Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C.
İSTANBUL
ASLİYE 2.TİCARET MAHKEMESİ
DOSYA NO : 2023/734
KARAR NO : 2023/944
DAVA : TİCARİ ŞİRKET (Fesih İstemli)
DAVA TARİHİ : 09/11/2023
KARAR TARİHİ : 12/12/2023
Yukarıda açık kimliği yazılı taraflar arasında görülen Ticari Şirket (Fesih İstemli) davasının mahkememizde yapılan yargılaması sonunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA;
Davacı asil dava dilekçesinde özetle; Tanımadığı … kişi tarafından adına firma veya şirket kuruluşuna ortak edilmesi üzerine şirkete dahil edildiğini, gerek cumhuriyet savcılığınca gerek ise sair resmi mercilerden bu konuda bilgilerine başvurulduğunu, ancak henüz yine adına açık bulunan şirkete dahil olmasının söz konusu olduğunu, mevcut şirket ve firma ile ilişiğinin kesilmesi ve şirketlerin kapatılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP:
Dava hasımsız davadır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRMESİ VE HUKUKİ NİTELENDİRME:
Dava, … şirketin feshi isteminden ibarettir.
Mahkememizce düzenlenen 15/11/2023 tarihli tensip tutanağında davacıya, davalının açık kimlik ve adresini bildirmek üzere HMK m.119/11-b, 2.maddeleri gereğince bir hafta kesin süre verilmiş, kesin sürede bildirilmediği takdirde davanın açılmamış sayılacağının ihtarına karar verilmiştir.
Bunun üzerine davacı asil tarafından sunulan 12/12/2023 tarihli dilekçe ile; tensip ara kararında belirtilmesi istenen davalının açık kimlik ve adres bilgisini bilmediğini ve tüm uğraşlarına rağmen kimlik ve adres bilgisine ulaşamadığını, gördüğü lüzum üzerine ve ileride hak kaybı yaşamamak adına tüm hakları saklı kalmak üzere işbu davadan feragat ettiğini belirterek, feragat istemleri yönünde karar verilmesini talep etmiştir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun feragate ilişkin 307 ve devamındaki maddelerine göre; feragat, davacının, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı olmaksızın talep sonucundan kayıtsız-şartsız vazgeçmesidir. Hükmün kesinleşmesine kadar yapılabilen feragat, kesin hüküm gibi sonuç doğurur. Feragat veya kabul beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir.
Yukarıda yazılı yasal düzenlemeye göre davanın, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri nitelikteki davalardan olduğu, davacının talep sonucundan kayıtsız, şartsız ve tamamen vazgeçtiği, basit yargılama usulüne tabi olan davada kesin hüküm oluşturan feragat nedeniyle aşağıdaki şekilde davanın feragat nedeniyle reddine karar vermek gerekmiştir.
H Ü K Ü M : Yukarıda açıklanan gerekçelerle;
Davanın feragat nedeniyle REDDİNE,
1-Harç peşin ve yeterli alındığından, yeniden harç alınmasına YER OLMADIĞINA,
2-Davanın niteliği gereği yargılama giderlerinin davacı üzerinde BIRAKILMASINA,
3-Davacı tarafından yatırılan gider avansından yargılama sırasında yapılan masraflar ile karar tebliğ giderlerinden geriye kalan avansın karar kesinleştiğinde DAVACIYA İADESİNE,
Dair, tarafların yokluğunda, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu, tarafların gerekçeli kararı tebliğ tarihinden itibaren 2 HAFTA içerisinde mahkememize verecekleri bir dilekçe ile veya bulundukları yerdeki başka bir mahkeme aracılığıyla mahkememize gönderecekleri dilekçe ile HMK. 341.maddesi uyarınca İstanbul BAM. nezdinde İSTİNAF yasa yolu açık olmak üzere karar verildi.12/12/2023
KATİP …
HAKİM …