Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 19. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/584 E. 2022/766 K. 07.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
19. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/584 Esas
KARAR NO : 2022/766
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 28/09/2022
KARAR TARİHİ : 07/12/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde; davacı şirketin Ortaklar Pay Defteri’nin 15/09/2022 tarihinde zayi olduğunu, Ortaklar Pay Defterinin … … tarafından, 15/09/2022 tarihinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir … ‘ın, … Mah. … Sk. No:3, … İş Merkezi, Kat:…, Daire: …, … İstanbul adresindeki ofisine motor vasıtası ile götürülürken, tüm dikkatine rağmen düştüğünü ve kaybolduğunu, defterin yokluğunun kısa bir süre sonra fark edildiğini, bahsedilen adresler çevresinde araştırıldığını fakat bulunamadığını beyan ederek davacı şirkete ait Ortaklar Pay Defteri’ne dair zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER:
Davacı şirketin ticaret sicil kayıtlarının çıkartılarak dosyaya alınmış olduğu görüldü.
Mahkememizin 29/09/2022 tarihli tensip tutanağının 3 numaralı ara kararı ile davacı vekiline davaya konu Ortaklar Pay Defterinin hangi noterlikte tasdik edildiği hakkında beyan dilekçesi sunmak üzere süre verildiği, davacı vekilinin 02/11/2022 tarihli dilekçesi ile müvekkili ile yapılan görüşmeler neticesinde …. Ve … Noterliklerinde sorgulama yapıldığının fakat net bir bilgiye ulaşılamadığının, noterliğin hangisi olduğunun mahkememizce tespit edilmesini talep ettiği, mahkememizce …. Ve … Noterliklerinde müzekkere yazılmış olduğu görüldü.
… Noterliği’ne yazılan müzekkere cevabında 2015-2022 yılları arasında yapılan inceleme neticesinde davacı şirkete ait Ortaklar Pay Defteri onayına rastlanılmadığının bildirildiği görüldü.
… Noterliği’ne yazılan müzekkere cevabında davacı şirkete ait Pay Defteri onayına ilişkin herhangi bir işleme rastlanılmadığının bildirildiği görüldü.
Mahkememizin 07/11/2022 tarihli ara kararı ile müzekkere cevaplarının davacı vekiline tebliğine ve davacı vekiline beyanda bulunmak üzere 2 haftalık süre verildiği, davacı vekilinin 23/11/2022 tarihli beyan dilekçesi ile davacı şirketin eski unvanının “… Anonim Şirketi” olduğunu ve …. Ve … Noterliklerinden bu unvan ile sorulmasını talep ettiği, davacı vekilinin talebi doğrultusunda …. Ve … Noterliklerine yeniden müzekkere yazıldığı görüldü.
… Noterliği’ne yazılan müzekkere cevabında “… Anonim Şirketi” olarak 2004 yıl ve devamında Ortaklar Pay Defterinin tasdikine ilişkin kayda rastlanılmadığının bildirildiği görüldü.
…. Noterliği’ne yazılan müzekkere cevabında davacı şirket ve eski unvanı “… Anonim Şirketi” olarak 2004-2022 yılları arasında yapılan inceleme neticesinde Ortaklar Pay Defteri onayına rastlanılmadığının bildirildiği görüldü.
… Vergi Dairesi’ne yazılan müzekkereye cevap verilmiş olduğu, verilen cevapta davacı şirket adına herhangi bir inceleme raporu ve soruşturma tutanağına rastlanılmadığının bildirildiği görüldü.
… Vergi Dairesi’ne yazılan müzekkereye cevap verilmiş olduğu, verilen cevapta davacı şirket adına herhangi bir vergi incelemesi ve soruşturması olmadığının bildirildiği görüldü.
… Vergi Dairesi’ne yazılan müzekkereye cevap verilmiş olduğu, verilen cevapta davacı şirket adına intikal eden herhangi bir vergi incelemesi / suçu raporuna rastlanılmadığının bildirildiği görüldü.
GEREKÇE:
Dava; TTK 82/7.maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
TTK 82/7.maddesine göre, yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde defter ve belgeler zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Tacirin belgelerini muhafazada gerekli dikkat ve özeni göstermesi gerekir.
6102 sayılı TTK’nun 82. Maddesinde belgelerin saklanması ve saklama süresi başlığı altında düzenleme yapılmış, bu kapsamda her tacirin ticari defterlerini sınıflandırılmış şekilde saklamakla yükümlü olduğu belirtilmiştir. TTK’nun 82. Maddesinin 7. Fıkrasında ticari defterlerin bir afet veya hırsızlık nedeniyle kanuni saklama süresi içinde zayi olması halinde bu konuda mahkemeden belge verilmesinin istenebileceği düzenlenmiş olup, davacı tarafça zayi olduğu bildirilen ticari defter ve belgelere yönelik olarak afet yada hırsızlık iddiasında bulunulmamış, gerekçe olarak dava dilekçesindeki beyanlarında davacı şirketin Ortaklar Pay Defteri, … … tarafından, 15.09.2022 tarihinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir … ‘ın, … Mah. … Sk. No:, … İş Merkezi, Kat: …, Daire: …, Şişli/İstanbul adresindeki ofisine motor (scooter) vasıtası ile götürülürken, tüm dikkatine rağmen düştüğü ve kaybolduğunu beyan etmiştir. Zayi belgesi verilmesi istenilen defter tamamen davacının ihmal ve kusuru ile kaybolmuştur. ( Yargıtay 11 H.D’si 04/02/2008 tarih, 2006/14049 E. 2008/956K. Sayılı ilamı) Davacı tacir olup tacir olmanın hüküm ve sonuçları kapsamında basiretli davranma yükümlülüğü altındadır. Bu hali ile davaya konu edilen ticari defter ve belgelerinin kasaya alınması, özenle korunması ve saklanması asıldır. Davacının dava dilekçesindeki açıklamaları uyarınca bu yönden gerekli özeni göstermediği kanaatine varılmakla ve TTK 82/7. Maddesi gereği şartları oluşmadığından davanın reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda izah edilen gerekçeye istinaden;
1-DAVANIN REDDİNE,
2-Yeterince harç alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından bu dava sebebi ile yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Artan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde …Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 07/12/2022

Katip …
¸e-imza

Hakim …
¸e-imza