Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 20. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/671 E. 2019/232 K. 20.11.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İSTANBUL 20. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO: 2019/671
KARAR NO: 2019/232

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 02/10/2019
KARAR TARİHİ: 20/11/2019

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili mahkememize verdiği 02/10/2019 tarihli dava dilekçesinde özetle; Müvekkil firmanın … Vergi Dairesine … vergi numarası ile … Müdürlüğünde ise … sicin numarası ile kayıtlı olarak ticari faaliyet yürüttüğünü ancak müvekkil firmanın adresinden taşınması esnasında adreste güvenlik görevlisi olmaması suretiyle …Noterliğinden 27.10.2017 tarih …yevmiye numaralı yönetim kurulu karar defterinin kaybolduğunu beyan ederek davanın kabulü ile zayi olan karar defterine dair zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.

DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Mahkememizce yapılan yargılama ve tüm dosya kapsamına göre; Dava, 6102 sayılı TTK’nın 82/7 maddesine dayalı olarak açılmış zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
Davacı vekili 09/10/2019 tarihli beyan dilekçesi ile; davacı şirketin önceki adreslerine ait kira kontratı ve anahtar teslim tutanağını dosyaya sunmuş, yeni adresteki taşınmaza ait kira kontratının 09/09/2019 tarihinde imzalandığını beyan etmiştir.
Davacı vekili 04/11/2019 tarihli beyan dilekçesi ile; davacı şirket ortakları tarafından 01/09/2019 tarihinde adres değişikliğine ilişkin karar alındığını, kararın tescil ve ilanı için … Müdürlüğü’ne bildirilmesi gerektiğinden karar defterine ihtiyaç duyulduğunu, karar defterinin şirket merkezinde bulunamaması üzerine şirket muhasebecisine mail yoluyla defterin uhdesinde bulunup bulunmadığının sorulduğunu, muhasebecinin 27/09/2019 tarihinde karar defterinin kendisinde olmadığını bildirmesi üzerine defterin zayi olduğunun öğrenildiğini beyan etmiştir.
Dava, hukuki niteliği itibariyle, zayi belgesi verilmesi isteğine ilişkindir. Dava TTK 82/7 maddesi “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğrar ise tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.
Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” hükmünü içermektedir.
TTK 18/2 maddesi “Her tacirin ticaretine ait bütün faaliyetlerinde basiretli bir iş adamı gibi hareket etmesi gerekir” hükmünü içermektedir.
Tacir basiretli bir iş adamı olmanın gerektirdiği özeni göstererek defter ve belgelerini saklamalı ve zayi olmaması için üzerine düşen bütün yükümlülükleri ihtimam ile yerine getirmelidir. TTK 82 ve 18.madde kapsamında yapılan değerlendirmede; tacirin basiretli bir iş adamı olmanın gerektirdiği özeni göstererek defter ve belgelerini saklaması ve zayi olmaması için üzerine düşen bütün yükümlülükleri ihtimam ile yerine getirmesi gerekmektedir.
Dosya kapsamına göre; davacının, saklamakla yükümlü olduğu dava konusu defterin, TTK’nın 82/7 maddesinde sayılan sebeplerden biri nedeniyle zayi olduğunu ispat edemediği gibi, Yargıtay uygulamaları ile aranan kaçınılmazlık şartının yerine getirildiğine dair delil de sunamadığı, anılan maddede aranan yasal şartların oluşmadığı anlaşılmakla talebinin reddine dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.

HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle ve dosya içeriğine göre;
1-Davanın REDDİNE,
2-Karar tarihinde yürürlükle bulunan Harçlar Tarifesi gereğince hesap olunan 44,40-TL maktu karar ve ilam harcının davacıdan tahsiline, peşin alınan harcın mahsubuna,
3-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-HMK’nın 333. maddesi hükmü gereğince davacı tarafından yatırılan 141,00-TL gider avansı bakiyesinin hüküm kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı kararın tebliğden itibaren iki hafta içerisinde Mahkememize gönderilecek veya sunulacak dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İSTİNAF kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.

Katip
¸e-imzalıdır

Hakim
¸e-imzalıdır