Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/808 E. 2022/285 K. 06.04.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/808 Esas
KARAR NO : 2022/285

DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ : 07/12/2021
KARAR TARİHİ : 06/04/2022

Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Dava konusu 8 adet çekin keşideci … isimli firma tarafından müvekkili firma adına yazılı olduğunu, müvekkili firma uhdesindeyken kaybolarak zayi olduğunu, müvekkilinin tüm kayıt ve aramalarına rağmen bu güne kadar hiçbir kanuni işlem başlatılmayan, mevcut kayıtlarında bulunmayan çekleri bulamadığını, çek bedelinin bankadan alınmaması veya çekin işletilmemesi için öncelikle ödeme yasağı konulmasına, davanın kabulü ile dava konusu çeklerin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE:
Dava, 6102 sayılı TTK.nun 818/s maddesi yollamasıyla TTK. 757 ila 764 maddelerine göre, kaybolan çeklerin iptali talebine ilişkindir.
Davacının ödemeden men tedbir talebi %15 teminat karşılığı kabul edilmiş, karar teminat yatırılarak infaz edilmiştir. Davacı vekilince TSG’de üç ilan yaptırılarak dosyaya gazete suretleri gönderilmiş, muhatap bankaya yazılan yazıya, keşideci …’nin …no.lu çekinin bulunmadığı, dava konusu diğer çeklerin ise takastan ibraz edilerek karşılıksız işlemi gördüğü bilgisi verilmiştir.
Yargılama sırasında davacı vekilince sunulan 06/04/2022 havale tarihli dilekçe ile bankalardan gelen cevap üzerine davadan feragat ettikleri beyan edilerek, beyanları doğrultusunda gerekli işlemlerin yapılmasını talep etmiştir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun feragate ilişkin 307 ve devamındaki maddelerine göre; feragat, davacının, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı olmaksızın talep sonucundan kayıtsız-şartsız vazgeçmesidir. Hükmün kesinleşmesine kadar yapılabilen feragat, kesin hüküm gibi sonuç doğurur. Feragat veya kabul beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir.
Yukarıda yazılı yasal düzenlemeye göre; davanın, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri nitelikteki davalardan olduğu, davacı vekilinin talep sonucundan kayıtsız, şartsız ve tamamen vazgeçtiği, incelenen vekaletnamesinde davadan feragat yetkisi bulunduğu dikkate alınarak, basit yargılama usulüne tabi ve çekişmesiz yargı işi olan davada, dosyanın duruşma sırasından çekilerek aşağıdaki şekilde davanın feragat nedeniyle reddine, tedbir kararının kaldırılmasına karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle:
1-Davanın feragat nedeniyle reddine,
2-Ödemeden men tedbir kararının kaldırılmasına, durumun muhatap bankaya derhal bildirilmesine,
3-Davacı tarafından yatırılan teminatın, HMK m.392/2 gereği karar tarihinden bir ay sonra, tazminat davası açan olmazsa davacıya iadesine,
4-Alınması gereken harç 80,70-TL olup, peşin alınan 59,30-TL’nin mahsubu ile bakiye 21,40-TL karar ve ilâm harcının davacıdan alınarak Hazineye gelir kaydına,
5-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
6-Davacı tarafından yatırılan gider avansından yargılama sırasında yapılan masraflar ile karar tebliğ giderlerinden geriye kalan avansın karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yokluğunda, gerekçeli kararı tebliğ tarihinden itibaren İKİ HAFTA içerisinde mahkememize verecekleri bir dilekçe ile veya bulundukları yerdeki başka bir mahkeme aracılığıyla mahkememize gönderecekleri dilekçe ile HMK. 341.maddesi uyarınca İstanbul BAM. nezdinde İSTİNAF yoluna başvurma hakları bulunduğu hatırlatılmak suretiyle verilen karar açıkça okunup anlatıldı.06/04/2022

Katip …

Hakim …