Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 1.Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi 2018/103 E. 2018/469 K. 04.12.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
1.FİKRÎ VE SINAÎ
HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/103 Esas
KARAR NO : 2018/469

DAVA : İdari İşlemin İptali
DAVA TARİHİ : 07/03/2018
KARAR TARİHİ : 04/12/2018

Mahkememizde görülmekte bulunan İdari İşlemin İptali davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA; Davacı vekili dava dilekçesinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğümün … -E… sayı, … tarihli ve … sayılı Bakanlık Oluru konulu, 05.03.2018 tarihlî kararının iptalini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA; Davalı vekili beyan dilekçesinde; davacı isteminin açıkça bir idari işlemin iptalini içeren bir talep olması nedeniyle, 2577 sayılı Kanunun 2, maddesi ve iptali istenen idari işlem birlikte değerlendirildiğinde; müvekkili Bakanlığın tek taraflı kullandığı ve kamu gücüne dayanarak tesis ettiği idari işlemden kaynaklanan uyuşmazlığın idari yargının görev alanı içinde bulunduğundan esasa girilmeden görevsizlik kararı verilmesi gerektiğini, bu yönde Uyuşmazlık Mahkemesi (H.B. 08.05.2017 T. 2017/294 E.- 2017/329K) sayılı ilamlarını sunduklarını, Davacı tarafından İptali istenilen .. tarih ve … sayılı müvekkili Bakanlık işlemiyle işten el çektirilen yönetim kurulu üyelerinin, : …’ın 19.03.2016 tarihinde gerçekleşen 14. Olağan Genel Kurul toplantısında seçilmiş kişiler olduğunu, Söz konusu toplantıda seçilen ve aralarında davacının da bulunduğu yönetim kurulu üyelerinin, Tüzüğün 26. maddesine göre iki yıl süreyle yetkilendirilmiş olup normal görev süreleri 19.03.2018 tarihi itibariyle dolduğunu, bu bağlamda davacının da bulunduğu yönetim kurulunun görev süresinin 19.03.2018 tarihinde sona erdiği göz önünde bulundurulduğunda müvekkili Bakanlığın kanundan kaynaklanan yükümlülüklerinin sonucu tesis edilen dava konusu idari İşlemin” İptalini İstemekde davacının hukukî yararının da bulunmadığını, Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 114/1 (h) ve madde 115/2 gereğince davanın usulden reddine karar verilmesi gerektiğiini beyan etmişlerdir.
DELİLLERİN TARTIŞILMASI VE GEREKÇE
Dava konusu uyuşmazlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı telif hakları genel müdürlüğünün … tarihve .. sayılı idari işlemin iptaline ilişkindir.
Davacı, davalı Bakanlığın tek taraflı kullandığı ve kamu gücüne dayanarak tesis ettiği idari işlemden kaynaklanan bir idari işlemin iptalini talep etmektedir.Nitekim davacı … 11.İdare Mahkemesine … esas sayılı dosyasında da dava açmak suretiyle aynı idari işlemin iptalini ve yürütmenin durdurulmasını talep etmiştir.
Dolayısıyla uyuşmazlık konusu idari yargının görev alanı içinde bulunduğundan esesa girilmeden görevsizlik kararı verilmesi gereklidir. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 2. maddesi gereğince idari yargı yerinde görülmesi gereken bir dava adli yargıda açılmış olduğundan olduğundan HMK 114/1 (b), (h) ve 115/2 maddeleri gereğince davanın dava şartı yokluğu nedeniyle davanın usulden reddine karar verilmesi gereklidir.
Görev hususu dava şartlarından olduğundan mahkemece davanın her aşamasında re’sen göz önünde bulundurulması gereken hususlardandır.
Dava … telif hakları genel müdürlüğünün … tarihve … sayılı idari işlemin iptali kapsamında açılmış olduğundan Adli Yargının görevli olmaması idari yargı merciinin görevli olması nedeniyle 2577 sayılı yasanın hükümleri gözetilerek MAHKEMEMİZİN GÖREVSİZLİĞİNE, Dava dilekçesinin hmk 114/(B) ,115/2 mmaddeler gözetilerek USULDEN REDDİNE karar verilerek yukarda açıklanan gerekçe kapsamına göre aşağıdaki şekilde hüküm oluşturulmuştur..
HÜKÜM; Yukarıda açıklanan gerekçe kapsamına göre;
1-Dava Kültür ve Turizm Bakanlığı telif hakları genel müdürlüğünün … tarihve … sayılı idari işlemin iptali kapsamında açılmış olduğundan Adli Yargının görevli olmaması idari yargı merciinin görevli olması nedeniyle 2577 sayılı yasanın hükümleri gözetilerek MAHKEMEMİZİN GÖREVSİZLİĞİNE, Dava dilekçesinin hmk 114/(B) ,115/2 mmaddeler gözetilerek USULDEN REDDİNE,
2-Harç ve yargılama giderlerinin görevli Mahkemece değerlendirilmesine
Dair karar davacı vekili, davalı vekili, asli müdahale talep eden vekillerinin yüzüne karşı gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 HAFTA içerisinde İSTİNAF YASA yolu açık olmak üzere karar verilip tefhim kılındı. 04/12/2018

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır