Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 20. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/269 E. 2020/564 K. 05.11.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
20. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/269 Esas
KARAR NO : 2020/564

DAVA : Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli)
DAVA TARİHİ : 30/06/2020
KARAR TARİHİ : 05/11/2020

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP: Davacı vekili mahkememize verdiği 30/06/2020 tarihli dilekçesinde özetle; müvekkilinin davalı şirketin hissedarı olduğunu, davalı şirketin 04/03/2020 tarihinde olağanüstü genel kurul toplantısının yapıldığını, pay devir işlemleri ve alınan genel kurul kararı ile, davalı …’in malvarlığının şirket ortağı ve imza yetkilisi yönetim kurulu üyeleri tarafından kendi imzaları ile şahsi malvarlıklarına aktarıldığını, şirketin ve müvekkilinin bu pay devir işlemleri ile zarara uğratıldığını, söz konusu şirketi zarara uğratan, esas sözleşmeye, kanuna ve iyiniyet kurallarına aykırı genel kurul kararına dayanak 02.12.2019 tarihli Pay ve Taşınmaz Devirlerine İlişkin Çerçeve Sözleşme içeriğindeki açıklanan işlemler, 04.03.2020 tarihli Olağanüstü Genel Kurul’dan çok önce, imza yetkileri kötüye kullanılarak 02.12.2019 tarihinde gerçekleştirildiğini ve tüm devir ve satışların bu tarihte tamamlandığının tespit edildiğini, şirket malvarlığından görünürde 114.209.269,67 TL (gerçekte taşınmazların değerlemeleri yapıldığına tespit edileceği üzere bu tutarın çok üzerinde) eksilmeye yol açan sermayenin korunması ilkesine aykırı bu işlemler hakkında genel kurulun bilgilendirilmediğini, şirket ortağı ve imza yetkilisi yönetim kurulu üyeleri olarak babanın vefatından sonra diğer ortak kardeşlerden mal kaçırmaya yönelik bu işlemleri onaylayan genel kurul kararının iptali gerektiğini, tüm imzaların karşılıklı taraflar yönünden sürekli aynı iki yönetim kurulu üyesi hakim ortak tarafından atıldığını, imza yetkilisi iki ortağın kendi lehlerine işlemler zinciri ile şirketlerin malvarlıklarını boşaltarak kendi hesaplarına nakit ve taşınmaz aktarımı gerçekleştirdiklerini, alınan olağanüstü genel kurul kararının esas sözleşmeye, kanuna ve iyiniyet kurallarına aykırı olduğunu ve şirket ortaklarını zarara uğratmaya yönelik bu kararın iptalinin gerektiğini, yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda çoğunluğu oluşturan ortakların mevcut yetkilerini kötüye kullanmak suretiyle, ortaklık dışı kişisel çıkarlarının korunmasına yönelik olarak azınlıktaki pay sahiplerinin menfaatlerine aykırı şekilde aldığı kararların Türk Ticaret Kanunu’nun 445., 446. ve 447. maddeleri başta olmak üzere dürüstlük ve iyiniyet kurallarına aykırı olmakla birlikte sermayenin korunması hükümlerine de aykırı olduğunu ve iptali gerektiğini, bu nedenle davalı … Anonim Şirketi’nin 04.03.2020 tarihli Olağanüstü Genel Kurulu’nda alınan ve toplantı tutanağının 3. maddesinde yer alan kararının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalı vekili tarafından sunulan 07/09/2020 tarihli cevap dilekçesinde özetle; huzurdaki davanın 30.06.2020 tarihinde açıldığını, ne var ki müvekkil şirket ortaklarından … tarafından aynı genel kurul kararına karşı, … 13. Asliye Ticaret Mahkemesinin … E. no.lu dosyası altında görülmekte olan bir davanın daha önce 15.06.2020 tarihinde müvekkile yöneltildiğini, bu bakımdan huzurdaki davanın … 13. Asliye Ticaret Mahkemesinin … E. no.lu dava dosyası ile birleştirilmesi gerektiğini, davacının iddialarının haksız ve yersiz olduğunu, dava konusu genel kurul kararının esas sözleşmeye, usul ve yasaya uygun olduğunu bu nedenle davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER: Davalı şirketin 04/03/2020 tarihli olağanüstü genel kurul toplantı tutanağı, … Ticaret Sicil Müdürlüğü kayıtları, … Tapu Müdürlükleri kayıtları, … 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyası, … 13. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosya dosyası ve tüm dosya kapsamı.
… 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyasının incelenmesinde; davacılar … ve … tarafından davalı …Ş. aleyhine özel denetçi atanması ilişkin davanın derdest olduğu anlaşılmıştır.
… 13. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyasının incelenmesinde; davacı… tarafından davalı …Ş. aleyhine davamız konusu olan davalı şirketin 04/03/2020 tarihli olağanüstü genel kurul kararlarının iptali istemine ilişkin davanın 15/06/2020 tarihinde açıldığı ve duruşmasının 21/01/2021 tarihine ertelendiği anlaşılmıştır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Mahkememizce yapılan yargılama, taraf beyanları, toplanan deliller ve tüm dosya kapsamına göre; dava, davalı şirketin 04/03/2020 Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında alınan 3 nolu kararın iptali talebinden ibarettir.
Mahkememize açılan iş bu dava ile … 13. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … esasında kayıtlı davanın aynı tarihli (04/03/2020) genel kurul kararlarının iptali istemine ilişkindir.
TTK’nın 448/2 maddesinde; ” İptal davasında üç aylık hak düşüren sürenin sona ermesinden önce duruşmaya başlanamaz. Birden fazla iptal davası açıldığı takdirde davalar birleştirilerek görülür.” şeklinde düzenleme yapılmıştır.
HMK 166/1 maddesindeki düzenleme ile; “Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar.” denilmiştir. HMK 166/4 maddesine göre; “Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır.” şeklinde düzenleme yapılmıştır.
Bu haliyle davacı tarafından davalı şirketin 04/03/2020 tarihli olağanüstü genel kurul toplantısında alınan 3 numaralı kararın iptaline ilişkin eldeki davanın … 13. Asliye Ticaret Mahkemesinde görülen dava ile aynı nedene ve konuya dayalı olduğu veya birbirine benzer sebepten doğduğu sabittir. Bu yüzden Mahkememizin işbu dava dosyası ile yine … 13. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … esas sayılı dosya arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu, dava konusunun, davalı tarafların ve sebebinin aynı olduğu anlaşıldığından ayrıca delillerin birlikte toplanması ve değerlendirilmesinin usul ekonomisi gereği olduğundan Mahkememiz dosyasının TTK 448/2 ve HMK 166/1 maddeleri gereğince … 13. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dava dosyasında birleştirilmesine dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
KARAR : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1- Davacı vekili tarafından açılan DAVANIN bağlantılı olması nedeniyle TTK 448/2 ve HMK 166/1 maddesi gereğince daha önce açılan … 13. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyasında BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2- Birleştirme kararının HMK 166/3 maddesi gereğince derhal birleşen dosyanın mahkemesine bildirilmesine,
3- Yargılamaya birleştirilen dava dosyası üzerinden devam edilmek üzere dosyanın birleştirilen dosyaya gönderilerek esasın bu şekilde kapatılmasına,
4- Birleştirme kararının birleşen dosya üzerinden mahkemesince taraflara tebliğine,
5- Harç, yargılama giderleri, vekalet ücreti ve gider avansı hususunun birleştirilen dosyada değerlendirilerek karara bağlanmasına,
Dair; davacı vekilinin ve davalı vekilinin yüzlerine karşı, esas hüküm ile birlikte İSTİNAF yasa yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 05/11/2020

Başkan …
e-imza*
Üye …
e-imza*
Üye …
e-imza*
Katip …
e-imza*

* Bu evrak 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümlerine uygun olarak elektronik imza ile imzalanmıştır.