Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/391 E. 2023/885 K. 27.11.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
ASLİYE 2.TİCARET MAHKEMESİ

DOSYA NO : 2023/391
KARAR NO : 2023/885

DAVA : TİCARİ ŞİRKET (Şirket Ortaklık Payı Alacağının Tahsili Kaynaklı)
DAVA TARİHİ : 06/06/2023
KARAR TARİHİ : 27/11/2023

Yukarıda açık kimliği yazılı taraflar arasında görülen ŞİRKET ORTAĞI OLDUĞUNUN TESPİTİ davasının mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA;
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davalı …’nın, merkezi …adresinde bulunan ve … Ticaret Sicil Müdürlüğü …sicil numarasında kayıtlı … Şirketi ortaklarından olduğunu, şirkete getirdiği sermayenin 37.500.-TL olduğunu, şirketin toplamda 40.000,00.-TL ana sermayesi bulunduğu, davalının, 605.000.-TL karşılığında söz konusu limited şirket hisselerini müvekkiline devretmeyi teklif ettiğini, müvekkilinin de kabul ettiğini, bunun üzerine işbu dilekçe ekinde sunulan senedin düzenlendiğini, senet bedelinin müvekkili tarafından davalıya ödenerek verilen çekin geri alındığını, davalının, … tarihinde … 2. Noter nezdinde … yevmiye numaralı Limited Şirket Pay Devri Sözleşmesi ile 250 payını 6.250 TL karşılığında müvekkiline devrettiğini belirttiğini, söz konusu sözleşme gerçeği yansıtmamakta olup, müvekkilinin 605.000 TL karşılığında söz konusu hisseleri satın aldığını, bahsi geçen durumun davalıya bildirildiğini ancak adres yetersizliğinden dolayı ihtarnamelerinin davalı tarafa ulaşamadığını, davalının Ticaret Sicil Müdürlüğüne söz konusu hisse devrinin tescil ve ilan işlemlerini yaptırmadığını, her ne kadar noterden hisse devri yapılmış olsa da halen şirkette ortak olarak gözükmediğini belirterek, müvekkilinin söz konusu şirkete ortak olduğunun tespiti ve Ticaret Siciline tesciline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP:
Davalıya dava dilekçesi tebliğ edilememiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRMESİ VE HUKUKİ NİTELENDİRME:
Dava; dava dışı … Şirketi ortağı olduğunun tespiti istemine yöneliktir.
Davacı taraf davalının dava dışı … Şirketi’nin ortağı olduğunu ve 250 adet hissesini … 2. Noterliğinin… tarih ve … yevmiye numaralı Limited Şirket Pay Devri Sözleşmesi ile satın aldığını belirterek şirket ortağı olduğunun tespitini istemektedir.
Limited şirketlerde payların devri 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun “Esas Sermaye Payının Geçişi Hâller” başlıklı bölümünde açıklanmıştır. “Devir” başlıklı 595.maddesi gereğince;
“(1) Esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri; rekabet yasağı ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu husus, önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşullara da belirtilir.
(2) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur.
(3) Şirket sözleşmesinde başka türlü düzenlenmemişse, ortaklar genel kurulu sebep göstermeksizin onayı reddedebilir.
(4) Şirket sözleşmesiyle sermaye payının devri yasaklanabilir.
(5) Şirket sözleşmesi devri yasaklamış veya genel kurul onay vermeyi reddetmişse, ortağın haklı sebeple şirketten çıkma hakkı saklı kalır.
(6) Şirket sözleşmesinde ek ödeme veya yan edim yükümlülükleri öngörüldüğü takdirde, devralanın ödeme gücü şüpheli görüldüğü için ondan istenen teminat verilmemişse, genel kurul şirket sözleşmesinde hüküm bulunmasa bile, onayı reddedebilir.
(7) Başvurudan itibaren üç ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde onayı vermiş sayılır.”
Yukarıda yasa maddesinde de açıklandığı üzere; Esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları noterce onaylanır. Limited şirketlerde esas sermaye pay devrinin geçerli olabilmesi için, şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, şirket genel kurulunun onayı gereklidir. Esas sermaye payının şirket genel kurulu tarafından onaylanmasının ardından, şirket müdürleri tarafından ticaret siciline başvurularak pay geçişinin tescil edilmesi gerekmektedir. Ancak, söz konusu tescil kurucu nitelikte değil, bildirici nitelikte bir tescildir. Şirket, iktisabın öngörülmesinden itibaren üç ay içinde esas sermaye payının geçtiği kişiyi onaylamayı reddedebilir. Bunun için, şirketin, payları kendi veya ortağı ya da kendisi tarafından gösterilen üçüncü bir kişi hesabına, gerçek değeri üzerinden devralmayı, payın geçtiği kişiye önermesi şarttır.
Yukarıda yapılan açıklamalardan sonra somut olaya gelince; davanın payları devir alınan dava dışı … Şirketi’ne karşı açılması gerekirken, payları satın alınan ortak aleyhine açılmıştır. Payları devreden davalı ortak …’nın davada pasif husumet ehliyeti bulunmamaktadır (Emsal; Yargıtay 11. Hukuk Dairesinin 14/03/2016 tarih ve 2015/14353 E. 2016/2770 K. İle aynı dairenin 10/02/2014 tarih ve 2013/10923 E. 2014/2192 K.). Her ne kadar dava dilekçesi tebliğ edilememiş ise de taraf ehliyeti HMK.nun 114/1-d.maddesi gereğince dava şartı olduğundan dava ve usul ekonomisi gözetilerek (HMK.nun 30.maddesi) ön inceleme duruşması yapmaya gerek görmeden dava şartı yokluğundan davanın reddine karar vermek gerekmiş olup aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Yukarıda açıklanan gerekçelerle;
Davanın HMK’nın 114/1-d maddesi gereğince dava şartı yokluğundan USULDEN REDDİNE,
1-Alınması gerekli 269,85-TL karar ve ilam harcının, peşin alınan 179,90-TL harçtan mahsubu ile eksik 89,95-TL harcın DAVACIDAN TAHSİLİ İLE HAZİNEYE GELİR KAYDINA,
2-Davacı tarafça yapılan yargılama giderinin KENDİ ÜZERİNDE BIRAKILMASINA,
3-Taraflarca yatırılan avansın kullanılmayan kısmının, karar kesinleştiğinde ilgili tarafa İADESİNE,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalının yokluğunda, tarafların gerekçeli kararı tebliğ tarihinden itibaren 2 HAFTA içerisinde mahkememize verecekleri bir dilekçe ile veya bulundukları yerdeki başka bir mahkeme aracılığıyla mahkememize gönderecekleri dilekçe ile HMK. 341.maddesi uyarınca İstanbul BAM. nezdinde İSTİNAF yoluna başvurma hakları bulunduğu hatırlatılmak suretiyle verilen karar açıkça okunup anlatıldı.27/11/2023

KATİP …

HAKİM …