Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/959 E. 2018/1408 K. 27.12.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/959
KARAR NO : 2018/1408

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 17/10/2018
KARAR TARİHİ : 27/12/2018

DAVA : Davacı vekilleri dava dilekçesinde özetle, … Ticaret Limited Şirketi hakkında … 25. Asliye Hukuk Mahkemesinde … Esas sayılı davanın açıldığını ancak şirketin sicilden resen terkin edildiğini belirterek şirketin ihyasına karar verilmesini istemiştir.
Davalı davaya cevap vermemiştir.
DELİLLER ve GEREKÇE: Dava, sicilden re’sen terkin edilen şirketin ihyası talebine ilişkindir.
Dava dışı şirketin sicilden re’sen terkin edildiği sabittir.
Uyuşmazlık, ihya koşullarının bulunup bulunmadığı noktasındadır.
01.07.2012 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na 26.06.2012 tarihli ve 6335 sayılı Kanun’un 38’inci maddesi ile “geçici madde 7” eklenmiş olup, söz konusu madde ile münfesih olmasına veya sayılmasına karşın tasfiye edilmeyerek ticaret sicili kayıtlarından terkin edilmeyen anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tasfiyelerine ve sicilden terkinine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Anılan geçici 7. madde uyarınca;
TTK Geçici Madde 7 – (Ek madde: 26/06/2012-6335 S.K./38.md.)
(1) 1/7/2015 tarihine kadar aşağıdaki hâlleri tespit edilen ya da bildirilen anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tasfiyeleri ve ticaret sicilinden kayıtlarının silinmesi, ilgili kanunlardaki tasfiye usulüne uyulmaksızın bu madde uyarınca yapılır.
a) 24/6/1995 tarihli ve 559 sayılı Türk Ticaret Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname gereğince, sermayelerini anılan Kanun Hükmünde Kararname ile öngörülen tutarlara çıkarmamış anonim şirketler ile limited şirketler.
b) Bu Kanunun yürürlük tarihinden önce veya 1/7/2015 tarihine kadar münfesih olan anonim ve limited şirketler.
c) Kooperatifler Kanunu hükümlerine göre herhangi bir nedenle dağılmış olan kooperatifler.
d) Sebebi ne olursa olsun aralıksız son beş yıla ait olağan genel kurul toplantıları yapılamayan anonim şirketler ile kooperatifler.
e) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce tasfiye işlemlerine başlanılmış ancak genel kurulun toplanamaması nedeniyle ara bilançoları veya son ve kati bilançosu genel kurula tevdi edilemediği için ticaret sicilinden terkin işlemi yapılamayan şirket ve kooperatifler.
(2) Davacı veya davalı sıfatıyla devam eden davaları bulunan şirket veya kooperatiflere bu madde hükümleri uygulanmaz.
(3) Bu madde kapsamındaki şirket ve kooperatifler; ilgili ticaret sicili müdürlüğünce resen veya herhangi bir kişi, kurum veya kuruluş tarafından kanıtlarıyla birlikte yapılacak bildirimleri de kapsayacak şekilde, ticaret sicili kayıtları üzerinden yapılacak incelemeyle tespit edilir…..
(14) …. Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir.
Terkin edilen şirket hakkında … 25. Asliye Hukuk Mahkemesinde … Esas sayılı davanın bulunduğu, bu durumun ihya için haklı neden oluşturduğu anlaşıldığından şirketin 6102 sayılı kanunun 547. ve geçici 7. Maddeleri gereğince ek tasfiye için şirketin yeniden ticaret siciline tesciline karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda yazılı nedenlerle;
1-Davanın KABULÜ ile,
… Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … sırasında kayıtlı, … Ticaret Limited Şirketi’nin ihyasına,
2-Tasfiye işlemlerinin yürütülmesi bakımından şirketin son yetkilisi …’nın tasfiye memuru olarak atanmasına,
3-Kararın ticaret siciline tescil ve ilanına,
4-Yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
5-Harç peşin alındığından ayrıca alınmasına yer olmadığına,
6-Artan gider avansının karar kesinleştiğinde talep halinde iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalının yokluğunda, tarafların gerekçeli kararı tebliğ tarihinden itibaren 2 HAFTA içerisinde mahkememize verecekleri bir dilekçe ile veya bulundukları yerdeki başka bir mahkeme aracılığıyla mahkememize gönderecekleri dilekçe ile HMK. 341.maddesi uyarınca İstanbul BAM. nezdinde İSTİNAF yoluna başvurma hakları bulunduğu hatırlatılmak suretiyle verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 27/12/2018

Başkan
¸E-İmza
Üye
¸E-İmza
Üye
¸E-İmza
Katip
¸E-İmza