Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 19. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/450 E. 2021/111 K. 01.02.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
19. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/450 Esas
KARAR NO : 2021/111
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 18/09/2020
KARAR TARİHİ : 01/02/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili vermiş olduğu dava dilekçesinde özetle; … Mah. … Sok. No … /İstanbul adresindeki … ünvanlı … ticaret sicil nolu müvekkili şirkete ait ve … Noterliği’nce 26/11/2019 tarih ve … yevmiye no ile tasdik ettirilen Genel Kurul Toplantı ve müzakere defterinin 10/07/2020 tarihinde otomobile bırakılan iş çantasının çalınması sureti ile kaybolduğunu, çantanın içinde ayrıca para, senet ve noter evraklarının mevcut olduğunu, müvekkilli şirket yetkilisinin hırsızlığı öğrendiği gibi … Polis Merkezi Amirliği’ne gittiğini ve ifade verdiğini ve hırsızlardan şikayetçi olduğunu, bu sürenin belki bulunur umudu ile beklediğini ancak bulunamadığını, söz konusu nedenden dolayı şirketin ticari faliyetlerini devam ettirebilmesi adına, Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri’nin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE:
Dava, hukuki niteliği itibariyle, TTK 82/7.maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi isteğine ilişkindir.
Mahkememizce, … Noterliği’ne davacı şirket …’nin (… sicil numaralı) zayi olduğu iddia edilen “GENEL KURUL TOPLANTI VE MÜZAKERE DEFTERİ”nin 26/11/2019 tarih … yevmiye numarası ile tasdiklenip tasdiklenmediğine ilişkin yazılan yazıya, Genel Kurulu Toplantı ve Müzakere Defteri’nin tasdik edilmiş olduğunu ve bir suretinin ekte gönderildiği bildirilmiştir.
… Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne yazılan yazı ile …’nin vergi incelemesi veya soruşturması olup olmadığına ilişkin yazılan yazıya ise, dairelerine intikal eden vergi incelmeesi veya soruşturma dosyasının olmadığının tespit edildiği belirtilmiştir.
Mahkememizce … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2020/… E. Sayılı dosyası UYAP üzerinden celp edilereki yapılan incelemesinde, davacı … tarafından davalılar …, … San. Ve Tic. Ltd. Şti aleyhine sahte imza ile alınan gelen kurul kararının yokluğunun tespiti ve Ticaret Sicil Gazetesi’ne icranın durdurulması yönünde tedbir kararı verilmesine ilişkin dava açtığı, dosyanın derdest olduğu ve duruşmasının 02/04/2020 gününe talik edildiği görülmüştür.
Davaya katılma talebinde bulunan … ‘nun talebinin; davaya katılmakta hukuki yararı bulunmadığından reddine karar verilmiştir.
TTK 82/7.maddesine göre, yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde defter ve belgeler zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Tacirin belgelerini muhafazada gerekli dikkat ve özeni göstermesi gerekir. Zayi belgesi verilmesi istenilen defter tamamen davacının ihmal ve kusuru ile kaybolmuştur. ( Yargıtay 11 H.D’si 04/02/2008 tarih, 2006/14049 E. 2008/956K. Sayılı ilamı)
Tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler (tacir tüzel kişi ise); yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri ve karar defteridir. Saklamakla yükümlü olunan belgeler ise ticari işletmeyle ilgili mektup, yazı, telgraf, fatura, cetvel, senet gibi vesika ve kağıtlar ile ödemeleri gösteren vesikalar, yazılan mektuplar, yazı ve telgraf suretleri, mahkeme ilamı gibi belgelerdir. TTK’nın 82/7 maddesi gereğince zayi belgesi verilebilmesi için davanın ziyaının öğrenilmesinden itibaren 15 günlük hak düşürücü sürede açılması gerektiği, zayi olduğu bildirilen ve zayilik belgesi talep edilen defterlerin çalındığına dair 10/07/2020 tarihinde tutanak tutulduğu, davanın ise 18/09/2020 tarihinde açıldığı fakat davanın bu hak düşürücü süre zarfında açılmadığı anlaşılmakla davanın reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda izah edilen gerekçeye istinaden;
1-Davanın REDDİNE,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 59,30 TL Karar ve İlam Harcının, peşin yatırılan 54,40- TL’nin mahsup edilerek eksik yatırılan 14,90.TL harcın davacıdan alınarak hazineye irad kaydına,
3-Davacı tarafından bu dava sebebi ile yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Artan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya İADESİNE.
Dair, davacı asilin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde istinaf yolu (İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine başvuru yolu) açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.01/02/2021

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır