Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C.
İSTANBUL
19. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO:2023/274 Esas
KARAR NO :2023/525
DAVA:Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ:04/05/2023
KARAR TARİHİ:17/07/2023
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde; …’nin yetkilisi olduğunu, şirketin karar defterinin kaybolduğunu, karar defterinin kayboyduğuna ilişkin gazete ilanı olduğunu beyanla; yetkilisi olduğu …’ninkarar defterinin kaybolmasından ötürü zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER:
İlana ilişkin gazete fotokopisi, Ticaret Sicil Gazetesi 26/07/2020 tarih 5096 sayılı 329. sayfa ile 31/12/2002 tarih 5708 sayı ve 558. sayfa örneğinin dosyamız arasında olduğu görülmüş olup, tetkik edilmiştir.
İstanbul Ticaret Sicili Müdürlüğünden celp edilen … sicil kayıtlarının dosyamız arasında olup, tetkik edilmiştir.
GEREKÇE:
Dava, ticari defterlerin zayi belgesi verilmesine ilişkindir.
TTK md. 82/7 uyarınca bir tacirin saklamak ile yükümlü olduğu defterler ve belgeler bir afet veya hırsızlık sebebi ile zayii olur ise tacir bunu öğrendiği tarihten itibaren 30 gün içinde mahkemeye başvurarak kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. TTK hükümleri uyarınca tacir ticari defter ve kayıtları korumak ve saklamak ile yükümlüdür. Ticari defterlerin zayii olması sebebi ile kendisine belge verilmesini isteyen tacir bu belgeleri korumak ve saklamakta gereken dikkat ve özeni göstermek zorundadır. Tacirin kusuru ile ticari defter ve belgelerin zayii olması durumunda tacir TTK madde 82/7 uyarınca başvuru yapamaz.
Somut olayda davacı şirket yetkilisi, şirkete ait karar defterinin kaybolduğunu, defteri bulamadığını, şirketin 2000 yılında kurulduğunu 2008 yılında iflas ettiğini ve tek bir karar defteri olduğunu beyan etmiştir. Şirket yetkilisinin beyanlarından şirketin 2000-2008 yılları arası karar defteri için zayi belgesi talep ettiği anlaşılmıştır. Duruşmada defterin yedeğinin bulunmadığı ve nasıl kaybolduğunun bilinmediği beyan edilmiştir.
Yukarıda açıklandığı üzere her tacir basiretli davranmakla ve şirkete ait ticari defterleri özenle saklayıp korumakla yükümlüdür. Zayii belgesi verilmesinin şartlarından biri, bu özen yükümlülüğünün yerine getirilmesidir. Ancak dosya kapsamında bunulan belgeler ve şirket yetkilisinin beyanlarının değerlendirilmesinde, şirket karar defterinin saklanmasında gereken özen ve dikkatin gösterilmediği kanaatine varılmıştır.
Tüm dosya kapsamı bir bütün olarak değerlendirildiğinde; yukarıda açıklanan sebeplerle davacı şirket karar defterinin herhangi bir afet veya hırsızlık sonucu kaybolmadığının anlaşılması ve şirket yetkilisinin ticari defterlerin saklanması ve korunması için gereken dikkat ve özeni göstermediğinin anlaşılması sebebiyle davanın reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda izah edilen gerekçeye istinaden;
1-DAVANIN REDDİNE,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 269,85-TL Karar ve İlam Harcından, peşin yatırılan 179,90-TL’nin mahsup edilerek eksik kalan 89,95-TL harcın davalıdan alınarak Hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafından bu dava sebebi ile yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Artan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair, kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde istinaf yolu (İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine başvuru yolu) açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.17/07/2023
Katip …
¸e-imzalıdır
Hakim …
¸e-imzalıdır