Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/761 E. 2020/178 K. 17.06.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2017/761 Esas
KARAR NO : 2020/178

DAVA : İtirazın İptali (Ödünç Verme Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 25/08/2017
KARAR TARİHİ : 17/06/2020

Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Ödünç Verme Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilin davalı tarafından ihraç edilen … ISIN kodlu 08/08/2017 vadeli tahvili … Bankası … Şubesinde bulunan hesabına satın aldığını, davalının 07/08/2017 tarihinde 08/08/2017 ödeme tarihli tahvil ve kupon ödemesini yapamayacağını KAP’a bildirdiğini, müvekkilinin 08/08/2017 tarihinde 250.000 TL tahvil itfa ve 9.571 TL kupon faizi olmak üzere 259.571 TL alacağı bulunduğunu, bu alacağı için müvekkilinin davalıya … 22. Noterliği vasıtasıyla 09/08/2017 tarihli ihtarname keşide ettiği ve borçluya 11.08.2017 tarihinde tebliğ edilen bu ihtarnameye davalının itiraz etmediğini, borcun ödenmemesi üzerine … 2. İcra Dairesi’nin … E. sayılı dosyası ile icra takibi başlatıldığını, borçlu tarafından asıl alacak ve işlemiş faiz olmak üzere tüm alacak kalemlerine itiraz edildiğini, bu nedenle fazlaya dair talep ve dava hakkı saklı kalmak kaydıyla, … 2. İcra Dairesinin … E. sayılı takip dosyasında haksız ve yasal dayanaktan yoksun itirazın iptaline, takibin devamına, %20 icra inkar tazminatına, masraflar ve ücreti vekaletin karşı tarafa tahmiline karar verilmesi talep ve dava etmiştir.
Davalı Vekili Cevap Dilekçesinde Özetle; davacının tahvil ve kupon alacağı bulunduğundan bahisle 05.08.2017 tarihinde müvekkil şirket aleyhine … 2. İcra Dairesinin … E. sayılı dosyayla ilamsız icra takibi yaptığı, 24/08/2017 tarihinde müvekkili tarafından 250.000 TL nominal bedelli tahvil ve brüt kupon alacağına ilişkin … veya … Bank’a ait herhangi bir belge ibraz etmediği için borca itiraz edildiğini, müvekkili şirketin takibe konu edilen tutar kadar davacıya borcu bulunmadığı, iddiaya dayanak belgeler icra takip safhasında sunulmadığı için takip sebebinden davacının hak sahibi olup olmadığının tespitinin mümkün olmadığını, huzurdaki uyuşmazlıkta davacının alacaklı olup olmadığının tespiti için davacının ihraç edilen tahvile yatırım yapıp yapmadığının ve varsa anapara ve kupon tespit edilmesi gerektiğini, davaya konu alacağın belirlenebilir olmadığının kabulü ile vaki tazminat talebinin reddedilmesi gerektiğini, bu nedenle itirazın iptali davasının reddine, İİK md.67/2 uyarınca asıl alacağın %20’sinden az olmamak kaydıyla davacı/alacaklı aleyhine kötü niyet tazminatına hükmedilmesine karar verilmesi talep etmiştir.
Tüm Dosya Kapsamı Birlikte Değerlendirildiğinde;
Dava, tahvil itfa ve kupon alacağının tahsili için başlatılan icra takibine itirazın iptali istemine ilişkindir.
06/12/2012 tarihli ve 6362 tarihli SPK ile, ihraç edilen hisse senedi, tahvil, varant gibi sermaye piyasası araçlarının halka arz edilmesi ve bunların izlenmesine ilişkin temel kurallar düzenlenmiş, anılan yasanın 13. maddesi uyarınca, Merkezi … A.Ş., Sermaye piyasası araçlarının kaydileştirilmesine ilişkin işlemleri gerçekleştirmekle görevlendirilmiş, … AŞ. tarafından kaydileştirme işlemlerine ilişkin yükümlülükten doğan süreçler “Merkezi Kaydi Sistem İş ve Bilişim Uygulama İlke ve Kuralları Yönergesi” ile somut olarak uygulamaya alınmıştır.
Bu yönergenin tahvil itfa ve kupun ödeme kuralları;
“I. 2.7 – İtfa ve Kupon Ödeme İşlemleri
1.Kupon ödeme işlemleri, ihraççı üyeler tarafından MKS’ye iletilen ödeme tarihinde ve yine ihraççı üyeler tarafından bildirilen faiz/dağıtım oranı bilgileri doğrultusunda hesaplanan tutarlar üzerinden gerçekleştirilir.
2.Vadesi dolarak itfa olan kıymetlere ilişkin bakiyeler İtfa ödeme günü nakit ödeme dağıtım işleminin tamamlanması sonrasında MKS’den silinir.
3.Ödeme günü ihraççı kuruluş ödemesini yapacağı itfa, kupon ödeme tutar ve ödeme yapacağı hesap bilgisini MKS’de ilgili raporlardan izleyebilmektedir. Aynı zamanda yatırım kuruluşları ödeme yapılmadan önce ödemesi yapılacak nominal bilgisini yatırımcı ve alt hesap detayında raporlayabilirler.
4.İhraççı üyenin altında yer alan … ve 47 sınıflı yurt dışı ihraç hesaplarında bulunan bakiye için ödeme kaydı oluşturulmaz.
5.Yatırımcı bazında itfa, kupon ödeme tutarları hesaplanırken küsuratın virgülden sonra gelen ilk iki hanesi dikkate alınmaktadır. Taksitli itfa işlemlerinde küsüratlı bakiye oluşturulmasını önlemek için küsüratlı ödeme yapılmaz.
6.İhraççı kuruluş itfa, kupon ödemesi yapmak islemediği üye bilgilerini kıymet türü bazında MKS’ye tanımlayabilir ve bu bilgileri güncelleyebilir. Ödeme kayıtları hazırlanırken ilgili üyeler için ödeme kayıtlarları oluşturulmayacaktır. İhraççı kuruluşun sadece üye, hesap bazında ödeme yapmama talebi var ise bu talebini en geç ödeme günü ve ödeme işlemi yapılmadan önce yazı ile MKK’ya iletmesi halinde ilgili hesap/hesaplar için var olan ödeme kaydı iptal edilebilmektedir. Ödeme iptal kaydının oluşturulması veya silinmesi durumunda ilgili üyeler eposta yoluyla bilgilendirilmektedir.
7.İhraççı kuruluş MKK’nın Takasbank nezdinde yer alan ilgili nakit hesabına itfa, kupon ödeme tutarını aktarmasının ardından yatırımcı bazında hesaplanan ödeme tutarları alacaklı üyelerin Takasbank nezdindeki nakit hesaplarına topluca aktarılır.
8.Ödeme yapılacak itfa/kupon ödeme tutarı yabancı para cinsinden ise MKK tarafından ihraççı kuruluşa ödeme tutarının yatırılacağı muhabir banka ve hesap numara ve ödeme tutar bilgisi iletilir. İhraççı tarafından MKK ilgili hesabına aktarılan ödeme tutarları alacaklı üyelerin Takasbank nezdindeki ilgili yabancı para hesaplarına aktarılır.
9.Özelliği gereği sahip olunan nominal değerin altında veya üzerinde itfa ödemesi gerçekleştirilen yapılandırılmış borçlanma araçlarının itfa ödeme tutarlarına ilşkin oran, ihraççı kuruluş tarafından en fazla 6 küsürat hanesi olarak MKS’ye iletilir. Hesaplanan tutarların virgülden sonra ikinci hane değeri, 5 ve üzerinde ise yukarı, altında ise aşağı değere yuvarlanır.
10.Dağıtılan itfa, kupon ödeme bilgileri yatırım kuruluşları tarafından raporlanabilmektedir.
11.İtfa ve kupon ödeme tutarları ihraççı üye tarafından MKK hesabına brüt aktarıldığından üyelere yapılacak ödemeler de brüt tutar üzerinden yapılmaktadır.
12.İtfa/kupon ödemesi yapılacak DİBA’lar, ödeme tarihinden bir gün önce EFT kapanışı itibariyle hareketsizleştirilerek MKS içi ve MKS ile EMKT arasındaki hareketleri engellenir.
13.MKS üyesi Bankaların MKS nezdindeki hesaplarında bulunan DİBA’lara ait itfa/kupon ödeme tutarları MKK bildirimi doğrultusunda TCMB tarafından bankaların TIC (EFT) hesaplarına aktarılır.
14.MKS nezdinde ayrı üye kodu ile izlenmekte olan portföy saklama kuruluşları ile yabancı saklama kuruluşlarının MKS nezdindeki hesaplarında bulunan DİBA’lara ait itfa ve kupon ödemelerine ilişkin bakiye bilgileri, ilgili bankaların diğer kodları altında izlenen kıymetlerle birlikte bildirilir.
15.MKS üyesi aracı kurumların MKS nezdindeki hesaplarında bulunan …’lara ait itfa/kupon ödemeleri, … nezdindeki nakit hesaplarına aktarılır.
16….’lara ilişkin Döviz ödemeli kıymetlere ait itfa/kupon bedelleri Bankaların TCMB’ye bildirdikleri muhabir banka hesaplarına, yatırım kuruluşlarının ise … nezdindeki yabancı para hesaplarına geçilir.
17.MKK tarafından HACİZ ve/veya İŞTİRAK HACZİ işlemi uygulanmış hesaplarda bulunan kıymetlere ait ödeme tutarları üyelere ödenir ve ödemenin haciz alt hesabından yapıldığı bilgisi üyelere raporlanır.
18. İtfa ve kupon ödemelerine ilişkin … nezdindeki MKK hesaplarına ihraççı kuruluş tarafından fazla veya hatalı yatırılan nakit tutarlar, ihraççı kuruluş tarafından MKS deki ilgili modül aracılığıyla geri transfer edilebilir.
19.Yurtdışında ihraç edilerek MKS’de kayden izlenmeyen, sadece bilgileri tutulan borçlanma aracı, varlığa/ipoteğe dayalı varlık/ipotek teminatlı menkul kıymet ve kira sertifikalarına ilişkin MKK’da herhangi bir nakit ödeme işlemi yapılmaz.
20.İtfa ve kupon ödeme işlemlerinde resmi tatil gününe rastlayan ödeme işlemleri resmi tatili izleyen ilk iş günü gerçekleştirilir.
21.Gayrimenkul sertifikalarına ilişkin tali edim ödeme işlemleri, borçlanma araçları nakit ödeme süreçleri ile MKS’de gerçekleştirilir.” şeklindedir.
Somut olayda, davalının vadesi kesin ve 08/08/2017 günü olan tahvil anapara ve kupon ve faiz borcunu ödeme yeri de belirli iken ödemediği ve bu sebeple davacının tahvil anapara ve kupon faiz borcunu tahsil edemediği, tüm dosya kapsamı ve denetime elverişli 18/09/2018 tarihli bilirkişi raporU ile davacının … Bankası … Şubesi’ndeki … nolu hesapta 08/08/2017 tarihinde davalı şirketin ihraç ettiği … ISIN kodlu tahvil nedeniyle 125.000,00 TL anapara, 4.875,50 TL kupon faizi ile 188,50 TL ihtarname masrafı talep edebileceği anlaşılmakla, davanın kısmen kabulüne, fazlaya ilişkin kısmın feragat nedeni ile reddine dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
1-Davanın kısmen KABÜLÜ ile;
Davalının … 2. İcra Müdürlüğü’ nün … esas sayılı dosyasına vaki itirazlarının 129.785,50 TL asıl alacak ile 188,50 TL ihtarname masrafı olmak üzere 129.974,00 TL yönünden iptaline ve takibin asıl alacağı takip tarihinden itibaren avans faizi yürütülmek suretiyle devamına, fazlaya ilişkin talebin feragat nedeniyle reddine,
2-Alacak likit ve itiraz haksız olduğunda %20’si oranından 25.994,80 TL inkar tazminatının davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
3-Alınması gerekli 8.878,52-TL karar ve ilam harcından 3.137,25-TL peşin harcın mahsubu ile bakiye 5,741,27-TL karar ve ilam harcının davalıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
4-Davacı tarafından yatırılan ve mahsubuna karar verilen peşin harç tutarı 3.137,25-TL nin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
5-Davacı tarafça yapılan posta ve tebligat masrafı 180,00-TL, bilirkişi ücreti 1.200,00 TL olmak üzere toplam 1.380,00-TL yargılama giderinin kabul red oranına göre 690,50 TL’sinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, bakiyesinin davacı üzerinde bırakılmasına,
6-Davacı taraf vekille temsil olunduğundan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesap ve taktir olunan 16.297,53,00-TL vekalet ücretinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine,
7-Davalı taraf vekille temsil olunduğundan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesap ve taktir olunan 16.279,62-TL vekalet ücretinin davacıdan alınıp davalıya verilmesine,
8-Davacı tarafından yatırılan gider avansından yargılama sırasında yapılan masraflar ile karar tebliğ giderlerinden geriye kalan avansın karar kesinleştiğinde ve istek halinde davacıya iadesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzlerine karşı kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstinaf yolu açıkolmak üzere verilen karar açıkça okunup anlatıldı.17/06/2020

Katip …
¸E-İmza

Hakim …
¸E-İmza