Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 19. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/29 E. 2023/47 K. 20.01.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
19. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/29 Esas
KARAR NO : 2023/47
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 12/01/2023
KARAR TARİHİ : 20/01/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili vermiş olduğu dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirket aleyhine, dava dışı … İnş. San. Ve Tic. Ltd. Şti. tarafından … İcra Müdürlüğü nezdinde 2022/… E. İle ilamlı icra takibi başlatıldığını, icra takibinin taraflarınca incelendiğinde, hatalı bir takip başlatıldığı, takibe konu kararın ‘kesinleşmesi zorunlu olan’ kararlardan olduğu, yani kesinleşmeden icra takibine konu edilemeyeceği ancak buna rağmen kesinleşmemiş kararın icra takibine konu edilerek müvekkili şirket hakkında hatalı ve usul ve yasaya aykırı bir takip başlatılmış olduğu görüldüğünden yasal 7 günlük süre içinde İcra Hukuk Mahkemesi’ne şikayet davası açılarak ilgili takibin iptalinin talep edildiğini, bu arada, dosyada İcra işlemlere başlanmaması için ilgili dosya borcunun teminat olarak dosyaya yatırılmak istendiğini ve … Bankası’nın … Şubesi’nden dosya borcu kadar miktarı karşılayan kesin ve süresiz teminat mektubu talep edildiğini, … İcra Müdürlüğü’nün … E. Sayılı dosyasına sunulmak üzere, … Bankası … Şubesi Tarafından 11.02.2022 Tarihli, … No.lu 2.250.200,00.-TL tutarlı teminat mektubu düzenlendiğini, bu sırada icra takibinin iptali talebiyle ikame edilmiş olan … İcra Hukuk Mahkemesi’nin 2022/… E. Sayılı dava dosyasında icra dosyasının teminatsız olarak durdurulmasına karar verilmiş ve buna ilişkin tensip zaptının icra müdürlüğüne gönderildiğini, müvekkili şirketçe her ne kadar … İcra Müdürlüğü’nün 20227… E. Sayılı dosyasına surulmak üzere … Barıkası’ndan 2.250.200,00 TL tutarlı teminat mektubu alınmışsa da icra dosyasının teminatsız olarak durdurulmasına karar verildiğini ve teminat mektubunun dosyaya sunulmasına gerek kalmadığını, ancak bu süreçte teminat mektubunu zayi olduğunu, anılanan sebeplerle, dosyanın öncelikli olarak incelenerek ve duruşma yapılmaksızın dosya üzerinden karar verilerek, teminat mektubunun iptaline ve hükümsüzlüğüne karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE:
Dava, zayi nedeniyle teminat mektubunun iptali isteminden ibarettir.
Dava dilekçesi, dosyanın tümü hep birlikte incelenmiştir.
Dava, banka teminat mektubunun zayi olduğu gerekçesiyle iptali veya zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK’nın 82/7. maddesi uyarınca, bir tacirin saklamakla mükellef olduğu defter ve kâğıtlar; hırsızlık veya yangın, su baskını, yer sarsıntısı gibi bir afet sebebiyle ve kanuni müddet içinde ziya uğrarsa, tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren on beş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yerin yetkili mahkemesinden kendisine zayi belgesi verilmesini isteyebilir. Mahkeme, lüzumlu gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. Böyle bir vesika almamış olan tacir defterlerini ibrazdan kaçınmış sayılır.
TTK’nın 82/7. maddesinde, zayi belgesi verilmesini gerektirecek belgelerin, ticari defterler ve onların dayanağı olan fatura vb gibi belgeler ile maddede sayılan belgeler olduğu, teminat mektubunun bu kapsamdaki belgelerden olmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle, somut olayda, anılan yasa hükmünün uygulanma yeri yoktur.
Diğer taraftan, banka teminat mektubu, kıymetli evrak vasfında olmadığından, kıymetli evrakın zayi nedeniyle iptaline dair TTK hükümlerinin de olayda uygulanma yeri yoktur. Ortada bir kanun boşluğu da bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle davacının davasının reddine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda izah edilen gerekçeye istinaden;
1-DAVANIN REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından başkaca harç açınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Karar kesinleştiğinde yatırılan ancak kullanılmayan gider avansının yatıranlara iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde istinaf yolu ( … Mahkemesine başvuru yolu) açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda karar verildi. 20/01/2023

Başkan …
¸e-imzalıdır

Üye …
¸e-imzalıdır

Üye …
¸e-imzalıdır

Katip …
¸e-imzalıdır