Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 20. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/134 E. 2020/181 K. 12.03.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
20. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/134 Esas
KARAR NO : 2020/181
DAVA : Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli)
DAVA TARİHİ : 09/09/2019
KARAR TARİHİ : 12/03/2020

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP: Davacı vekili mahkememize verdiği 09/09/2019 havale tarihli dilekçesinde özetle; Davalı …Ş.’nin 29.05.2019 tarihli 2018 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısında alınan 1, 5 ve 6 numaralı kararlar ile T.T.K. 420/1 maddesi uyarınca görüşülmesi bir ay sonraya bırakılan Finansal Tabloların müzakeresi ve buna bağlı olarak Yönetim Kurulu Üyelerinin ayrı ayrı ibrası maddelerine yönelik olarak 01.07.2019 tarihinde gerçekleştirilen Genel Kurul toplantısında alınan 2 numaralı kararın ve 3 numaralı kararın Yönetim Kurulu Üyeleri … , …, …, …’nun oy çokluğu ile ibrasına ilişkin bölümlerinin İPTALİNE, yargılama gideri ile vekalet ücretinin davalı şirkete yüklenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalı vekili mahkememize verdiği 08/10/2019 tarihli cevap dilekçesinde özetle; davacıların huzurdaki 29/05/2019 tarihli Genel Kurul Kararının iptali davasının karar tarihinden itibaren üç aylık süre içesinden açmadığını, bu süre hak düşürücü nitelikte olduğunu, davacıların 29/05/2019 ve erteleme maddelerinin görüşüldüğü ve karara bağlandığı 01/07/2019 tarihli genel kurulda da iptal davasına konu “muhalefet şerhini” toplantı tutanağına geçirmediğini, iptalini talep edilen Genel Kurul Kararları kanun ve esas sözleşme hükümleri ile dürüstlük kuralına aykırı olmadığını, pay sahipleri haklarının kötüye kullanılması niteliğinde açılmış olduğunu, hukuki yarar dava şartından yoksun olan iş bu davanının usule ve esasa aykırı olduğunu beyanla davanın reddini talep etmiştir.
DELİLLER : Ticaret sicil kayıtları, Davalı şirketin 29/05/2019 tarihli ve 01/07/2019 tarihli Genel Kurul Toplantı tutanakları, İl Ticaret Müdürlüğü kayıtları, Ticaret Sicil kayıtları, … Asliye ticaret mahkemesinin … Esas sayılı, … Asliye ticaret mahkemesinin … esas sayılı, … Asliye ticaret mahkemesinin … esas sayılı, … Asliye ticaret mahkemesinin … esas sayılı dosyaları ve tüm dosya kapsamı.
… Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyasının incelenmesinde; dosyamızın davacılar tarafından davalı şirket aleyhine genel kuruluna izin istemine ilişkin davanın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına karar verildiği anlaşıldı.
… Asliye Ticaret Mahkemesinin … esas sayılı dosyasının incelenmesinde; TTK. 437/5 dayılı davalı şirketin belgelerinin incelenmesi ve bilgi verilmesi isteminen ilişkin ve duruşmasının 21/04/2020 tarihine bırakıldığı anlaşılmıştır.
… Asliye Ticaret Mahkemesinin … esas sayılı dosyasının incelenmesinde; dosyamızın davacılar tarafından davalı şirkete özel denetçi atanmasına istemine ilişkin davanın kısmen kabulüne karar verildiği henüz gerekçeli kararın yazılmadığı anlaşılmıştır.
… Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyasının incelenmesinde; dosyamızı davacılar tarafından davalı şirkete denetçi tayin edilmesi talebinin konusuz kaldığından karar verilmesine yer olmadığına karar verildiği ve istinaf başvurusunun usulden reddine karar verilmesi sonucu kararın kesinleştiği anlaşılmıştır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Mahkememizce yapılan yargılama, taraf beyanları, toplanan deliller ve tüm dosya kapsamına göre; Dava; davacı tarafça davalı şirketin olağanüstü Genel Kurul Kararının İptali istemine ilişkindir.
Davacı tarafça davalı şirketin 29/05/2019 tarihli genel kurul toplantısında alınan 1,5,6 numaralı kararlar ile 01/07/2019 tarihli genel kurul toplantısında alınan 2 ve 3 numaralı kararların iptaline karar verilmesi talep edilmiştir.
Davalı tarafça söz konusu 29/05/2019 tarihli genel kurul kararının iptaline yönelik davanın 3 aylık hak düşürücü süre içerisinde açılmadığından, 01/07/2019 tarihli genel kurul kararının iptaline yönelik davanın ise karara muhalefet şerhi düşülmediğinden dolayı usulden reddine, aksi halde söz konusu genel kurul kararları usul ve yasaya uygun olduğundan davanın reddini talep etmiştir.
Davalı şirketin Ticaret sicil kayıtları, dava konusu genel kurul toplantı tutanakları dosyaya celp edilerek incelenmiştir.
Davalı şirketin Ticaret Sicil kayıtlarının incelenmesinde; davalı şirketin …nün … sicil numarasına kayıtlı … A.Ş. ünvanlı şirket olduğu ve ticaret merkezinin Beyoğlu/ İstanbul olduğu, buna göre Mahkememizin yetkili olduğu, şirketin son tescilinin 02/07/2019 tarihinde yapıldığı anlaşılmıştır.
Dava konusu ihtilaf davalı şirketin 29/05/2019 tarihli ve 01/07/2019 tarihli genel kurul toplantılarında alınan ve iptali talep edilen kararların şirket esas sözleşmesine, usul ve yasaya uygun olup, olmadığı ve iptal davasının süresinde açılıp açılmadığına ilişkindir.
Dava konusu ihtilafa ilişkin TTK’da Genel kurul kararlarının iptali başlığı altında belirtilen düzenlemelere bakılacak olursa;
TTK 445. maddesinde; İptal sebepleri ; “446 ncı maddede belirtilen kişiler, kanun veya esas sözleşme hükümlerine ve özellikle dürüstlük kuralına aykırı olan genel kurul kararları aleyhine, karar tarihinden itibaren üç ay içinde, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinde iptal davası açabilirler.” şeklinde düzenleme yapılmıştır.
TTK 446. maddesinde ise İptal davası açabilecek kişiler ; ” (1) a) Toplantıda hazır bulunup da karara olumsuz oy veren ve bu muhalefetini tutanağa geçirten, b) Toplantıda hazır bulunsun veya bulunmasın, olumsuz oy kullanmış olsun ya da olmasın; çağrının usulüne göre yapılmadığını, gündemin gereği gibi ilan edilmediğini, genel kurula katılma yetkisi bulunmayan kişilerin veya temsilcilerinin toplantıya katılıp oy kullandıklarını, genel kurula katılmasına ve oy kullanmasına haksız olarak izin verilmediğini ve yukarıda sayılan aykırılıkların genel kurul kararının alınmasında etkili olduğunu ileri süren pay sahipleri, c) Yönetim kurulu, d) Kararların yerine getirilmesi, kişisel sorumluluğuna sebep olacaksa yönetim kurulu üyelerinden her biri, iptal davası açabilir. ” şeklinde belirtilmiştir.
Mahkememizce yapılan yargılama sırasında toplanan deliller ve tüm dosya kapsamına göre; davacı tarafça açılan genel kurul kararlarının iptaline ilişkin dava sırasında her ne kadar bilirkişi incelemesi yönünde ara karar kurulmuş ise de dava şartları yönünden eksiklik olduğunun tespiti üzerine mahkememizin 24/01/2020 tarihli ara kararıyla bilirkişi incelemesinden vazgeçilmesine karar verilmiştir.
Davacı tarafça dava konusu 29/05/2019 tarihli genel kurul toplantısında alınan 1,5 ve 6 numaralı kararlarına iptaline yönelik dava açılmış ise de; dava açma süresinin son gününün 29/08/2019 olduğu, dava açılış tarihinin 09/09/2019 tarihi olması sebebiyle TTK 445. maddesinde belirtilen karar tarihinden itibaren 3 aylık hak düşürücü süre geçtikten sonra davanın açıldığı, davacı tarafın dava açma süresinin adli tatil içerisine denk gelmesine yönelik itirazının adli tatilin dava açma süresine etki etmemesi nedeniyle itibar edilmeyereke davanın hak düşürücü süre içerisinde açılmaması nedeniyle, diğer dava konusu olan 01/07/2019 tarihli genel kurul toplantısında alınan 2 ve 3 numaralı kararların iptali yönünden ise; dava konusu 01/07/2019 tarihli genel kurul toplantı tutanağı incelendiğinde davacı tarafın TTK 446 maddesinde belirtildiği üzere söz konusu iptali istenen kararlara karşı olumsuz oy kullanmamış ve bunu muhalefet şerhi olarak tutanağa geçirtmemiş olması nedeniyle hak düşürücü süre ve muhalefet şerhine ilişkin dava şartlarının eksik olduğu sabit olduğundan davacı tarafça davalı şirketin 29/05/2019 tarihli genel kurul toplantısında alınan 1,5,6 numaralı kararlar ile 01/07/2019 tarihli genel kurul toplantısında alınan 2 ve 3 numaralı kararların iptaline yönelik davasının HMK’nın 114/2 maddesi atfıyla TTK’nın 445, 446 ve HMK 115/2 maddeleri gereğince dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
KARAR: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1- Davacı tarafça açılan DAVANIN, HMK’nın 114/2 maddesi atfıyla TTK’nın 445, 446 ve HMK 115/2 maddeleri gereğince dava şartı yokluğu sebebiyle USULDEN REDDİNE,
2- Davacı tarafından dava açılırken yatırılan peşin harcın alınması gereken 54,40-TL karar harcından mahsubu ile bakiye 10,00-TL karar harcının davacıdan tahsil edilerek hazineye gelir kaydedilmesine,
3- Davacı tarafça yargılama sırasında yapılan giderlerin kendi üzerinde bırakılmasına,
4- Davalı taraf yargılama sırasında kendisini bir vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT uyarınca hesaplanan maktu 3.400,00-TL vekalet ücretinin davacılardan alınarak davalı tarafa verilmesine,
5- Davacı tarafça yatırılan gider avansının karar tebliğ işlemleri tamamlandıktan ve karar kesinleştikten sonra kullanılmayan kısmının davacı tarafa resen iadesine,
Dair; davacılar ve davalı vekillerinin yüzlerine karşı, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içinde Mahkememize gönderilecek veya sunulacak dilekçe ile İSTİNAF yasa yolu açık olmak üzere oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.12/03/2020

Başkan …
e-imza*

Üye …
e-imza*

Üye …
e-imza*

Katip …
e-imza*

*Bu evrak 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümlerine uygun olarak elektronik imza ile imzalanmıştır.