Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/886 E. 2019/59 K. 04.02.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/886 Esas
KARAR NO : 2019/59

DAVA : Alacak (Ticari Satıma Konu Malın İadesi)
DAVA TARİHİ : 01/10/2018
KARAR TARİHİ : 04/02/2019

Mahkememizde görülmekte olan Alacak (Ticari Satıma Konu Malın İadesi) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanununun hükümleri ile finansal kiralama sözleşmesi hükümleri uyarınca feshedilmiş finansal kiralama sözleşmesine konu ve mülkiyeti müvekkili şirkete ait olan davalıya kiralanmış malların davalıdan alınarak müvekkili şirkete aynen iadesi ile teslimine karar verilmesini istemiştir.
Davalı vekili dava dilekçesinde özetle; İddia edilen bir borçlarının bulunmadığını, alacaklı şirketin müşterilerine baskı aracı niteliğini taşıyan tek tip finansal kiralama sözleşmelerini imzalattığını, bu durumun MK. 2.maddesi hükmüne aykırı olduğunu, sözleşmenin haklı nedenle feshedildiğinin ispatlanması gerektiğini, muacceliyetin oluşmadığını, davacı taleplerinin haksız olduğunu belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE:
Taraflar arasında finansal kiralama sözleşmesi imzalandığı, sözleşme gereğince sözleşme kapsamındaki malların davalıya teslim edildiği, kira borcunun ödememesi üzerine davalıya ihtar gönderildiği, ihtarın davalı şirkete usulüne uygun olarak tebliğ edildiği, malların davacıya teslim edilmediği hususları sabittir.
Dava, kira bedelinin ödenmemesi sebebiyle taraflar arasındaki finansal kiralama sözleşmesinin fesih ve malın iade koşullarının oluşup oluşmadığı, finansal kiralamaya konu malın davalıdan istirdadı istemi ile ilgilidir.
… 8. Asliye Ticaret Mahkemesinin … D.iş sayılı dosyası getirtilerek incelenmiş, davacının ihtiyati tedbir talebi kabul edilerek sözleşme konusu malın yed’iemin sıfatıyla tedbiren davacıya teslimine karar verildiği görülmüştür.
Dosyaya sunulmuş sözleşme ve ihtarnameler, tebliğ şerhlerinin incelenmesinde, taraflar arasında akdedilen Finansal Kurumlar Birliğinin… tescil tarihli … tescil numaralı Finansal Kiralama Sözleşmesi kapsamında sözleşme eki proforma faturada yazılı malların davalıya teslim edildiği, sözleşmenin 9. Maddesinde kiralayana satın alma hakkı tanındığı, 48 aylık kiralama süresi olarak belirlenen ödeme planına uygun ödeme yapılmadığı gerekçesiyle davacı tarafından davalıya ilk olarak 06.08.2018 tarihli ihtarname gönderildiği ve (Ağustos ayına ait) kira bedeli ve fer’ilerinin ödenmediği gerekçesiyle 60 gün içinde 6361 sayılı Kanunun 31. ve sözleşmenin 2.3 maddesi gereği borcun ödenmesi gerektiği, ödenmezse sözleşmenin feshedileceğinin bildirildiği, bu ihtarnamenin davalı kiracıya 08.08.2018 tarihinde tebliğ edildiği, verilen 60 günlük süre geçmeden (26 gün sonra) bu kez 4.9.2018 tarihinde “Eylül kirasının ödenmediği” ve üst üste iki kiranın ödenmemesi nedeniyle sözleşmenin feshedildiği bildirilerek malların 3 gün içinde iadesinin istendiği, bu ihtarnamenin de 7.9.2018’de davalı kiracıya tebliğ edildiği, işbu davanın ise 01.10.2018 tarihinde açıldığı anlaşılmıştır.
6361 sayılı Kanunun 31. Maddesinde “Kiralayan, finansal kiralama bedelini ödemede temerrüde düşen kiracıya verdiği otuz günlük süre içinde de bu bedelin ödenmemesi hâlinde, sözleşmeyi feshedebilir. Ancak, sözleşmede, süre sonunda mülkiyetin kiracıya geçeceği kararlaştırılmış ise, bu süre altmış günden az olamaz. Bir yıl içinde sözleşmede yer alan kira bedellerinden üçünü veya üst üste ikisini zamanında ödememesi nedeniyle ihtara muhatap olan kiracılarla yapılan sözleşmeler kiralayan tarafından feshedilebilir” hükmüne yer verilmiştir. Taraflar arasındaki sözleşmenin 37. Maddesinde de “finansal kiracının sözleşme gereği ödemesi gereken finansal kira bedellerini bir yıllık devrede üst üste iki defa veya üç kez ödememe hali” haklı fesih nedeni olarak düzenlenmiştir. Ancak Kanunun 31. maddesinde yer alan hüküm gereği kanunen ödenmeyen ilk ay kirasını ödemek üzere keşide edilen 06.08.2018 tarihli ihtarnameyle kiracıya verilmek zorunda olan ve verilen 60 günlük süre tebliğ tarihi 08.08.2018’den başlayarak 08.10.2018 tarihinde sona erecektir. Bu süre sona ermeden davacı kiralayanca kiracı davalıya tekrar ihtarname çekilmiş, izleyen Eylül ayı kirası da ödenmediği için sözleşmenin feshedildiği bildirilmiştir.
Her ne kadar sözleşmede iki ay üst üste kira ödenmemesi durumunda kiralayana derhal fesih hakkı tanınmış ise de, dosyada mevcut ödeme planının incelenmesinden, 48 ay süreli kira sözleşmesinde aylık kiraların ödenmesi konusunda ayın herhangi bir gününün belirtilmediği, bu durumda ay sonuna kadar ödeme yapılabileceği, buna rağmen davacı kiralayan tarafından Ağustos ayı kirası için ayın 6’sında, Eylül ayı kirası için ayın 4’ünde ihtarname keşide edildiği, ayrıca Ağustos kirası için Kanunun 31. maddesi gereği verilen 60 günlük süre dolmadan ve kiracının ödeme yapıp yapmayacağı beklenmeden dava açılmış olduğu görülmekle, sözleşmenin fesih koşulları gerçekleşmeden dava açıldığı anlaşıldığından, davanın reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Ayrıntısı ve Yasal Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere:
1-Davanın REDDİNE,
2-Davalı taraf vekille temsil olunduğundan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesap ve taktir olunan 19.412,26-TL nispi vekalet ücretinin davacıdan alınıp davalıya verilmesine,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
4-Davacı tarafça yatırılan avansın kullanılmayan kısmının, karar kesinleştiğinde, istek halinde davacı tarafa iadesine,
6-Alınması gerekli 44,40-TL karar harcının peşin alınan 1.707,75-TL ve 2.123,95-TL tamamlama harcından mahsubu ile fazla alınan 3.787,30-TL’nin karar kesinleştiğinde ve istek halinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalının yokluğunda, tarafların gerekçeli kararı tebliğ tarihinden itibaren 2 HAFTA içerisinde mahkememize verecekleri bir dilekçe ile veya bulundukları yerdeki başka bir mahkeme aracılığıyla mahkememize gönderecekleri dilekçe ile HMK. 341.maddesi uyarınca İstanbul BAM. nezdinde İSTİNAF yoluna başvurma hakları bulunduğu hatırlatılmak suretiyle verilen karar açıkça okunup anlatıldı.04/02/2019

Katip
¸e-imzalıdır

Hakim
¸e-imzalıdır