Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 1.Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi 2020/115 E. 2021/351 K. 23.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
1.FİKRÎ VE SINAÎ
HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/115
KARAR NO : 2021/351

DAVA : Haysiyet Kurulu Kararının İptali
DAVA TARİHİ : 06/03/2020
KARAR TARİHİ : 23/09/2021

Mahkememizde görülmekte bulunan Haysiyet Kurulu Kararının İptali davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde özetle: … Meslek Birliği’nin asıl üyesi olduğunu, daha önce denetim kurulunda pek çok görev aldığını, bakanlık oluruyla geçici haysiyet kurulu üyesi olarak atandığını, hakkında geçici haysiyet kurulu üyeliği sırasında haysiyet kurulunun eylem ve işlemleri kapsamında görevini maddi çıkar sağlamak amacıyla kullanmak, iyi niyete aykırı şekilde davranmak, hukuka aykırı olduğunu bilmesine rağmen hatalı karar tesis etmek gibi asılsız ve gerçek dışı iddialarla … Yönetim Kurulunun … tarihli, … sayılı kararıyla … Haysiyet Kuruluna sevk kararının verildiğini, bu sevk kararı kapsamında … 6.Noterliğinin … tarih ve … yevmine numaralı ihtarnamesiyle … tarihinde saat 14:30’da … Genel Merkezinde sözlü savunmada bulunması veya en geç … tarihine kadar yazılı savunma sunması için tarafına ihtar edildiğini belirtilen ihtarname üzerine isnat edilen fiile ilişkin hiçbir delil sunulmadığını, ilgili delil ve varsa belgelerin tarafına sunulması gerektiğini, aksi takdirde adil yargılanma hakkının ihlal edilmiş olacağı yönündeki usuli itirazlarıyla birlikte 17/02/2020 tarihinde … Genel Merkezinde davalıya meslek birliğine elden teslim suretiyle savunmasını teslim ettiğini, ibraz edilen savunmaya rağmen … 6.Noterliğinin …tarih ve … yevmiye numaralı ihtarnamesiyle hakkında Kınama yaptırımı uygulandığından … Yönetim Kurulunun… tarihli,… sayılı kararı kapsamında … Haysiyet Kuruluna sevki üzerine, … Haysiyet Kurulunun hakkında tesis edilen … tarih ve …sayılı karar ile … üye Disiplin Yönergesinin 6/d maddesi gereğince oy birliğiyle verilen KINAMA yaptırımına ilişkin işlem ve kararının iptalini, işlemin etkilerinin yargılama boyunca devam etmesi halinde KINAMA yaptırımına maruz kalmış olması nedeniyle … nezdinde hiçbir konumda görev almasının mümkün olmayacak olması nedeni ile hedef yargı süresi de göz önünde bulundurularak hukuksuz işlem nedeniyle HMK nın 389.maddesi kapsamında yaptırım işlem ve kararının ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmasını, yargılama giderinin davalıya yükletilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle: … Yönetim Kurulunun … tarih ve …sayılı kararı uyarınca davacının Haysiyet Kuruluna sevk edildiğini, … Haysiyet kurulu Üye Disiplin Yönergesinin 11.maddesine göre davacının yazılı veya sözlü savunma hakkı ile isnat edilen suçlamalar ve istenen yaptırımlar göz önüne alınarak tanık dinletme, belge sunma ve soruşturma belgelerini tetkik etme hakkını da kullanabileceği yönünde ihtarname gönderilerek savunmasının istendiğini, dosya kapsamındaki belgeler dikkate alınarak Haysiyet Kurulu yapılan değerlendirme neticesinde davacı hakkında … üye Disiplin Yönergesinin 6/d maddesine göre “kınama” yaptırımı uygulanmasına karar verildiğini, bu kararın … Haysiyet Kurulu Yönergesinde belirlenen çalışma usul ve esaslarını dikkate alarak ve dosyada mevcut bilgiler ve belgelerden edindiği “kanaat” doğrultusunda karar verildiğini, davacının Geçici Haysiyet Kuruluna atanmasını sağlayan, …’a geçici yönetim kurulu atanması yönünde tesis edilen bakanlık işleminin iptali talebi ile … 11.İdare Mahkemesinin … E. sayılı davada Bakanlık işleminin iptaline karar verildiğini, karara karşı bakanlık tarafından … Bölge İdare Mahkemesi 12.İdari Dava Dairesinin … E. sayılı dosyası ile İstinaf yoluna başvurulduğunu, davanın istinaf incelemesinde olduğundan kararın kesinleşmediğini, bu nedenle zamanaşımı def’inin ileri sürülemeyeceğini, bakanlık işlemi ile atanan Geçici Yönetim Kurulu ile davacının da bulunduğu Geçici Haysiyet Kurulu aleyhine şikayet başvurusu yapıldığını, … Cumhuriyet Başsavcılığının … numaralı dosyası ile soruşturma yürütüldüğünü, HMK 389. ve 390.maddelerinde ihtiyati tedbirin şart ve koşullarının açıkça düzenlendiğini, ilgili madde hükümlerine göre HMK da belirtilen şartları taşımayan tedbir talebinin reddi ile hukuki dayanaktan yoksun davanın reddine karar verilmesini, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davacıya yükletilmesini talep etmiştir.
… C.Başsavcılığı FSH. Soruşturma Bürosunun … numaralı soruşturma dosyası istenmiş, incelendiğinde: Müştekinin … (…), şüphelilerin …, …, … , …, …, …, …, …, …, suçun Görevi Kötüye Kullanma, suç tarihinin 2018 olduğu, 07/10/2020 tarihinde şüpheliler hakkında KOVUŞTURMA YAPILMASINA YER OLMADIĞINA karar verildiği, karara karşı müşteki … tarafından itiraz edildiği, … 3. Sulh Ceza Hakimliğinin … D.İş dosyasında 20/11/2020 tarihinde İTİRAZIN REDDİNE kesin olarak karar verildiği görülmüştür.
… 11. İdare Mahkemesinin … E … K ve 22/02/2019 tarihli kararı istenmiş; Davacının … , davalının T.C KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI, müdahilin … BİRLİĞİ (…) olduğu ve dava konusu işlemin iptaline karar verildiği, kararın 17/02/2021 tarihinde kesinleştiği görülmüştür.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava: … Haysiyet Kurulunun … tarihli toplantısında davacıya verilen kınama cezasının iptali istemine ilişkindir.
Meslek Birliğinden, Üye Disiplin Yönergeleri ile davacı hakkında verilen karar ve karara ilişkin bilgi-belgeler istenmiştir.
Davalı Meslek Birliği (…), 5846 sayılı yasanın 42. maddesi uyarınca kurulan, statüsü ve kuruluşu yasa tarafından belirlenen, müzik eserleri alanında faaliyet gösteren bir meslek birliğidir.
…, müzik eseri/hak sahiplerinin (Besteci, söz yazarı, aranjör, editör) çıkarlarını korumak, 5846 sayılı Kanunla tanınmış hakların idaresi ve takibini, alınacak ücretlerin tahsilini ve hak sahiplerine dağıtımını sağlamak amacıyla faaliyette bulunmakta ve bu kapsamda eser sahiplerinden ve yasadan aldığı yetkiler çerçevesinde hareket etmekte olup, yine aynı kanunun 42/B maddesi gereği T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının idari ve mali denetimine tabi bir meslek birliği statüsündedir.
Haysiyet Kurulunca alınan kararın değerlendirilmesi yönünden ilgili mevzuatın irdelenmesi gerekmektedir.
… Haysiyet Kurulu Yönergesi Bölüm II’de, Haysiyet Kurulunun Çalışma Esasları düzenlenmiş olup buna göre;
MADDE 4. Haysiyet Kurulu, Genel Kurulca asıl üyeler arasından iki yıl için gizli oy ile seçilen beş üyeden oluşur. Ayrıca, asıl üye sayısınca yedek üye seçilir. Kurul seçimi izleyen üç gün içinde asıl üyeler arasından bir başkan seçer.
Haysiyet Kurulu, Yönetim Kurulunun talebi üzerine Disiplin Yönergesi hükümlerini uygulamak üzere üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır. Tayin edilen toplantı gününde üyelerden biri toplantıya katılmadığı takdirde mazeretini yazılı olarak bildirmek zorundadır. Kurul üye tam sayısının salt çoğunluğu ile karar alır.
“Haysiyet Kurulunun Görevleri” 5. maddede düzenlenmiş olup buna göre;a) …’a kayıtlı üyeler hakkında Üye Disiplin Yönergesinde öngörülen yaptırımı uygulama ve disiplin cezası vermek, b) Fikir ve Sanat Eseri sahipleri ile komşu hak sahipleri meslek birlikleri ve Federasyonları hakkında Tüzük’te ve … Tüzüğünde öngörülen hallerde üyelikten çıkarma cezası ile Disiplin Yönergesinde öngörülen cezaları vermek.
“Konunun İntikali Ve Ön Soruşturma” 6.maddede düzenlenmiş olup; Disiplin yaptırımı uygulanmasını gerektiren bir durumun oluşumu üzerine ya Genel Sekreterlik gerekli ön hazırlıkları yaparak konuyu Yönetim Kurulu’nun bilgisine sunar ya da böyle bir ön hazırlığa gerek olmaksızın haricen edindiği bilgi üzerine Yönetim Kurulu konunun önemini dikkate alarak gerekli kanıtları geciktirmeksizin toplatır ve düzenlenen inceleme dosyasının Haysiyet Kurulu’na sunulmasını kararlaştırır.
“Haysiyet Kurulunun Çalışma Yöntemi” 7.maddede düzenlenmiş olup; Haysiyet Kurulu, Yönetim Kurulu’nun kararı üzerine toplanır. Haysiyet Kurulu, çalışmalarına, önce ilgili üyeye tebliğ tarihinden başlamak üzere, en fazla yedi günlük bir süre tanıyarak yazılı savunmasını talep etmek suretiyle başlar. Üye savunmasını bizzat Kurul toplantısına katılarak da yapabilir. Hakkında ceza istenilen üye, tanık dinletme, ayrıca belge sunma veya soruşturma belgelerini tetkik etme veya bir avukat marifetiyle de tetkik ettirme, hakkını kullanabilir.
Haysiyet Kurulu, kendisine intikal eden inceleme talebi üzerine yaptığı ilk toplantı tarihinden itibaren bir ay zarfında karar vermekle yükümlüdür. Kurul yürütülen soruşturma hakkında en fazla 3 defa toplantı yapacak olup, gerekli görülen hallerde kurul başkanının yazılı talebi ile bir toplantı daha yapabilir.
Kurul, incelenen konunun özelliklerini göz önünde bulundurarak, Genel Sekreterlik Hukuk İşleri Bölümü’nden görüş talep edebilir, Kurul kararlarında çekimser oy kullanılmaz. Kararlar üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır. Alınan karar, gereği yapılmak üzere Yönetim Kurulu Başkanlığına gönderilir. Uyarı, kınama, hak mahrumiyeti ve üyelikten çıkarma kararları, üyeye elden ya da noter marifetiyle tebliğ edilir. Noter marifetiyle yapılacak tebligat üyenin …’da kayıtlı adresine yapılır.
Haysiyet Kurulu Kararlarına karşı hukuk yollarına başvurulabilir. Haysiyet Kurulu kararının üyeye tebliğinden itibaren bir aylık süre içerisinde, üye tarafından karara karşı yargıya müracaat edildiğinin …’a bildirilmemesi halinde karar, … nezdinde kesinleşmiş kabul edilerek gerekli işlemler yapılır.
“Haysiyet Kurulu Kararlarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar” 8.maddeye göre sayılanlarla sınırlı olmamak üzere Haysiyet Kurulu Kararlarında;
1-Üyenin savunması alınıp, konu ile ilgili tüm bilgi ve belgeler toplanmadan önce fiile ilişkin kanaat belirtir nitelikli bir karar almamakla,
2-Disiplin suçunun oluşup oluşmadığı ile ilgili olmayan değerlendirilmelerde bulunmamakla,
3-Ceza tayini sırasında ilgili fıkralarda öngörülen fiil ve hallerin tam olarak oluşup oluşmadığının irdelemekle yükümlüdür.
… Üye Disiplin Yönergesi Bölüm II’de , Yaptırımlar öngörülmüş olup buna göre (MADDE 4.) Bu Yönerge ile … üyeleri hakkında hatalı veya kusurlu bazı fiilleri dolayısıyla uygulanabilecek yaptırımlar ile yaptırım uygulanacak fiiller aşağıda öngörülmüştür: a) Uyarı, b) Kınama, c) Hak mahrumiyeti, d) Üyelikten çıkarma.
Aynı fiil birden fazla ceza fıkrası kapsamında ele alınıp ayrı ayrı ceza tayini yoluna gidilemez. Üyeye fiiline karşılık gelen en üst yaptırım uygulanır. Haysiyet Kurulu Kararı, üyeye yazılı olarak bildirilir.
“UYARI” yaptırımı 5.maddede düzenlenmiş olup buna göre ; “… üyelerine, aşağıda belirtilen hallerde uyarı yaptırımı uygulanır. Uyarı gerektiren fiiller ve haller şunlardır: a) Geçerli bir mazereti olmaksızın … tarafından yapılan duyurulara cevap vermemek, istenilen bilgi ve belgeleri zamanında iletmemek, yapılan çağrılara riayet etmemek; b) İletişim bilgilerinde (adres, telefon, e-mail vb.) olabilecek değişiklikleri talep edilen süre içinde …’a göndermemek, c) ..’dan kendisi hakkında ayrıcalıklı bir uygulama beklentisi içinde olmak ve beklentisini gerçekleştirmek için kişiler üzerinden faaliyetlerde bulunmak. d) Üyelik aidatının ödemesini yazılı bildirime (mektup, e-mail, gsm hatlarına sms vb.) rağmen nedensiz olarak 60 günden daha fazla geciktirmek, e) … yararlarını zedeleyici söz ve davranışlarda bulunmak, f) Usulsüz şikâyet veya başvurularda bulunmak, g) Genel Sekreterlik’te yürütülmekte olan iş ve işlemlerle ilgili olarak Yönetim Kurulu üyeleri veya diğer üyelerin aracılığından yararlanma girişiminde bulunmak, h) … çalışanlarının hizmetlerini engelleyici hal ve davranışlarda bulunmak.
“KINAMA” yaptırımı 6.maddede düzenlenmiş olup buna göre; “… üyelerine, aşağıda belirtilen hallerde kınama yaptırımı uygulanır. İlgili Haysiyet Kurulu kararı, üyeye yazılı olarak bildirilir. Kınama gerektiren fiiller ve haller şunlardır: a) Kendisine 5. madde gereği yapılan yazılı uyarıya rağmen, uyarı konusu fiil veya halleri sürdürmek, b) … Genel Kurulları ve …’ın tüm çalışma mahallerinde huzur, sükûn ve çalışma düzenini engelleyici tutum ve davranışlar içinde olmak, … çalışanları veya diğer üyeler hakkında yüze karşı veya gıyapta hakaret, tahkir edici sözler sarf etmek, genel ahlak ve edep dışı davranışlarda bulunmak, c) Uyarı cezasına rağmen, geçerli bir mazereti olmaksızın 30 gün içinde … aidatını ödememek. d) Kusurlu davranmak suretiyle … aleyhine yargı yollarına başvurulmasına sebebiyet vermek, e) …’a ait araç, gereç, eşya ve benzeri malzemelere kusurlu davranışlarıyla zarar vermek, (bu takdirde zarar ayrıca rayiç bedel üzerinden tazmin ettirilir) f) Uyarı cezası almasına rağmen, geçerli bir mazereti olmaksızın 30 gün içinde … tarafından yapılan duyurulara cevap vermemek, istenilen bilgi ve belgeleri zamanında iletmemek, yapılan çağrılara riayet etmemek;
“HAK MAHRUMİYETİ” yaptırımı 7.maddede düzenlenmiş olup buna göre; Hak mahrumiyeti cezası, aşağıda sayılan fiiller ve hallerin gerçekleşmesi durumunda Haysiyet Kurulu’nca kararlaştırılır. Aşağıda yazılı fiilleri işleyen asıl ve yararlanan üyeler, mali hak dağıtımları dışındaki tüm haklardan, cezanın kesinleştiği tarihten itibaren 4 yıl süresince mahrum kalır. a) Son 4 yıl içinde birden fazla kınama cezası almak, b) Basın-yayın organları, internet veya sosyal medya (twitter, facebook vb.) aracılığıyla … yararlarını zedeleyici, … divan kurulu Yönetim Kurulu ve diğer üst kurul üyeleri hakkında olumsuz, tahkir edici beyanlarda ve hakarette bulunmak, c) Üyenin beyanı ya da … Teknik Bilim Kurulu kararıyla veya kesinleşmiş bir yargı kararıyla sabit olmak şartıyla, …’a sunduğu bildirimlerde kasden yanıltıcı bilgilere yer vermek ve/veya yanıltıcı beyanlarda bulunmak ve dolayısıyla bundan haksız kazanç elde etmek.
“ÜYELİKTEN ÇIKARMA” yaptırımı 8.maddede düzenlenmiş olup buna göre; Üyelikten çıkarma cezası, aşağıda sayılan fiiller ve hallerin gerçekleşmesi durumunda, Haysiyet Kurulu’nca kararlaştırılır. a)Kasıtlı eylem ve söylemleriyle …’ın çalışmasına, amaçlarını gerçekleştirmesine engel olmak, b)Yetki belgesine aykırı davranışlarını, yazılı uyarıya rağmen sürdürmek, c) Asıl üyeler yönünden, özür bildirmeksizin ve yazılı uyarıya rağmen arka arkaya üç genel kurul toplantısına katılmamak, d) … Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ile Haysiyet Kurulu tarafından, … tüzel kişiliğine karşı Türk Ceza Kanununda öngörülen fiillerden birinin işlendiği hususunun tespit edilmesi.
9.maddeye göre; …’a kayıtlı üyeler hakkında bu Yönerge’de öngörülen yaptırım uygulama ve disiplin cezası verme yetkisi … Haysiyet Kuruluna aittir.
Yasa koyucu, kamu düzeninin korunması amacıyla ceza hukuku alanında düzenleme yaparken Anayasa’ya ve ceza hukukunun temel ilkelerine bağlı kalmak koşuluyla toplumda hangi eylemlerin suç sayılacağı ve suç sayılan bu eylemlerin hangi tür ve ölçüde cezai yaptırıma bağlanacağı konusunda anayasal sınırlar içinde takdir yetkisine sahiptir. Bu yetki, idari yaptırımlar bakımından da geçerlidir. Bu bağlamda hukuk devletinde, ceza hukuku alanında olduğu gibi idari yaptırımlara ilişkin düzenlemelerde de kuralların, önleme ve değiştirme amaçlarına uygun olarak ölçülü, adil ve orantılı olması gerekir. Ceza hukuku alanında olduğu gibi hak yoksunluğu getiren diğer düzenlemelerde de hukuka aykırı eylem ile yaptırım arasında adalet ve hakkaniyet ilkelerine uygunluk bulunmalıdır.
… Meslek birliği tarafından gönderilen belgeler incelendiğinde: Bakanlık oluru ile atanan geçici Haysiyet Kurulu üyelerinden …’in, geçici olarak görev yaptıkları sürede yaptıkları orantısız iş ve işlemler ile kurum defter ve kayıtlarına göre görevlerini maddi çıkar sağlamak amacı ile kullandıkları, bakanlığın bu konudaki uyarılarına rağmen iyi niyete aykırı şekilde davrandıkları ve vermiş oldukları kararların hukuka aykırı olduğunu bilmelerine rağmen hatalı karar tesis ettikleri, oluşturdukları hükümlerin tamamının mahkemeler tarafından iptal edilmiş olması ile tespit edilmesi ve bu sebeple …’ın yüklü miktarda başta mahkeme masrafı ve vekalet ücretleri ödenmesine (bunlarla sınırlı olmaksızın) sebep olmaları, anılan bu hukuka, iyi niyete aykırı ve kasıtlı iş ve işlemlerin dayanağı olan bakanlık oluru işleminin hala yargılamada olması ve kesinleşmemesi ve geçici haysiyet kurulu tarafından verilen kararların henüz kesinleşmiş olması sebebi ile … Haysiyet Kurulu’na sevkine, oybirliği ile karar verildiğini, kınama gerekçesinde özetle: “…Bakanlığın geçici Yönetim Kurulu atamasındaki genel amacın sadece ve yalnızca …’ı olağanüstü Genel Kurulu hazırlamak iken, esasa ilişkin işlemler tesis ettikleri ve her nasılsa tamamı kendilerine yakın üyelerden oluşan bir geçici Haysiyet Kurulu eliyle aynı süre içinde, Bakanlık inceleme raporunda Arif Sağ gurubu olarak adlandırılan Yönetim Kurulu ve Haysiyet Kurulu üyelerinin tamamının işbirliği halinde geçici Haysiyet Kuruluna sevk edildiği ve yine hukuka aykırı olarak kararlaştırılan 31 Mayıs 2018 tarihinden hemen önceki günlerde 28 ve 29 Mayıs 2018 tarihlerinde aynı anda ihraç edildiği, ihraç kararlarında Haysiyet Kurulu Yönetmeliği 7/IV nde belirtilen 1 (bir) aylık kesinleşme sürecine uyulmadığı, anılan ihraç kararlarının aynı gün ihraç edilen üyeye kargolandığı ve dahası hakkında ihraç kararı verilen üyenin hakkında verilen karara ilişkin (bir) aylık kesinleşme süresi dolmadan isimlerinin hazirun cetvellerinden çıkarıldığı, genel kurula alınmayarak seçme ve seçilme haklarının ellerinden alındığı, haklarında ihraç kararı verilen üyelerin 1 (ay) lık kesinleşme süreci dolmadığı için üyelik haklarının devam ettiği ve Genel Kurula katılmalarının hukuken mümkün olduğu yönünde talep ettiğimiz yazının kasıtlı olarak Genel Kurul akşamına kadar Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nde hasır altı edildiği, Genel Kurul akşamı … Genel Merkezine intikal edilen yazının da yine atanmış geçici Yönetim Kurulunca hasır altı edilerek haklarında ihraç kararı verilen üyelerin Polis gücü de kullanılmak suretiyle genel kurula alınmadığı, yapılan tüm eylemlerin birlikte düşünüldüğünde zamanın Telif Hakları Müdürü ile birlikte atanmış Yönetim Kurulu ve atanmış Haysiyet Kurulunun işbirliği halinde Arif Sağ ve Grubunun seçime girme ve seçilme haklarını ellerinden almak için bir iştirak halinde bir faaliyet yürüttükleri, Haysiyet Kurulu Başkanımız Hüseyin Aslan tarafından gerek Telif Hakları Genel Müdürlüğüne, gerek atanmış Yönetim Kuruluna ve gerekse de atanmış Haysiyet Kurulana yönelik yaptıkları tüm hukuka aykırı işlemlerle ilgili defalarca uyarı niteliğinde yazılı bildirimde bulunulduğu ve hatta Haysiyet Kurulunun varlığının hukuka aykırı olarak oluşturulduğu ve halen kendi seçilmiş Haysiyet Kurulunun görevlerinin başında olduğu ve meşru kurulun yalnızca kendi kurulları olduğunu … Genel Merkezine yaptığı telefonla da özellikle kayıt altına aldırdığı ve bu nedenle atanmış Yönetim ve atanmış Haysiyet Kurulu üyelerinin hukuksuz olarak gayrı meşru olarak atandıkları yönünde habersiz oldukları savunmalarında bulunmalarının mümkün olmadığı dahası kendilerine yapılan bildirimlere rağmen kendilerinden olmayan grubun tüm üyelerini topluca genel kurula girmelerini de engellemek amaçlı olarak ihraç ettikleri maddi gerçekliği dikkate alındığın işbirliği ve iştirak halinde kasta dayalı eylem içinde oldukları sonuç kanaatine varılmıştır.Bu nedenle yukarıda belirtilen fiillerle … meşru Yönetim Kurulu ve Haysiyet Kurulunun görevden el çektirilmesi, ve yerlerine tamamı kendilerinden yakınlarından oluşan kurullar atayarak seçimle meşru olarak görevlerin başında olan Yönetim Kurulu ve Haysiyet Kurulu üyelerinin ihraç edilerek bir de Genel Kurula katılmaları kolluk gücü de kullanılmak suretiyle engellediği, böylelikle seçme ve seçilme haklarının ellerinden alındığı da gözetildiğinde yapılan işlemlerin tümümün …’”ın zorunlu organları olan Yönetim Kurulu ve Haysiyet Kurulunu çalışamaz hale getirdiği dolayısıyla bunun …’ın çalışmasını da engelleyici ve amaçlarını engellemeyi nitelikte olduğu değerlendirildiğinden ve yine bu eylemlerin kasıtlı olarak yapıldığı düşünüldüğünden görevi kötüye kullanma niteliği de ortada olduğundan ve yine atanmış geçici Haysiyet Kurulu Başkanı olarak verdikleri tüm kararların oybirliği ile alındığı… Üye Disiplin Yönergesinin 11.maddesinin verdiği olanakla Genel Hükümleri göz önüne almak gerektiğinden, kovuşturulan üyenin üyelikten çıkarma yaptırımını gerektiren Üye Disiplin Yönergesi 8.maddesinin uygulanmasının koşullarının uygulanması için gerekli şüphenin giderilemediği ve bu nedenle anılan madde gereğince verilmesi gerekli “üyelikten çıkarma” yaptırımının uygulanmasının koşullarının kesin ve şüpheden uzak bir şekilde oluşmadığı ve “şüpheden sanık yararlanır” ilkesinin de dikkate alınmasıyla artık mümkün olamayacağı ve kovuşturulan üyenin atanmış haysiyet kurulu görevindeyken alınan tüm kararlarda imzasının bulunduğu ve muhalefet şerhinin de bulunmadığı ve yine alınan kararlar nedeni ile mağdur durumda bırakılan üyelerce … aleyhine açılan davalar nedeniyle … ın yargılama giderleri ve vekalet ücretleri ödemek zorunda bırakıldı ve hukuka aykırı işlemleri nedeniyle zarara uğratıldığı kararlarda da imzasının bulunduğu hususları dikkate alındığında … Disiplin Yönelgesinin 6/d maddesi uyarınca OY BİRLİĞİ ile KINAMA yaptırımın uygulanmasına karar verildiği” anlaşılmıştır.
… Haysiyet Kurulu Yönergesi, … C. Başsavcılığı FSH. Soruşturma Bürosunun … numaralı dosyası ve bütün dosya kapsamından: Haysiyet kurullarının Üye Disiplin Yönergesinde öngörülen yaptırımları uygularken, disiplin cezası verirken Fikir ve Sanat Eseri sahipleri ile komşu hak sahipleri meslek birlikleri ve federasyonları hakkındaki tüzüğe, … tüzüğüne ve en önemlisi hakkaniyete uygun hareket etmekle yükümlü oldukları, öte yandan yönerge kapsamında disiplin cezasının uygulanabilmesi için suçsuzluk karinesinin gözetilmesi gereklidir. Mahkemelerce verilmiş mahkumiyet kararı bulunmaksızın haysiyet kurulu tarafından disiplin cezası verilemeyeceğinden, idari bir yapı niteliğindeki haysiyet kurulunun izahı yapılan mevzuat kapsamında değerlendirme yapabilecek ise de Türk Ceza Kanunu kapsamındaki fiillerin işlendiğinin tespitinin ancak usulüne uygun yapılan bir soruşturma sonucunda soruşturma makamlarınca iddianame hazırlanarak, mahkemece kabul kararı sonrası yapılan yargılama sonucunda verilecek karar kapsamına göre değerlendirilmesi gerektiği yüksek yargı kararları ile işaret edildiğinden, haysiyet kurulunun soyut gerekçelerle davacı hakkında kınama cezası verdiği ayrıca yapılan soruşturma sonrasında davacı hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği ve kararın kesinleştiği dikkate alındığında … HAYSİYET KURULUNUN davacı hakkındaki … tarih (kısa kararda sehven 07/02/2020 yazıldığı ve maddi hata olduğu anlaşıldığından, hükümde bu husus düzeltilmiştir) ve … sayılı kararı ile … Üye Disiplin Yönergesinin 6/d maddesine göre verilen kınama kararına ilişkin işlem ve kararın tüm sonuçları ile iptaline karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere
DAVANIN KABULÜNE
1-… Haysiyet Kurulunun … tarih ve … sayılı kınama kararının bütün sonuçları ile iptaline,
2-59,30 TL ilam harcından peşin harcın mahsubu ile eksik 4,90 TL harcın davalıdan tahsiline,
3-Avukatlık ücret tarifesi uyarınca 5.900 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4-Davacının yaptığı 54,40 TL ilam harcı, 54,40 peşin harç, 114,50 TL tebligat ve müzekkere masrafı olmak üzere toplam 223,30 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Davalının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
6-Taraflarca fazla yatırılan gider avansının hüküm kesinleştiğinde ve talepleri halinde iadesine,
Dair taraf vekillerinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde İSTİNAF YASA YOLU AÇIK olmak üzere verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı. 23/09/2021

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır