Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 19. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/6 E. 2023/715 K. 13.11.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
19. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/6 Esas
KARAR NO : 2023/715
DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ : 03/01/2023
KARAR TARİHİ : 13/11/2023

Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde; yapmış olduğu bir işe kabil olarak almış olduğu çekin küçük yeğeni tarafından orta kısmından yırtılması sebebiyle yarı parçasının zayi olduğunu, çekin ödeme tarihlerinin geçtiğini fakat çekin yeğeni tarafından tam ortasından yırtılması neticesinde üçüncü kişi yada kişilerin eline geçme gibi bir durumun söz konusu olmadığını, bahsi geçen çek ile ilgili olarak yetkili banka ile yapılan görüşme neticesinde mahkemeye bildirim yapılmasının gerektiğinin bildirildiğini, davanın kabulü ile çekin iptaline karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER:
Zayi olduğu iddia edilen çeke ilişkin banka kayıtları celbedilerek incelenmiştir.
Zayi olduğu iddia edilen çeke ilişkin gazete ilanı yapılarak evraklar dosya arasına alınmıştır.
GEREKÇE:
Talep, çekin zayi sebebiyle iptali istemine ilişkindir.
Kıymetli evrakın ziyaı ve iptali TTK’nun 651 ve 652. maddelerinde düzenlenmiştir. Yasa hükümlerine göre kıymetli evrak zayi olduğu takdirde mahkeme tarafından iptaline karar verilebilir. Kıymetli evrakın zayi olduğu veya zıyaın ortaya çıktığı anda senet üzerinde hak sahibi olan kişi, senedin iptaline karar verilmesini isteyebilir. İptal kararı üzerine hak sahibi hakkını senetsiz olarak da ileri sürebilir veya yeni bir senet düzenlenmesini isteyebilir. Yargıtay içtihatlarına göre yiten, yırtılan, okunamayacak kadar tahrip olan, elden her hangi bir şekilde çıkan senetler zayi kavramı içinde değerlendirilir.
Senedin kimin elinde olduğu biliniyorsa o kişiye karşı istirdat davası açılması gerekir. Senedin kimin elinde olduğu bilinmiyorsa senedin iptali davası açılması gerekir.
Somut olayda talep eden, hamili olduğu çekin yırtıldığını ve yarısının kaybolduğunu beyan ederek çekin iptalini talep etmiştir. Talep eden çeki, ticari iş kapsamında müşterisinden aldığını beyan etmiştir. Talep eden çekin elinde olan yarısını mahkememize ibraz etmiş, diğer yarısının kaybolduğunu beyan etmiştir. Bankadan yapılan araştırma sonucu çekin yarısının ibraz edildiği, ancak usule uygun olmadığından kabul edilmediği, ibraz eden bilgilerinin de bankada bulunmadığı anlaşılmıştır. Çekin yırtılması ve yarısının tek başına kambiyo vasfını taşımaması sebebiyle çekin zayi olduğu mahkememizce kabul edilmiştir.
Tüm dosya kapsamı bir bütün olarak tetkik edildiğinde; davacı iptali istenen çekin hesap ve seri numaraları, keşidecisi, tarihi ve miktarı ile ilgili bilgileri sunmuş, ilan prosedürü yerine getirilmiş, ancak üçüncü bir kişi tarafından çekin ele geçirildiğine dair bir başvuru yapılmamış olduğundan, iptali istenen çekin davacı elinde olduğunun kabulüyle çekin iptaline karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda izah edilen gerekçeye istinaden;
1-DAVANIN KABULÜ ile,
2-… BANKASI- … ŞUBESİ- ÇEK SAHİBİ … , ADINA KAYITLI – … ÇEK NUMARALI- 30.11.2022 ÖDEME TARİHLİ VE 40.000,00 TL. BEDELLİ OLAN ÇEK.
ZAYİ NEDENİYLE İPTALİNE,
3-Harçlar kanunu gereğince dava değeri üzerinden alınması gereken toplam 269,85-TL harçtan daha önceden ödenen toplam 179,90-TL harç düşüldükten sonra eksik kalan 89,95-TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
4-Davacı tarafından bu dava sebebi ile yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
5-Karar kesinleştiğinde yatırılan ancak kullanılmayan gider avansının davacıya İADESİNE,
Dair, kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde istinaf yolu (… Mahkemesine başvuru yolu) açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.13/11/2023

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır