Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 19. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/272 E. 2021/657 K. 21.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
19. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/272 Esas
KARAR NO : 2021/657 Karar
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 04/05/2021
KARAR TARİHİ : 21/09/2021

Davacı vekili tarafından davalı aleyhine mahkememizde açılan davada yapılan açık yargılamalar neticesinde ;
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacı firmanın serverlarına 10.11.2020 tarihinde siber saldırı olmuş ve davacının e-defteri zayi olduğunu, davacı firma … Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Usul Grup Müdürlüğüne 16.03.2021 tarih … evrak kayıt numaralı dilekçe ile başvurulduğu, bakanlıkça 30/04/2021 tarihinde yazıya cevap verildiği, TTK 82/7 maddesindeki hüküm ile birlikte madde kapsamına sayılan ve 10 yıl süre ile ticari defter ve belge saklama yükümlülüğünün yerine getirilmesini engelleyen vakıalardan birinin gerçekleşmesi halinde, bu vakıanın sonucu ziyaa uğrayan belgelere ilişkin öğrenmeden itibaren 15 gün içerisinde zayi belgesi alınması için tacirlere dava açma hakkı tanındığı, davacıya ait 2020 yılı Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarına ait e defterlerin zayi olduğunun tespitine ve zayi belgesi verilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE:
Dava; meydana gelen siber saldırı nedeniyle nedeniyle erişilemeyen şirket kayıtlarının zayi olduğunun tespiti istemine ilişkindir.
Mahkememizce … Vergi Dairesine yazılan yazıya cevap verildiği, davacı şirketin kayıtlarının tetkikinde vadesi geçmiş borcu bulunmadığı, intikal eden bir incelemeye başlanmadığı, söz konusu bilgi veya belgelerin 213 sayılı V.U.K.’nun 5.’inci maddesinde hüküm altına alınan vergi mahremiyeti kapsamına olduğu hususu bildirilmiştir.
… Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2020/… soruşturma sayılı dosyasının dosya kapsamında olduğu görülmüştür.
Mahkememizin 06/05/2021 tensip zaptının 7 nolu ara kararı gereğince dosya üzerinde 1 mali müşavir ve 1 bilgisayar mühendisi bilirkişisi marifetiyle inceleme yaptırılmasına karar verilmiş olup, bilirkişi heyeti tarafından sunuşan 20/09/2021 tarihli raporda özet ve sonuç olarak, Davacı taraf bilgisayar sisteminde yapılan inceleme neticesinde; 10.11.2020 saat 04:49’da davacının tüm sunucularına kapsamlı bir saldırı gerçekleştirilmiş olduğu, saldırı sonucunda dava konusu 2020 yılı Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarına ait e-defterlerin bilgisayar korsanlarınca şifrelenmek suretiyle erişime kapatıldığı ve halen şifreli vaziyette sistemde durduğu, Dava dosyasında Cumhuriyet Başsavcılığı” na ait 2020/… soruşturma dosyasının var olduğu, … Vergi Dairesi Müdürlüğü 02.07.2021 tarih … nolu yazısında “ödevlinin yazımız tarihi itibariyle vadesi geçmiş borcu bulunmadığı ve ödevli hakkında kayıtlarımıza intikal eden herhangi bir incelemeye başlama tutanağının, inceleme raporunun ve/veya vergi suçu raporunun kayıtlarımıza intikal etmediği,” nin yazılı olduğu, Her ne kadar, defter, kayıt ve belgelerin saklama süresi VUK” da 5 yıl olarak belirlense de, diğer mevzuatlarda (Türk Ticaret Kanununda ve Sosyal Sigortalar Kanununda) 10 yıllık saklama süresi öngörüldüğünden dava konusu yapılan defterlerin 10 yıllık süre ile saklanması gerektiği, Davanın 15 günlük yasal sürede açılmış bulunduğu, yukarıda arz ve izah edildiği üzere, yukarıda belirtilen ticari defterin zayi olduğuna ilişkin kuvvetli emarelerin bulunduğu, bu nedenle yukarıda dökümü yapılan davacıya ait yevmiye ve kebir defterlerinin hacker’ler tarafından şifrelenerek zayi olduğu, sonuç ve kanaatine varıldığı bildirilmiştir.
Bilirkişi heyeti raporunun davacı tarafa tebliğ edildiği anlaşılmıştır.
TTK’nın 82/7. maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. ” hükmü düzenlenmiştir.
TTK 82/1. maddesinde ise “Her tacir;
a) Ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını, topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini,
b) Alınan ticari mektupları,
c) Gönderilen ticari mektupların suretlerini,
d) 64 üncü maddenin birinci fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri, sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlüdür. ” denilerek saklamakla yükümlü olunan defter ve belgeler sayılmıştır.
Dosya kapsamındaki belgelere ve davacının beyanına göre, olayın uzman kişiler tarafından yapılan incelemesi neticesinde tutulan 30/04/2021 tarihli cevabi yazı ile öğrendiklerini beyan etmiş olup, davanın 04/05/2021 tarihinde açıldığı göz önüne alındığında davanın süresi içerisinde açıldığı anlaşılmıştır.
Tüm izah edilen nedenlere istinaden; Davacı vekilinin 04/05/2021 tarihli dilekçesi ile dava dilekçesine açıklık getirerek; müvekkilinin 2020 yılının Nisan, Mayıs,Haziran ve Temmuz aylarına ait e- defterlerinin zayi olduğunun tespitine karar verilmesini talep ettiği, müvekkillerinin e-defter mükellefi olduğunu ve bu nedenle defterlerde noter tasdiki olmadığı, siber saldırının 30/04/2021 tarihli cevabi yazı tarihli tutanak ile öğrenildiğini beyan ettiği, tutanak örneğinin de dosyaya sunulduğu, davacı tarafından 15 günlük yasal süresi içerisinde işbu dava açılmış olup, zayi olan belgelerin TTK 82/1. Maddesi kapsamında olduğu ve TTK 82/7. Madde uyarınca şartların oluştuğu, hükme alınan bilirkişi heyeti raporu ile ispatlandığı anlaşılmakla; davacının davasında haklı olduğu dikkate alınarak davanın kabulüne, Davacı şirkete ait 2020 yılının Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarına ait e-defter kayıtlarının zayi olduğunun tespitine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda belirtilen gerekçeler uyarınca,
1-Davacı tarafından açılan davanın KABULÜ ile; Davacı şirkete ait yevmiye ve defteri kebir ticari defterlerinin 2020 yılına ait Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz aylarına ait e-defter kayıtlarının hırsızlık nedeniyle zayisine,
2-Yeterince harç alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından bu dava sebebi ile yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Artan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine.
5-Karar kesinleştiğinde yatırılan ancak kullanılmayan gider avansının yatıranlara iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzlerine karşı, kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde istinaf yolu (İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine başvuru yolu) açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 21/09/2021

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır