Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1010 E. 2018/1101 K. 01.11.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2018/1010
KARAR NO : 2018/1101
DAVA : Konkordato
DAVA TARİHİ : 30/10/2018
KARAR TARİHİ : 01/11/2018
DAVA:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacı şirket işletmesinin …da olduğunu, ana faaliyet konusunun Otomotiv ve İnşaat olduğunu, maliyetlerinin artması, döviz kurundaki dengesizlikler ve enflasyondaki artıştan olumsuz etkilendiğini, varlıklarının borçlarının 3-4 katı olmasına rağmen işletme sermayesi bulmada güçlük yaşar hale geldiğini, banka borçları başta olmak üzere borç ödemelerinde temerrütler oluşması ve şirketin işletme sermayesi ihtiyacının artması nakit darboğazına girilmesine neden olduğunu, davacı gerçek kişinin de davacı şirket hissedarı olduğunu, başta banka borçları olmak üzere bir çok şirket borcuna müştereken ve müteselsilen kefil olması sebebiyle, davacı şirkete karşı yapılacak olan takiplerden etkileneceğini, bu durumun konkordato projesinin gerçekleşmesini aksatacağını belirterek davacı işletmenin konkordato talebinin kabulü ile; öncelikle İcra ve İflas Kanunu’nun 287. Maddesi gereğince 3 AYLIK GEÇİCİ MÜHLET KARARI VERİLMESİNE VE GEREKLİ GÖRÜLMESİ HALİNDE İŞBU MÜDDETİN 2 AY DAHA UZATILMASINA, Geçici mühlet neticesinde İcra ve İflas Kanunu’nun 305. vd. maddeleri gereğince KONKORDATONUN TASDİKİNE karar verilmesini istemiştir.
DELİLLER ve GEREKÇE: Dava, İİK 285 v.d. maddeleri gereğince Konkordato talebine ilişkindir.
İİK.nın 286. Maddesi gereğince Konkordato talebine;
a) Borçlunun borçlarını hangi oranda veya vadede ödeyeceğini, bu kapsamda alacaklıların alacaklarından hangi oranda vazgeçmiş olacaklarını, ödemelerin yapılması için borçlunun mevcut mallarını satıp satmayacağını, borçlunun faaliyetine devam edebilmesi ve alacaklılara ödemelerini yapabilmesi için gerekli malî kaynağın sermaye artırımı veya kredi temini yoluyla yahut başka bir yöntem kullanılarak sağlanacağını gösteren konkordato ön projesi.
b) Borçlunun malvarlığının durumunu gösterir belgeler; borçlu defter tutmaya mecbur kişilerden ise Türk Ticaret Kanununa göre hazırlanan son bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu, hem işletmenin devamlılığı esasına göre hem de aktiflerin muhtemel satış fiyatları üzerinden hazırlanan ara bilançolar, ticari defterlerin açılış ve kapanış tasdikleri ile elektronik ortamda oluşturulan defterlere ilişkin e-defter berat bilgileri, borçlunun malî durumunu açıklayıcı diğer bilgi ve belgeler, maddi ve maddi olmayan duran varlıklara ait olup defter değerlerini içeren listeler, tüm alacak ve borçları vadeleri ile birlikte gösteren liste ve belgeler.
c) Alacaklıları, alacak miktarlarını ve alacaklıların imtiyaz durumunu gösteren liste.
d) Konkordato ön projesinde yer alan teklife göre alacaklıların eline geçmesi öngörülen miktar ile borçlunun iflâsı hâlinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktarı karşılaştırmalı olarak gösteren tablo.
e) Sermaye Piyasası Kurulu veya Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşu tarafından hazırlanan ve konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu gösteren finansal analiz raporları ile dayanakları…” eklenmelidir.
Yukarıda sayılan belgelerin ibrazı, konkordato talebi için ön koşuldur. Dava dilekçesi ekinde davacı şirket yönünden bir kısım belgelerin sunulduğu ancak davacı şirket bakımından son bilançonun sunulmadığı, gelir tablosunun ve nakit akış tablosunun sunulduğu ancak tarihlerinin belirsiz olduğu, ön projede teklifin gerçekleşmesi bakımından taşınmaz satışına dayanıldığı ancak taşınmazlara ilişkin tapu ve benzeri belgelerin sunulmadığı, ara bilançoda ise sadece 100.000.-TL değerli arsanın göründüğü, binanın bulunmadığı ve yine ön projede %95’i tamamlanmış inşaat projesinden söz edilmiş ise de buna ilişkin herhangi bir belgenin sunulmadığı, davacı gerçek kişi bakımından da mal varlıklarının durumunu gösterir herhangi bilgi ve belge sunulmadığı, hangi borç veya borçlardan hangi limitle sorumlu olduğu, borçları, tutarları, vadeleri ve varsa imtiyaz durumları, borçlarının hangi oranda hangi kaynakla ödenmesinin öngörüldüğü gösterilmemiştir.
İİK.nun 287. maddesi gereğince; mahkemece aynı kanunun 286. maddesinde belirtilen belgelerin eksiksiz olarak mevcut olduğunu tespit edilmesi halinde geçici mühlet kararı verilebileceğinden ve sayılan belgeler sunulmadığında talebin reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda yazılı nedenlerle;
1-Davanın reddine,
2-Yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
3-Gider avansının karar kesinleştiğinde iadesine,
4-Harç peşin alındığından ayrıca alınmasına yer olmadığına,
5-Kararın davacı vekili tebliğine,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 10 gün içinde İstinaf yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.
Başkan
¸e-imzalıdır
Üye
¸e-imzalıdır
Üye
¸e-imzalıdır
Katip
¸e-imzalıdır