Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 19. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/471 E. 2021/625 K. 02.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
19. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/489 Esas
KARAR NO : 2021/624
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 01/09/2021
KARAR TARİHİ : 01/09/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde; davacının … vergi numarası ile … Vergi Dairesinde kayıtlıyken 01/12/2018 tarihinde yapılan adres değişikliği nedeniyle … Vergi Dairesinde faaliyetlerine devam ettiğini, davacı adına açılan iş yeri ile ilgili davacının herhangi bir ticari faaliyetinin olmadığını, güven ilişkisi çerçevesinde davacının dayısı … tarafından iş yürütüldüğünü, 2018 yılında terk edilmek suretiyle ticari faaliyete son verildiğini, davacı adına açılan iş yerine ilişkin tüm ticari kayıt ve belgelerin de …’un kontrolünde olduğunu, …’un iş yerini terk ettikten sonra yurt dışına gittiğini, davacının adına açılan iş yeri ile ilgili vergi kaçakçılığı sebebiyle inceleme başlatılması üzerine davacının olaydan haberdar olduğunu ve dayısına ulaşamadığını, dayısı … hakkında … Cumhuriyet Başsavcılığı’na 26/08/2021 tarihinde şikayetçi olduğunu, davacı adına … vergi numarasıyla kayıtlı iş yerine ait tüm ticari defter ve kayıtların zayi olduğunu beyanla tüm ticari defter ve belgelerin zayi edildiğine dair zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
GEREKÇE:
Dava, TTK 82/7.maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
Eldeki dava HMK 385/1 maddesi atfı ile aynı yasanın 320/1 maddesi hükmü uyarınca dosya üzerinden incelenip sonuçlandırılmış, dava dilekçesi açıklamaları göz önüne alınarak TTK’nun 82/7 son cümle uyarınca başkaca delil toplanmasına gerek görülmemiştir.
6102 sayılı TTK’nun 82. Maddesinde belgelerin saklanması ve saklama süresi başlığı altında düzenleme yapılmış, bu kapsamda her tacirin ticari defterlerini sınıflandırılmış şekilde saklamakla yükümlü olduğu belirtilmiştir. TTK’nun 82. Maddesinin 7. Fıkrasında ticari defterlerin bir afet veya hırsızlık nedeniyle kanuni saklama süresi içinde zayi olması halinde bu konuda mahkemeden belge verilmesinin istenebileceği düzenlenmiş olup, davacı tarafça zayi olduğu bildirilen ticari defter ve belgelere yönelik olarak afet yada hırsızlık iddiasında bulunulmamış, gerekçe olarak dava dilekçesindeki beyanlarında davacı adına açılan iş yerine ilişkin tüm ticari kayıt ve belgelerin güven ilişkisi çerçevesinde davacının dayısı … tarafından tutulduğu ve dayısının yurt dışına gittiği gösterilmiştir. Ancak davacı tacir olup tacir olmanın hüküm ve sonuçları kapsamında basiretli davranma yükümlülüğü altındadır. Bu hali ile davaya konu edilen ticari defter ve belgelerinin kasaya alınması, özenle korunması ve saklanması asıldır. Davacının dava dilekçesindeki açıklamaları uyarınca bu yönden gerekli özeni göstermediği kanaatine varılmakla ve TTK 82/7. Maddesi gereği şartları oluşmadığından davanın reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda izah edilen gerekçeye istinaden;
1-DAVANIN REDDİNE,
2-Yeterince harç alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından bu dava sebebi ile yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Artan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair, davacı tarafın yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi. 01/09/2021

Katip …
¸e-imza

Hakim …
¸e-imza