Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 19. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/488 E. 2023/548 K. 16.08.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
19. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2023/488 Esas
KARAR NO :2023/548

DAVA:Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ:14/08/2023
KARAR TARİHİ:16/08/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:
Davacı şirket yetkilisi dava dilekçesinde; davacı şirketin (eski usul) karar defterinin 10/08/2023 tarihinde kaybettiğini, ticari faaliyetini deva ettirebilmesi adına karar defterinin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER:
Davacı şirket yetkilisinin dava dilekçesi ekinde davacı şirketin imza sirküleri fotokopisini ve kimlik fotokopisini sunmuş olduğu görüldü.
Davacı şirkete ait ticaret sicil kaydının dosyaya alınmış olduğu görüldü.
GEREKÇE:
Dava, ticari defterlerin zayi belgesi verilmesine ilişkindir.
TTK md. 82/7 uyarınca bir tacirin saklamak ile yükümlü olduğu defterler ve belgeler bir afet veya hırsızlık sebebi ile zayii olur ise tacir bunu öğrendiği tarihten itibaren 30 gün içinde mahkemeye başvurarak kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. TTK hükümleri uyarınca tacir ticari defter ve kayıtları korumak ve saklamak ile yükümlüdür. Ticari defterlerin zayii olması sebebi ile kendisine belge verilmesini isteyen tacir bu belgeleri korumak ve saklamakta gereken dikkat ve özeni göstermek zorundadır. Tacirin kusuru ile ticari defter ve belgelerin zayii olması durumunda tacir TTK madde 82/7 uyarınca başvuru yapamaz.
Somut olayda davacı şirket yetkilisi, şirkete ait karar defterinin kaybolduğunu beyan ederek zayi belgesi talep ettiği anlaşılmıştır.
Yukarıda açıklandığı üzere her tacir basiretli davranmakla ve şirkete ait ticari defterleri özenle saklayıp korumakla yükümlüdür. Zayii belgesi verilmesinin şartlarından biri, bu özen yükümlülüğünün yerine getirilmesidir. Ancak dosya kapsamında bunulan belgeler ve şirket yetkilisinin beyanlarının değerlendirilmesinde, şirket karar defterinin saklanmasında gereken özen ve dikkatin gösterilmediği kanaatine varılmıştır.
Tüm dosya kapsamı bir bütün olarak değerlendirildiğinde; yukarıda açıklanan sebeplerle davacı şirket karar defterinin herhangi bir afet veya hırsızlık sonucu kaybolmadığının anlaşılmıştır. Davacının tacir olup, tacir olmanın hüküm ve sonuçları kapsamında basiretli davranma yükümlülüğü altında olduğu, bu hali ile davaya konu edilen karar defterinin kasaya alınması, özenle korunması ve saklanması asıldır. Davacının dava dilekçesindeki açıklamaları ile bu yönden gerekli özenin gösterilmediği, basiretli bir tacir gibi davrandığının kabul edilemeyeceği kanaatine varıldığından ve TTK 82/7. Maddesi gereği şartları oluşmadığından yerinde görülmeyen davanın reddine dair karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur
HÜKÜM: Yukarıda izah edilen gerekçeye istinaden;
1-DAVANIN REDDİNE,
2-Yeterince harç alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından bu dava sebebi ile yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Artan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair, davacının yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 16/08/2023

Katip …
e-imza

Hakim …
e-imza