatıldı. 01/10/2021

Katip …
¸e-imzalı

Hakim …
e-imzalı