Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/105 E. 2018/558 K. 17.05.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2017/105
KARAR NO : 2018/558

DAVA : Tanıma
DAVA TARİHİ : 02/02/2017
KARAR TARİHİ : 17/05/2018

DAVA:Davacı vekili dava dilekçesine özetle; davalının …’de müvekkili hakkında alacak davası açtığını, davanın reddine karar verildiğini, kararın kesinleştiğini, davanın bu kez aynı alacakla ilgili olarak … 12 ATM’de … esas sayılı davayı açtığını, bu davada kesin hüküm itirazında bulunduklarını, buna ilişkin itirazın reddedildiğini ve kendilerine tanıma konusunda dava açmakta muhtariyetine karar verildiğini belirterek … Mahkemesi …. Şubesi Hususi Hukuk Mahkemesi’nin 2013 … numaralı 21.11.2014 tarihli asıl davaya ilişkin hükmünün tanınmasına karar verilmesini istemiştir.
CEVAP:Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle: yabancı mahkeme kararının Türkiye’de tanınması ve tenfizi için bir kısım ön şartların yerine getirilmesi gerektiğini MÖHUK 4. maddesi gereğince verilen kararın tanınabilmesi için karşılıklılık esasına dayanan bir anlaşma yahut o devlette Türk mahkemelerinden verilmiş ilamların tenfizini mümkün kılan bir kanun hükmünün veya fiili uygulamanın bulunması gerektiğini, ilgili ülkeler arasında böyle bir anlaşma, kanun hükmü veya fiili uygulamanın bulunmadığını, dolayısıyla anılan kararın tanınması ve tenfizinin istenemeyeceğini, davacının dava açmakta hukuki yararının bulunmadığını belirterek davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE:Dava yabancı mahkeme kararının tanınması talebine ilişkindir.
Taraflar arasında …Mahkemesi … Şubesi Hususi Hukuk Mahkemesi’nde alacak davası görüldüğü, verilen kararın kesinleştiği, … ile ülkemiz arasında tanıma ve tenfizi olanaklı kılan sözleşme, yasal düzenleme ve fiili uygulamanın bulunmadığı sabit olup uyuşmazlık, dava konusu yabancı mahkeme kararının tanıma koşullarının bulunup bulunmadığı, davacının bu davayı açmakta hukuki yararının bulunup bulunmadığı konularındadır.
Konuya İlişkin Yasal Düzenleme(MÖHUK):
Madde 50 – (1) Yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilâmların Türkiye’de icra olunabilmesi yetkili Türk mahkemesi tarafından tenfiz kararı verilmesine bağlıdır.
Madde 53 – (1) Tenfiz dilekçesine aşağıdaki belgeler eklenir:
a) Yabancı mahkeme ilâmının o ülke makamlarınca usulen onanmış aslı veya ilâmı veren yargı organı tarafından onanmış örneği ve onanmış tercümesi.
b) İlâmın kesinleştiğini gösteren ve o ülke makamlarınca usulen onanmış yazı veya belge ile onanmış tercümesi.
Madde 54 – (1) Yetkili mahkeme tenfiz kararını aşağıdaki şartlar dâhilinde verir:
a) Türkiye Cumhuriyeti ile ilâmın verildiği devlet arasında karşılıklılık esasına dayanan bir anlaşma yahut o devlette Türk mahkemelerinden verilmiş ilâmların tenfizini mümkün kılan bir kanun hükmünün veya fiilî uygulamanın bulunması.
b) İlâmın, Türk mahkemelerinin münhasır yetkisine girmeyen bir konuda verilmiş olması veya davalının itiraz etmesi şartıyla ilâmın, dava konusu veya taraflarla gerçek bir ilişkisi bulunmadığı hâlde kendisine yetki tanıyan bir devlet mahkemesince verilmiş olmaması.
c) Hükmün kamu düzenine açıkça aykırı bulunmaması.
ç) O yer kanunları uyarınca, kendisine karşı tenfiz istenen kişinin hükmü veren mahkemeye usulüne uygun bir şekilde çağrılmamış veya o mahkemede temsil edilmemiş yahut bu kanunlara aykırı bir şekilde gıyabında veya yokluğunda hüküm verilmiş ve bu kişinin yukarıdaki hususlardan birine dayanarak tenfiz istemine karşı Türk mahkemesine itiraz etmemiş olması.
Madde 55 – (1) Tenfiz istemine ilişkin dilekçe, duruşma günü ile birlikte karşı tarafa tebliğ edilir. İhtilâfsız kaza kararlarının tanınması ve tenfizi de aynı hükme tâbidir. Hasımsız ihtilâfsız kaza kararlarında tebliğ hükmü uygulanmaz. İstem, basit yargılama usulü hükümlerine göre incelenerek karara bağlanır.
(2) Karşı taraf ancak bu bölüm hükümlerine göre tenfiz şartlarının bulunmadığını veya yabancı mahkeme ilâmının kısmen veya tamamen yerine getirilmiş yahut yerine getirilmesine engel bir sebep ortaya çıkmış olduğunu öne sürerek itiraz edebilir.
Madde 56 – (1) Mahkemece ilâmın kısmen veya tamamen tenfizine veya istemin reddine karar verilebilir. Bu karar yabancı mahkeme ilâmının altına yazılır ve hâkim tarafından mühürlenip imzalanır.
Madde 58 – (1) Yabancı mahkeme ilâmının kesin delil veya kesin hüküm olarak kabul edilebilmesi yabancı ilâmın tenfiz şartlarını taşıdığının mahkemece tespitine bağlıdır. Tanımada 54 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi uygulanmaz.
Davacı tarafça tenfiz talep dilekçesine yabancı mahkeme ilâmının o ülke makamlarınca usulen onanmış örneği ve onanmış tercümesinin, ilâmın kesinleştiğini gösteren ve o ülke makamlarınca usulen onanmış yazı veya belge ile onanmış tercümesinin sunulduğu, Türkiye Cumhuriyeti ile ilâmın verildiği devlet arasında karşılıklılık esasına dayanan bir anlaşma yahut o devlette Türk mahkemelerinden verilmiş ilâmların tenfizini mümkün kılan bir kanun hükmünün veya fiilî uygulamanın bulunmadığı, ilâmın, Türk mahkemelerinin münhasır yetkisine giren bir konuda verilmiş olmadığı, hükmün kamu düzenine açıkça aykırı bulunmadığı, yabancı mahkeme kanunları uyarınca, tarafların mahkemeye usulüne uygun bir şekilde çağrılıp temsil edildikleri, Türkiye Cumhuriyeti ile ilâmın verildiği devlet arasında karşılıklılık esasına dayanan bir anlaşma yahut o devlette Türk mahkemelerinden verilmiş ilâmların tenfizini mümkün kılan bir kanun hükmü veya fiilî uygulama bulunmamakta ise de MÖHUK.nun 58. maddesi gereğince tanımada bunun zorunlu bir unsur olmadığı, dolayısıyla tanıma koşullarının gerçekleştiği sonucuna ulaşıldığından davanın kabulüne karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda yazılı nedenlerle;
1-Davanın kabulüyle … Bölge Mahkemesi … Şubesi Hususi Hukuk Mahkemesi’nin 2013 … numaralı 21/01/2014 tarihli (kesinleşme 09/12/2014) kararının asıl davadaki … Ltd. İle … Ltd. Şti. Bakımından verilen kararın tanınmasına,
2-Davacı vekil ile temsil edildiğinden AAÜT gereğince takdir olunan 2.180,00.-TL avukatlık ücretinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine,
3-Davacı tarafından yapılan 62,80.-TL açılış gideri, 39,00.-TL tebligat-posta vs. gideri olmak üzere toplam 101,80.-TL yargılama giderinin davalıdan alınıp davacı tarafa verilmesine,
4-Bu dava sebebiyle 35,90.-TL Karar harcı alınması gerektiğinden peşin alınan 31,40.-TL’nin mahsubu ile kalan 4,50.-TL’nin davalıdan alınmasına,
5-Karar kesinleştiğinde taraflardan alınan gider ve delil avansının harcanmayan kısmının iadesine,
Taraf vekillerinin yüzlerine karşı gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık süre içinde İstinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.17/05/2018

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır