Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 1.Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi 2016/147 E. 2019/191 K. 25.04.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
1.FİKRÎ VE SINAÎ
HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

ESAS NO : 2016/147 Esas
KARAR NO : 2019/191

DAVA : Marka (Marka Hükümsüzlüğünden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 08/07/2016
KARAR TARİHİ : 25/04/2019

Mahkememizde görülmekte bulunan Marka (Marka Hükümsüzlüğünden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA; Davacı Kamu hukuku beyanında; TPE nezdinde … sayılı …, … sayılı …, … sayılı … markalarının davalı adına tescilli olduğunu, söz konusu markaların 556 sayılı KHK’nın 7/j maddesine aykırılık teşkil etmesi nedeniyle aynı KHK’nın 43. Maddesine dayanarak iş bu davanın ikame edilmesi gerektiği iddiasıyla davalı adına tescilli … sayılı …, … sayılı …, … sayılı … markalarının hükümsüzlüğüne ve sicilden terkinine karar verilmesi kamu adına talep ve dava edilmiştir.
SAVUNMA: davalı vekili cevap dilekçesi ile; müvekkilinin “…” markası ile 2012 yılında e-ticaret sitesini kullanarak tüm dünyada tesettür giyimi ürünleri sunmaya başladığını, yurt dışına da ihracat yaptığını, müvekkili markalarında yer alan “…” ve “…” kelimelerinin dini değer yahut sembol olarak telakki edilemeyeceğini iddia ederek davanın reddini talep etmiştir.
DELİLLERİN TARTIŞILMASI VE GEREKÇE:
Dava konusu uyuşmazlık; davalı adına tescilli … sayılı …, … sayılı …, … sayılı … markalarının hükümsüzlüğünü ve sicilden terkinine ilişkin olarak kamu hukuku adına savcılık makamınca açılmıştır.
Dava kamu adına açıldığından kamunun davayı takip şartı bulunmamaktadır. Ancak usul gereği kamu adına sözlü yargılama davetiyesi tebliğ edilmiştir.
Türk Patent ve marka kurumundan marka tescil belgesi celp edilmiştir.
HMK 266. madde gereğince bilirkişi incelemesi yaptırılmıştır.
İlk bilirkişi raporunda bilirkişiler Prof Dr. … ve … 7.2.2018 tarihli raporlarında; dikkat edilmesi gereken temel ilkenin dini değerlerin rencide edilip edillmediği ve bir çıkar uğruna kullanılıp kullanılmadığı hususları olduğunu, dini sembol ifade eden ve saygızca tescil edilen emtia sınıfları yönünden değerlendirildiğinde; … no ile tescilli … markasının 16.sınıfta tuvalet kağıtları, badana ve boya işleri için fırçalar ve rulolar emtia sınıfı için için , Davalı adına … sayılı … markasının 03.sınıfta; (Ağartma ve temizlik amaçlı maddeler. Parfümeri; kozmetik ürünleri, kişisel kullanım amaçlı koku vericiler (insan ve hayvanlar için deodorantlar dahil). Sabunlar. Diş bakımı ürünleri. Aşındırıcı ürünler (zımpara bezleri, zımpara kağıtları, ponza taşları, aşındırıcı pastalar dahil). Parlatma ve bakım ürünleri (deri, vinil, metal, ahşap vb. İçin), 05.sınıfta; (Hijyen sağlayıcı ürünler, (pedler, tamponlar, tıbbi amaçlı yakılar, pansuman malzemeleri, kağıt ve tekstilden mamul çocuk bezleri), 08.sınıfta; (Değerli madenlerden olanlar dahil çatallar, kaşıklar, bıçaklar ve kesme, doğrama, soyma amaçlı elektrikli olmayan kesici mutfak aletleri. Kesici ve dürtücü silahlar. Tıraş, epilasyon, münikür, pedikür, güzellik amaçlı kişisel bakım için kullanılan bu sınıfa dahil alet ve cihazlar), 10.sınıfta; (Ameliyathane giysileri ve steril örtüler. Cinsel amaçlı aletler ve malzemeler. Prezervatifler (kondom/kaput), 13.sınıfta; ( Ateşli, havalı, yaylı silahlar ile bunlara ait kılıf ve askı kayışları. Ağır silahlar, havanlar, roketler. Havai fişekler. Kişisel kullanım için koruyucu gazlar. ) 16.sınıfta; (kağıt havlular, tuvalet kağıtları, badana ve boya işleri için fırçalar ve rulolar.) 17.sınıfta; (Hortumlar) 21.sınıfta; Fare kapanları, haşerat tuzakları, sinek yakalayıcılar, sinek raketleri, tuvalet taşı delikleri için kapaklar (sinek ve haşeratı kovucu veya yok edici elektrikli cihazlar dahil), 32.sınıfta; ( Biralar; bira yapımında kullanılan preparatlar) , emtia sınıfları için kullanılması halinde dini sembollerin rencide edileceğini, bu emtia sınıflara için hükümsüzlük şartlarının bulunduğunu bildirmişlerdir.
Bilirkişiler …, … ve Prof.Dr…. 03/12/2018 tarihli raporlarında; davalının … numara ile tescilli “…” markasının toplumda sadece dini bir terim yada sembol olarak kullanılan ve doğrudan dini bir çağrışım yapan işaretleri münhasıran yada esas unsur şeklinde içeren işaretler kapsamında yer aldığından 556 Sayılı MarkKHK mad. 7/1 (j) uyarınca “dini değerleri ve sembolleri içeren markalar” marka olarak tescil edilemeyeceğinden markanın hükümsüzlüğüne karar verilebileceği, davalının … ve … numara ile tescilli “…” markalarının doğrudan dini değerlerle çağrışım yapmadığı, ancak davalının … numara ile tescilli sefamerve markasının; 03.sınıfta; ağartma ve temizlik amaçlı maddeler. Parfümeri; kozmetik ürünleri, kişisel kullanım amaçlı koku vericiler, (insan ve hayvanlar için deodorantlar dahil) Sabunlar. Diş bakımı ürünleri. Aşındırıcı ürünler (zımpara bezleri, zımpara kağıtları, ponza taşları, aşındırıcı pastalar dahil). Parlatma ve bakım ürünleri (deri, vinil, metal, ahşap vb.için) 05.sınıfta; “Hijyen sağlayıcı ürünler (pedler, tamponlar, tıbbi amaçlı yakılar, pansuman malzemeleri kağıt ve tekstilden mamul çocuk bezleri). Zararlı bitkileri, hayvanları ve mantarları imha edici maddeler. İman ve hayvanlar için olanlar hariç deodorantlar, havayı tazeleyici kokular. Dezenfektanlar, antiseptikler (mikrop öldürücüler), tıbbi amaçlı deterjanlar.”
08.sınıfta; “Değerli madenlerden olanlar dahil çatallar, kaşıklar, bıçaklar ve kesme, doğrama, soyma amaçlı elektrikli olmayan kesici mutfak aletleri Kesici ve dürtücü silahlar. Tıraş, epilasyon, manikür, pedikür, güzellik amaçlı kişisel bakım için kullanılan bu sınıfa dahil alet ve cihazlar (elektrikli saç düzleştiricileri ve kıvırıcıları, makaslar dahil). Makine, cihaz ve taşıt onarımı, inşaat, ziraat, bahçecilik ve ormancılıkla ilgili elle çalışan (motorsuz) aletler. Elektrikli-elektrifoiz, buharlı ütüler.
10.sınıfta; ”Cerrahi, tıbbi diş hekimliği ve veterinerlik için alet, cihaz ve mobilyalar Yapay organlar ve protezler. Tıbbi ortopedik malzemeler. Ameliyathane giysileri ve steril örtüler. Cinsel amaçlı aletler ve malzemeler. Prezervatifler (kondom/kaput). Biberonlar, biberon emzikleri, emzikler, bebekler için diş kaşıyıcdar. ”
11.sınıfta; “Pişirme, kurulama ve kaynatmada kutlanılan elektrikle ve gazla çalışan aletler, makineler ve cihazlar (elektrikli çamaşır kurutucuları, saç kurutucuları ve el kurutma cihazları dahil). Sıhhi tesisat, vitrîftye ürünleri; musluklar, duş takımları, klozet iç takımları, banyo-duş kabinleri, küvetler, evyeler, lavabolar. Su yumuşatma cihazları, su arıtma cihazları, su arıtma tesisatı, atık arıtma tesisatı. Tıbbi amaçlı olmayan elektrikli alt yaygıları ve elektrikli battaniyeler, ısıtıcı yastıklar, elektrikli veya elektriksiz ayak ısıtıcıları, sıcak su torbaları (termoforlar). ”
13.sınıfta; “Ateşli, havalı, yaylı silahlar ile bunlara ait kılıf ve askı kayışları. Ağır silahlar, havanlar, roketler. Havai fişekler. Kişisel kullanım için koruyucu gazlar. ”
16.sınıfta; “kağıt havlular, tuvalet kağıtları, kağıt peçeteler, ambalaj ve sarma amaçlı kağıtlar, karton kutular. Badana ve boya işleri için fırçalar ve rulolar ”
17.sınıfta; “Lastiklen, plastikten veya kauçuktan mamul bükülebilir borular; hortumlar (taşıtlar için kullanılanlar dahil), boru kılıf ve rakorları; tekstilden hortumlar, madeni olmayan boru kılıfları ve rakorları, hortum rakorları, taşıtlar için radyatör hortumları (yangın hortumları hariç).”
18.sınıfta; “Kırbaçlar, koşum takımları, eyerler, üzengi ve eyer kayışları
20.sınıfta; ”Yatak şilteleri, yastıklar, tıbbi amaçlı olmayan havalı yataklar ve yastıklar, kampçılar için uyku tulumları, deniz yatakları. ”
21.sınıfta; “Elektriksiz temizlik aletleri gereçleri (boya fırçalan hariç fırçalar, çelik talaşları, süngerler, çelik yünleri, üstüpüler, tekstilden mamul temizleme ve silme bezleri, bulaşık eldivenleri, elektrikli olmayan cilalama makineleri, halı süpürgeleri, sopalı yer paspasları, makine parçası olmayan elektrikli fırçalar dahil). Diş fırçaları, elektrikli diş fırçalan, diş ipleri, tıraş fırçaları, saç fırçaları, taraklar. Değerli metalden olanlar da dahil olmak üzere, bu sınıfa dahil elektrikle çalışmayan ev ve mutfak gereçleri, kap kacak, vazolar. Ütü masaları ve kılıfları, çamaşır kurutmalıklara elbise askıları. Ev hayvanları için kafesler ve malzemeler, evlerde kullanılan bitki ve hayvan yetiştirme yerleri (akvaryumlar, vivaryumlar, terraryumlar). Camdan, porselenden, seramikten, kilden süs ve dekorasyon eşyaları. Fare kapanları, haşerat tuzakları, sinek yakatayıcılar. sinek raketleri, tuvalet taşı delikleri için kapaklar (sinek ve haşerat kovucu veya yok edici elektrikli cihazlar dahil). Parfüm bekleri (yandığında koku yayan bekler), parfüm spreyleri ve vaporizatörleri (püskürteç), elektrikli-elektriksiz makyaj temizleme aletleri, pudra ponponları, tuvalet eşyaları için kutular. Püskürtmeli hortum başlıkları, sulama süzgeçleri için başlıklar, sulama aletleri, bahçe sulama süzgeçleri, musluklara takılan uçlar.
32.sınıfta; “Biralar; bira yapımında kullanılan preparatlar. Maden suları, kaynak suları; sofra suları, sodalar. Sebze ve meyve suları, bunların konsantreleri ve özleri, meşrubatlar. ‘ Sınıfta yer alan alt gruplar için markanın kısmen hükümsüzlüğüne karar verilebileceği kanaatine ulaştıklarını bildirmiştir.
Mülga 556 sayılı KHK’nın MarkKHK m. 7/1-j hükmünde düzenlenen “Dini değerleri ve sembolleri içeren markaların marka olarak tescil edilemeyeceği “ hususu düzenlenmiştir.
Aynı düzenleme 6769 sayılı SMK’nun 5/1-h maddesinde de düzenlenmiştir. Dini değer ve semboller” ifadesi kavramsal olarak çok geniş bir içeriğe sahip olduğundan islam hukuku alanında uzman bilirkişilerinde bulunduğu heyetlerden iki kez heyet raporu alınmıştır.
Dava dosyasına davalı tarafından uzman görüşü de sunulmuştur. Uzman görüşünde; MarkKHK m. 7/1-j’de düzenlenen hükümsüzlük sebebi dini değer ve sembolleri, istismara ve kötüye kullanıma karşı korumanın amaçlandığı, bir markanın salt dini referansının, dini meseleler ile bağlantısının bulunması sebebiyle onun anılan hükümsüzlük sebebi içerisinde değerlendirilmesi hatalı bir sonuca götürebileceği, “Davalıya ait ‘…’ markası anlamsal olarak incelendiğinde, markanın iki kelimeden oluştuğu, ilk kelime olan ‘…’nın sözlük anlamı itibariyle, ‘gönül rahatlığı, rahatlık, kaygısız ve sakin olma’ anlamına geldiği ve hem erkek hem de kadın ismi olarak kullanılmakta olduğunu, ‘…’ ise kelime anlamı itibariyle Arapça’da ‘…’ anlamına gelmekte ve aynı zamanda ülkemizde sıkça kız ismi olarak kullanılmakta ” olduğu yönünde görüş bildirdiği anlaşılmıştır. Kısmı hükümsüzlük yönünden ve marka hukuku yönünden tüm itirazlar ve uzman görüşü ihtisas mahkemesi sıfatıyla mahkememizce değerlendirilmiştir.
Mahkemece resmi görev verilen Bilirkişi raporlarında ise hükümsüzlüğü talep edilen markalarda yer alan kelimelerin fıkıh ve dini yönden anlamları incelenmiş ve emtia sınıfları ile dini değer ve sembollerin istismara ve kötüye kullanıma karşı ilişkisi de tespit edilmiştir.
Her ne kadar davalı dava konusu markanın, kelime anlamları ve çoğunlukla insan ismi olarak da kullanıldıkları hususları da dikkate alındığında söz konusu kelimelerin; Allah, Kur’an, namaz, oruç, hac, cami, minare gibi salt ve tartışmasız anlamlarının dini olmadığını ortaya çıkmakta olduğunu ileri sürmüş ise de; insana verilen isim ile ticari amaçlı olarak markaya verilen isimlerin bir tutulamayacağı gerçeği karşısında davalı yanca ileri sürülen itirazın doğru bir temelinin bulunmadığı anlaşılmıştır.
Bilirkişilerce İslam dinince kutsal sayılan iki mekanın isimleri, çok uygunsuz ve bu mekanları küçük düşürücü nitelikte duracağından şüphe bulunmayan emtialar yönünden kısmen hükümsüzlük kararı verileceğine dair görüşlerinin her iki raporda da esasen birbirini teyit ettiği anlaşılmıştır.
Ancak mahkememizce … nolu marka yönünden de ancak kısmı olarak hükümsüzlük kararı verilebileceği hususu gözetilmiştir. Zira markada esas unsur diğer markalarda olduğu gibi … ibaresidir. Bu nedenle bu marka yönünden kısmı olarak hükümsüzlük kararı verilmesi gerekmiştir.
Davalı yan ayrıca davalı markalarının kullanımı ve tanınmışlığı nedeniyle toplum nezdinde hemen hemen sadece davalı şirketi çağrıştırdığı hususunda bilirkişi raporunda herhangi bir değerlendirme yapılmadığını belirtmiş ise de davalının tannımışlığı e ticaret ve tesettür giyimi üzerine olup, öte yandan dava kamu adını açılmış olmakla , markanın dini değer ve sembolleri içeren işaret taşıması halinde hükümsüz kılınacağı da bilinmektedir. Öte yandan bilirkişilerce sınıflar yönünden ve tannımışlık yönünden de değerlendirme yapıldığından davalının bu yöndeki itirazı da yerinde görülmemiştir.
Davanın niteliği gereği sessiz kalma yoluyla hak kaybı savunmasının da yerinde olmadığı anlaşılmıştır.
Bilirkişi raporundaki; mal ve hizmetlerin niteliği açısından “…” ve “…” kelimelerinin yan yana kullanılması nedeniyle “…” markasının bazı sınıfların alt gruplarında yer alan mallar bakımından -tescilli olması ve kullanılmasının- dini değerleri küçük düşürücü ve çıkar amaçlı kullanımı sonucunu doğuracak nitelikte olduğuna ve bu nedenle tescilli olduğu ilgili mal ve hizmetlere yönelik bir değerlendirme yapılması gerektiği yönündeki her iki heyet raporunun birbiri ile örtüşmesi nedeniyle kısmı hükümsüzlük talebi yerinde görülmüştür.
Davalının 24,25 ve 35.sınıf yönünden sektörel bazda belirli bir bilinirliği bulunduğu, bunun dışında tanınmış olmadığı ilk raporda ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Kısmi olarak hükümsüz kılınması gereken sınıflar yönünden ise Ortalama tüketiciler nezdinde mal ve hizmetlerle ilgili olarak islam dininde kutsal sayılan mekanların mal ve hizmet alanları ile olan uygunsuzluğu tüketici nezdinde rahatsızlık yaratacak nitelikte bulunduğundan kamu oyunu incitici nitelik taşımaktadır. Örneğin markanın tuvalet kağıdı emtiasında hizmet verdiğini gören tüketicinin zihninde dini değerlerin erezyonu da söz konusu olacaktır. Zira anılan işaretin, alıcı yahut yararlanıcısı ile malların ve hizmetleri ferdileştirmesi ve bunları tüketiciler ve hizmetlerden yararlanıcılar için piyasada teşhis edilebilir hâle getirmeye elverişli bulunması kriterleri kamu yararı kapsamında incelendiğinde belirli bir tüketici kesiminde dahi bu öngörünün oluşması dini sembolun istirmarına yol açacağından davalının bazı emtia sınıflarındaki tescili mahkememizce MK 2. madde kapsamında da hakkın kötüye kullanılması ve dini değerleri ticaretleştireceği kapsamında değerlendirilmiştir. Ancak dini değerlere etkisi bulunmayan sınıflar ile davalının tanınmış olduğu alanlar yönünden ise hükümsüzlük şartlarının bulunmadığı anlaşılmıştır. (benzer yönde Yargıtay 11.HD’nin 2010/7508 esas, 2010/7802 karar ve 02.03.2010 tarhil ZAM ZAM kararı)
Toplanan tüm deliller, marka tescil belgeleri, heyet raporları ,uzman görüşleri ile birlikte incelendiğinde;
Davalı adına … no ile tescilli … markasının 16.sınıfta tuvalet kağıtları, badana ve boya işleri için fırçalar ve rulolar emtia sınıfı için için hükümsüzlük isteminin kabulüne, diğer emtia sınıfı yönünden hükümsüzlük isteminin reddine, Davalı adına … sayılı … markasının 03.sınıfta; (Ağartma ve temizlik amaçlı maddeler. Parfümeri; kozmetik ürünleri, kişisel kullanım amaçlı koku vericiler (insan ve hayvanlar için deodorantlar dahil). Sabunlar. Diş bakımı ürünleri. Aşındırıcı ürünler (zımpara bezleri, zımpara kağıtları, ponza taşları, aşındırıcı pastalar dahil). Parlatma ve bakım ürünleri (deri, vinil, metal, ahşap vb. İçin), 05.sınıfta; (Hijyen sağlayıcı ürünler, (pedler, tamponlar, tıbbi amaçlı yakılar, pansuman malzemeleri, kağıt ve tekstilden mamul çocuk bezleri), 08.sınıfta; (Değerli madenlerden olanlar dahil çatallar, kaşıklar, bıçaklar ve kesme, doğrama, soyma amaçlı elektrikli olmayan kesici mutfak aletleri. Kesici ve dürtücü silahlar. Tıraş, epilasyon, münikür, pedikür, güzellik amaçlı kişisel bakım için kullanılan bu sınıfa dahil alet ve cihazlar), 10.sınıfta; (Ameliyathane giysileri ve steril örtüler. Cinsel amaçlı aletler ve malzemeler. Prezervatifler (kondom/kaput), 13.sınıfta; (Ateşli, havalı, yaylı silahlar ile bunlara ait kılıf ve askı kayışları. Ağır silahlar, havanlar, roketler. Havai fişekler. Kişisel kullanım için koruyucu gazlar. ) 16.sınıfta; (kağıt havlular, tuvalet kağıtları, badana ve boya işleri için fırçalar ve rulolar.) 17.sınıfta; (Hortumlar) 21.sınıfta; Fare kapanları, haşerat tuzakları, sinek yakalayıcılar, sinek raketleri, tuvalet taşı delikleri için kapaklar (sinek ve haşeratı kovucu veya yok edici elektrikli cihazlar dahil), 32.sınıfta; (Biralar; bira yapımında kullanılan preparatlar) , emtia sınıfları için için hükümsüzlük isteminin kabulüne, diğer emtia sınıfları yönünden hükümsüzlük isteminin reddine, Davalı adına … no ile tescilli … markasının hükümsüzlük isteminin REDDİNE, kararın kesinleşmesini mütakip kesinleşmiş karar örneğinin ilgili sicile işlenmek üzere Türk Patent ve Marka Kurumuna gönderilmesine karar verilerek yukarda açıklanan gerekçe kapsamına göre aşağıdaki şekilde hüküm oluşturmak gerekmiştir.
HÜKÜM;Yukarda açıklanan gerekçe kapsamına göre,
-Davanın KISMEN KABULÜNE, KISMEN REDDİNE,
I-Davalı adına … no ile tescilli … markasının 16.sınıfta tuvalet kağıtları, badana ve boya işleri için fırçalar ve rulolar emtia sınıfı için için hükümsüzlük isteminin kabulüne, diğer emtia sınıfı yönünden hükümsüzlük isteminin reddine,
II- Davalı adına … sayılı … markasının 03.sınıfta; (Ağartma ve temizlik amaçlı maddeler. Parfümeri; kozmetik ürünleri, kişisel kullanım amaçlı koku vericiler (insan ve hayvanlar için deodorantlar dahil). Sabunlar. Diş bakımı ürünleri. Aşındırıcı ürünler (zımpara bezleri, zımpara kağıtları, ponza taşları, aşındırıcı pastalar dahil). Parlatma ve bakım ürünleri (deri, vinil, metal, ahşap vb. İçin), 05.sınıfta; (Hijyen sağlayıcı ürünler, (pedler, tamponlar, tıbbi amaçlı yakılar, pansuman malzemeleri, kağıt ve tekstilden mamul çocuk bezleri), 08.sınıfta; (Değerli madenlerden olanlar dahil çatallar, kaşıklar, bıçaklar ve kesme, doğrama, soyma amaçlı elektrikli olmayan kesici mutfak aletleri. Kesici ve dürtücü silahlar. Tıraş, epilasyon, münikür, pedikür, güzellik amaçlı kişisel bakım için kullanılan bu sınıfa dahil alet ve cihazlar), 10.sınıfta; (Ameliyathane giysileri ve steril örtüler. Cinsel amaçlı aletler ve malzemeler. Prezervatifler (kondom/kaput), 13.sınıfta; ( Ateşli, havalı, yaylı silahlar ile bunlara ait kılıf ve askı kayışları. Ağır silahlar, havanlar, roketler. Havai fişekler. Kişisel kullanım için koruyucu gazlar. ) 16.sınıfta; (kağıt havlular, tuvalet kağıtları, badana ve boya işleri için fırçalar ve rulolar.) 17.sınıfta; (Hortumlar) 21.sınıfta; Fare kapanları, haşerat tuzakları, sinek yakalayıcılar, sinek raketleri, tuvalet taşı delikleri için kapaklar (sinek ve haşeratı kovucu veya yok edici elektrikli cihazlar dahil), 32.sınıfta; (Biralar; bira yapımında kullanılan preparatlar) , emtia sınıfları için için hükümsüzlük isteminin kabulüne, diğer emtia sınıfları yönünden hükümsüzlük isteminin reddine,
III- Davalı adına … no ile tescilli … markasının hükümsüzlük isteminin REDDİNE,
-Kararın kesinleşmesini mütakip kesinleşmiş karar örneğinin ilgili sicile işlenmek üzere Türk Patent ve Marka Kurumuna gönderilmesine,
IV-Davanın kısmen reddi nedeniyle; Avukatlık asgari ücretleri tarifesi gereğince 3.931 TL vekalet ücretinin hazineden alınarak kendisini vekil ile temsil ettiren davalıya verilmesine,
V-Davalı tarafın yapmış olduğu yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
VI-Artan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talebi halinde davalıya iadesine,
Dair davacı kamunun yokluğunda, davalı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 HAFTA içerisinde İSTİNAF YASA yolu açık olmak üzere karar verilip tefhim kılındı.25/04/2019

Katip
¸e-imzalıdır

Hakim
¸e-imzalıdır