Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2016/536 E. 2020/234 K. 08.07.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2014/183 Esas
KARAR NO:2020/221

DAVA:İstirdat (Kıymetli Evraktan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ:03/06/2014
KARAR TARİHİ :01/07/2020

Mahkememizde görülmekte olan İstirdat ((Kıymetli Evraktan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; … … Şubesi’ne ait … nolu 11/04/2014 keşide tarihli ve 5.398,50 TL bedelli çekin müvekkilinin zimmetinde iken kaybolduğunu, çeki eline geçirenler tarafından müvekkil şirketin sahte kaşesi yaptırılıp kullanılmak suretiyle ciro edildiğini, …. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyasında verilen ödeme yasa kararı bankaya ulaşmadan bedelin tahsil edildiğini, söz konusu çekin sahibi … Tic. Ltd. Şti.’nin müvekkili şirketin müşterisi olduğunu, aralarındaki ticari ilişki nedeniyle söz konusu şirkete ürün satıldığını ve bedeli karşılığı söz konusu çekin teslim alındığını, 24/09/2013 tarihli 025039 numaralı ve 5.398,50 TL bedelli fatura düzenlendiğini, bu nedenle meşru hamil olan müvekkilinin zimmetine iken kaybolan söz konusu 5.398,50 TL bedelli çekin davalıdan, bankadan çekilme tarihinden itibaren ticari faizi ile birlikte istirdatı ile yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; davaya konu çekin müvekkil şirket ile müşterisi … … arasında akdedilen faktoring sözleşmeleri gereğince müvekkil şirkete devredildiğini, müvekkili şirketin dava konu çekin meşru hamili olduğunu, müvekkili şirketin ciro silsilesinde yer alan imzaların geçerliliğini araştırmak gibi bir yükümlülüğü ve zorunluluğunun olmadığını, söz konusu çekin çalıntı olup olmadığının müvekkil şirket tarafından bilinmediğini, bu nedenle davanın reddine, yargılama harç ve giderleri ile ücreti vekaletin davacı yana tahmiline karar verilmesini talep etmiştir.
Yargılama sırasında davalı … dışındaki davalılar …, …, … yönünden dava takip edilmediğinden tefrik kararı verilerek ayrılan dosya mahkememizin … E sayılı sırasına kaydedilmiş ve süresi içinde yenilenmemesi sebebi ile 30/09/2019 tarihli, … E … K sayılı karar ile davanın açılmamış sayılmasına karar verildiği ve kararın henüz kesinleşmediği anlaşılmıştır.
Dava konusu çek bedelinin 11/04/2014 tarihinde … … Şubesinden takastan tahsil edildiği hususu … AŞ nin 15/05/2015 tarihli cevabi yazısından anlaşılmıştır.
Dava konusu çekin Faktoring yönetmeliğine uygun şekilde iktisap edilip edilmediği konusunda davalı defterleri incelettirilmek suretiyle rapor tanzim edilmesi sağlanmıştır.
Tüm Dosya Kapsamı Birlikte Değerlendirildiğinde;
Dava, lehtar kaşe ve imzası taklit edilerek ciro edildiği iddia olunan çek nedeni ile ödenen çek bedelinin istirdadı istemine ilişkindir.
Mahkememiz dosyasında davacının takip dayanağı çeke ilişkin imza inkarı nedeniyle tatbiki imza örnekleri alınmış, keşide tarihinden önceki tarihli ve keşide tarihine yakın ıslak imzası bulunan evrak asılları bulunduğu yerlerden toplanıp kasaya alınarak, çek aslı dosyaya getirtilerek adli grafolog bilirkişi vasıtasıyla imza incelemesi yaptırılmış , bilirkişi raporunda , çekteki lehtar -ciranta imzasının davacı şirket yetkilileri eli ürünü olmadığı adli tıp uzmanı bilirkişi tarafından tespit edilmiştir.
Yerleşik hale gelmiş yüksek yargı içtihatlarıyla da kabul edildiği üzere, sahtelik iddiası (imza inkarı) mutlak def’i niteliğinde olup çek üzerinde cirosu bulunan herkese ve hamile karşı ileri sürülebilir. Her ne kadar davalı takip alacaklısı çeke faktoring işlemi ve ciro silsilesi sonunda hamil olmuş ise de, takibe konu çekteki lehtar ciranta imzasının davacıya ait olmadığı anlaşılmakla sahte çeke dayalı müracaat hakkından bahsedilemeyeceğinden, davacının takip ve dava konusu çek nedeni ile davalılara borçlu olmadığı , bu sebeple ödenen bedelin istirdadını talep edebileceği anlaşılmakla davanın kabulüne dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
1-Davanın KABULÜ ile;
… … Şubesi’ne ait, … seri nolu, 11/04/2014 keşide tarihli, 5.398,50 TL tutarlı çek nedeniyle tahsil edilen 5.398,50 TL’nin 11/04/2014 tarihinden itibaren işleyecek avans faiziyle davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
2-Hüküm tarihinde yürürlükte bulanan harçlar tarifesine göre tahsil edilmesi gereken harç 368,77 TL’den peşin alınan 92,20 TL’nin mahsubu ile bakiye 276,57 TL’nin davalıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan posta ve tebligat masrafı 706,40 TL bilirkişi masrafı 1.100,00 TL, mahsup edilen harç 92,20 TL olmak üzere toplam 1.898,60-TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
4-Davacı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden hüküm tarihinden yürürlükte bulunan AAÜT’ne göre hesap ve takdir edilen 3.400,00 TL vekalet ücretinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
5-Belge asıllarının karar kesinleştiğinde ilgili kurumlara iadesine,
6-Gider avansının kalan kısmının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatıran taraflara iadesine,
Dair, davalı vekilinin yüzüne karşı, davacı vekilinin yokluğunda, kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süresi içerisinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 01/07/2020

Katip …

Hakim …