Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 19. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/14 E. 2021/376 K. 26.04.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
19. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/14 Esas
KARAR NO : 2021/376
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 11/01/2021
KARAR TARİHİ : 26/04/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vermiş olduğu dava dilekçesinde özetle; sahibi bulunduğu … Dış Ticaret Sanayi ve Ticaret Ltd. Şyi’ne ait karar defteri kaybolduğundan noterden tekrar tasdik olması için tarafına zayilname verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE:
Dava, TTK 82. Maddesine dayalı olarak açılmış zayi belgesi istemine ilişkindir.
Mahkememizce … Müdürlüğü’ne yazılan müzekkereye cevap verildiği, … Sanayi ve Ticaret Ltd.’ne ait 06/01/2010-31/12/2017 tarihleri arasında dairlerinin mükellefi olduğunun bildirildiği, mükellef hakkında herhangi bir vergi incelemesi veya soruşturması bulunmadığının tespit edildiği bildirlmiştir.
26/04/2021 tarihli celsede davacı asil, şirket defterlerini 2 yıl öncesi kaybettiklerini, tam tarihi hatırlayamadığını, şirkete haciz geldiğini hatırladığını, o arada haciz işlemleri yapılırken defterlerin de kaybolduğunu beyan etmiştir.
6102 sayılı TTK 82/1 maddesinde,” Her tacir;
a) Ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını, topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini,
b) Alınan ticari mektupları,
c) Gönderilen ticari mektupların suretlerini,
d) 64 üncü maddenin birinci fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlüdür.
82/7 Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklinde düzenleme mevcuttur.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, davanın TTK 82/7 maddesine göre açılmış zayi belgesi verilmesi istemine ilişkin olduğu, 6102 sayılı TTK’ nın 82/7. Maddesinde zayi belgesi verilmesine ilişkin davanın tacirler tarafından açılabileceğinin düzenlendiği, davacının şirket yetkilisi olduğu,, davanın ise şirket adına açılmadığı, davacının dava dışı şirketin temsilcisi olduğu bu nedenle davada taraf sıfatının bulunmadığı anlaşılmakla aktif husumet yokluğu nedeni ile davanın reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda izah edilen gerekçeye istinaden;
1-Davanın AKTİF HUSUMET YOKLUĞU NEDENİYLE REDDİNE ,
2-Harç peşin alınmış olmakla başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacının yapmış olduğu masraflarının kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Karar kesinleştiğinde yatırılan ancak kullanılmayan gider avansının yatıranlara iadesine,
Dair, davacı asilin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde istinaf yolu (İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine başvuru yolu) açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.26/04/2021

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır