Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/962 E. 2018/1056 K. 19.10.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/962 Esas
KARAR NO : 2018/1056

DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ : 17/10/2018
KARAR TARİHİ : 19/10/2018

Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ;
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle;Dava dışı bir takım firmalarca keşide edilerek müvekkiline verilen , müvekkilinin uhdesinde iken kaybolduğunu ve bütün aramalara rağmen bulunamadığını, söz konusu çekin kötü niyetli kişilerce ele geçirilmesi halinde müvekkilinin mağdur edilebileceğinini, öncelikle çek üzerine tedbiren ödeme yasağı konulması ve neticeten çekin zayi olduğunu ve iptaline karar verilmesi gerekmekte olduğunu, detayları belirtilen çekin (vadesinin yakın olduğu, her an kötüniyetli kişilerce bankaya ibraz ile tahsil edilebileceği nazara alınarak, çekin zayi olduğuna ve iptaline karar verilmesi gerektiğini dava ve talep etmiştir.
GEREKÇE;
Dava, 6102 sayılı TTK’nun 651. maddesi hükmüne dayalı kıymetli evrakın iptali istemine ilişkindir.
Dava dilekçesi içeriğinden davaya konu senette düzenleme tarihinin bulunmadığı anlaşılmaktadır.
Bir senedin kıymetli evrak olarak nitelendirilebilmesi için asgari bazı unsurları içermesi gerekir. Bu zorunlu unsurlardan biri veya birkaçının bulunmaması, senedin kıymetli evrak vasfında olmasına engeldir. Kambiyo senetleri ve diğer emre yazılı senetler sıkı geçerlik koşullarına tabi tutulmuş olup, bu senetlerde bulunması gerekli zorunlu unsurlardan biri yahut birkaçının bulunmaması senedin kıymetli evrak vasfında olmaması ve adi senet hükmünde olması sonucunu doğuracaktır.
Bir kambiyo senedinin veya kanunen emre yazılı kabul edilen diğer senetlerin geçerli olabilmesi için mutlaka düzenleme tarihini içermesi ve bu tarihin hem gün ve ay hem de yıl olarak gösterilmesi zorunludur. Belli bir düzenleme tarihini ihtiva etmeyen bir senedin, diğer unsurların hepsini taşısa dahi, emre yazılı senet olarak nitelendirilmesi mümkün değildir.
Bu açıklamalar kapsamında kıymetli evrak vasfında olmayan senedin tedavüle konmuş sayılamayacağı, bu nedenle de senet hamili davacının zayi nedeniyle iptal davası açamayacağı, iptal davası açılabilmesi için senedin poliçe, bono veya çek gibi kambiyo senetleri veya kıymetli evrak niteliğindeki başkaca emre yazılı senetlerden olması gerektiği, bu hususun zayi nedeniyle iptal talebinin yasal koşullarından olduğu nazara alınarak talebin reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
1-Davacının davasının dava şartı yokluğu nedeniyle 6100 sayılı HMK 115/2 maddesi uyarınca usulden reddine,
2-Harç peşin ve yeterli alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansından yargılama sırasında yapılan masraflar ve karar tebliği giderlerinden geriye kalan avansın karar kesinleştiğinde ve istek halinde davacıya iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içerisinde dilekçe ile mahkememize veya bulunulan yer Asliye Ticaret Mahkemesine başvurmak koşuluyla İstinaf yasa yolu açık olmak üzere karar verildi. 19/10/2018

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır