Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/380 E. 2021/248 K. 07.04.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/380 Esas
KARAR NO : 2021/248

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 26/06/2019
KARAR TARİHİ : 07/04/2021

Mahkememizde görülmekte olan zayi belgesi verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Dava: Davacı dava dilekçesinde özetle; müvekkili Şirketin gerçekleştirdiği iş ve işlemlere ilişkin tüm bilgi, belge ve ilgili dokümanların arşivlenmesi ve aynı zamanda korunarak saklanması amacıyla… ile anlaştığını, …’nin bazı … Şirketlerine göndermiş olduğu 12.06.2019 tarihli e-posta ile … (…) adresinde bulunan depolama alanlarında 11/06/2019 tarihinde yangın meydana geldiğine dair ön bilgilendirme yaptığını, yangın boyutu, resmi kurumların yangınla ilgili çalışmalarının hali hazırda devam etmesi ve nihai tespitlerin yapılamamış olduğu, …’den zarar gören dokümanların envanteri çıkarılarak taraflarına gönderilmemesi gibi fili imkansızlıklar nedeniyle zayi olan belgeler kesin olarak tespit edilemediğini, ancak TKK madde 82, (7) numaralı fikra uyarınca; bahse konu yangın nedeniyle zayi olan, zarar gören tüm bilgi, belge ve sair dokümanlar için zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Delillerin Değerlendirilmesi, Davanın Hukuki Niteliği ve Gerekçe ;
Davacı şirket ile dava dışı … A.Ş. Arasında anlaşma gereği kesilen 2019 yılına ait fatura suretleri ve ödeme dekontları, dava dışı … A.Ş. ‘ nin 12/06/2019 tarihli bilgilendirme maili, yangın raporu, … CBS’ nin … Sr. s. dosyası, … 17. Noterliğinin .. tarih ve … yevmiye numaralı ihtarnamesi, dava dışı … A.Ş.’ ye yazılan müzekkere cevapları celp edilmiş, incelenmiştir.
Dava, yangında zayi olan ticari defter ve kayıtlar hakkında TTK md 82’ye göre zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
6102 sayılı TTK’nun 82. maddesine göre; “Her tacir, ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını, topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini, alınan ticari mektupları, gönderilen ticari mektupların suretlerini, 64 üncü maddenin birinci fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri, sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlüdür.”. Aynı maddenin 7. fıkrasına göre ise “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” hükmünü içermektedir.
Yapılan yargılama, toplanan deliller ve tüm dosya kapsamı hep birlikte değerlendirildiğinde; davacı şirket ile dava dışı … A.Ş. arasında davacı şirkete ait ticari defter ve belgelerin saklanarak arşivlenmesi konusunda hizmet sözleşmesinin bulunduğu, bu kapsamda davacı şirketin ticari defter ve kayıtlarının dava dışı şirket nezdinde arşivlendiği, ancak dava dış … A.Ş.’nin …’ de bulunan binasında 11/06/2019 tarihinde depo kısmında yangın çıktığı ve yangında farklı şirketlere ait ticari defter ve belgelerin yanarak zayi oldukları, dava dışı şirketin zayi olan belgeler kapsamında araştırma yaptıklarını bildiren ön bilgilendirme mailini kendi müşterilerine gönderdiği, akabinde henüz dava açılmadan evvel; davacı şirketin dava dışı şirkete başvuruda bulunarak zayi olan kayıtların listesinin talep edildiği, ancak dava dışı … A.Ş.’ nin … 17. Noterliğinin … tarih ve … yevmiye numaralı ihtarnamesi ile davacı şirkete ait envanterlerin kendileri nezdinde ve diğer tesislerde arşivlendiğini bildirerek çıkan yangından etkilenmediğini noter kanalıyla dava açılmadan önce davacı şirkete bildirdiği, davacı şirketin bu cevaba rağmen hak düşürücü süre içinde eldeki zayi belgesinin verilmesi davasını ikame ettiği, davacı vekili tarafından zayi olduğu iddia edilen belgelerin listesi yeniden sunularak listede belirtilen kayıtların yangın olayından etkilenip etkilenmediği hususunda dava dışı … A.Ş.’ ye yeniden müzekkere yazılmasını talep ettiği, dava dışı şirket tarafından verilen 30/03/2021 tarihli yazı cevabında dava öncesinde noter kanalıyla gönderilen cevapta olduğu gibi, 11/06/2019 tarihli yangında davacı şirkete ait listede belirtilen ticari kayıt ve belgelerin zayi olmadıkları beyan edilmiştir. Davacı vekili, 02/04/2021 tarihli beyan dilekçesi ile bu sefer dava dışı şirketin hem dava öncesinde hem de yargılama aşamasında belgelerin zayi olmadığına yönelik beyanlarının esas alınarak karar verilmesini talep ettiği görülmüştür.
Açıklanan nedenlerle, davacı şirkete ait ticari defter ve belgelerin yangın nedeniyle zayi olmadıkları, bu kayıtların dava dışı şirket tarafından diğer tesislerde muhafaza edildiği, 11/06/2019 tarihli yangın olayında davacı şirketin kayıtlarının bulunduğu tesisin etkilenmediği, dolayısıyla davacı şirketin davaya konu ticari defter ve kayıtlarının zayi olmadığının hem dava öncesinde gönderilen noter ihtarnamesi hem de yargılama süreçlerindeki beyanlar ve yazı cevaplarından anlaşılmakla, davanın reddine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : (Ayrıntısı ve Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere);
1-Davanın REDDİNE,
2-Alınması gereken 59,30 TL maktu karar ve ilam harcından başlangıçta peşin alınan 44,40 TL harcın mahsubu ile bakiye 14,90 TL harcın davacıdan alınarak HAZİNEYE GELİR KAYDINA,
3-Yargılama nedeniyle yapılan masrafların davacı üzerinde BIRAKILMASINA,
4-HMK 333. maddesi uyarınca karar kesinleştiğinde kullanılmayan ve artan bakiye gider avansının resen davacıya veya vekiline İADESİNE,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süresi içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne İstinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup anlatıldı.07/04/2021

Katip …
(e-imzalıdır)

Hakim …
(e-imzalıdır)