Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 20. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/1153 E. 2019/200 K. 01.11.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
20. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/1153 Esas
KARAR NO : 2019/200

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 25/10/2019
KARAR TARİHİ : 01/11/2019

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP: Davacı vekilinin mahkememize verdiği 22/10/2019 havale tarihli dilekçesinde özetle; Tarafına ait … Mah. … Sk. No:1 Dükkan:.. Merter/Güngören/İstanbul adresindeki…Ltd. Şti. Ünvanlı, … ticaret sicil numaralı ticari işletmesine ilişkin adres yapmak kastıyla iş yerindeki eşya veya defterin hepsinin toplanarak bir depoya konulduğunu, taşınma işleminin gerçekleşmemesi neticesinde eşya ve defterlerini mevcut adresine götürdüğünde ticari defterinin olmadığını fark ettiğini, söz konusu durum nedeniyle ticari işletmesinde bulunan tüm ticari defterlerin, faturaların, vergiye esas belgelerin ve sair her türlü belge ve evraklarının zayi olduğundan TTK madde 82, 7 numaralı fıkra uyarınca 2019 yılı ve geçmiş yıllara ait tüm defter, fatura ve sair belgelerin zayi olduğuna dair taraflarına zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Mahkememizce yapılan yargılama ve tüm dosya kapsamına göre; Dava, TTK.’nun 82/7 maddesi uyarınca zayi kararı verilmesi istemine ilişkindir.
Bir tacirin saklamak zorunda olduğu defter ve kağıtlar; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet nedeniyle zayi olursa, tacir ziyaı öğrendiği günden itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yerin yetkili mahkemesinden kendisine bir vesika verilmesini isteyebilir. TTK.’nun 82/7 maddesinde öngörülen onbeş günlük hak düşürücü süre, ziyaın öğrenildiği tarihten itibaren işlemeye başlar.
Davacı taraf, … ticaret sicil numaralı ticari işletmesine ilişkin defter, fatura ve sair belgelerin zayi olduğuna dair taraflarına zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
Bahse konu şirketin sicil kaydı … web sitesinden alınarak incelenmiş olup, …sicil numaralı şirketin … Limited Şirketi olduğu, davacının şirketin yetkili müdürü olduğu görülmüştür.
6102 Sayılı Kanunun 573/1 maddesinde; “Limited şirket, bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulur; esas sermayesi belirli olup, bu sermaye esas sermaye paylarının toplamından oluşur.”
588/1 maddesinde; “Şirket, ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik kazanır.” düzenlemelerine yer verilmiştir.
6100 Sayılı Kanun’un 52/1 maddesinde; “Medenî hakları kullanma ehliyetine sahip olmayanlar davada kanuni temsilcileri, tüzel kişiler ise yetkili organları tarafından temsil edilir.” düzenlemesine yer verilmiştir.
4721 Sayılı Kanun’un 48. Maddesinde; ” Tüzel kişiler, cins, yaş, hısımlık gibi yaradılış gereği insana özgü niteliklere bağlı olanlar dışındaki bütün haklara ve borçlara ehildirler.”
49. Maddesinde; ” Tüzel kişiler, kanuna ve kuruluş belgelerine göre gerekli organlara sahip olmakla, fiil ehliyetini kazanırlar.” düzenlemelerine yer verilmiştir.
İlgili düzenlemelerden anlaşıldığı üzere; tüzel kişiler davada yetkili organları tarafından temsil edilir. Türk Medeni Yasasının 48. maddesi hükmüne göre tüzel kişinin hak ehliyeti; 49. maddesine göre de fiil ehliyeti belirlenir.

Somut olaya gelince; Davacı, ortağı ve yetkilisi olduğu olduğu tüzel kişiliğe haiz dava dışı limited şirkete ait bir kısım belgenin zayi olduğu iddiasıyla zayi belgesi verilmesi isteminde bulunmuştur.
Zayi olduğu iddia edilen kayıtların … ticaret sicil numaralı dava dışı … Limited Şirketi’ne ait olduğu, dava dışı şirketin tüzel kişiliğinin hala devam ettiği, şirket ortağı ve yetkili olan …’ın bizzat kendi adına iş bu davayı açtığı görülmekle davanın aktif husumet ehliyeti yokluğundan reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
KARAR : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1- Davacı tarafça açılan DAVANIN aktif husumet yokluğu nedeniyle REDDİNE;
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan harçlar tarifesine göre alınması gereken 44,40 TL harcın peşinen alındığından ayrıca alınmasına yer olmadığına,
3- Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansının karar tebliğ işlemleri tamamlandıktan ve karar kesinleştikten sonra kullanılmayan kısmının yatıran ilgili tarafa iadesine,
Dair; davacı ve davalı tarafların yokluğunda gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize verilecek bir dilekçe ile İSTİNAF yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.
01/11/2019

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır