Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 19. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/212 E. 2019/176 K. 17.05.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
19. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/212 Esas
KARAR NO: 2019/176

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ: 30/04/2019
KARAR TARİHİ: 17/05/2019

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
TALEP; Davacı vekili vekili dava dilekçesinde özetle, müvekkil davacu kurumun …İl Müdürlüğünde kayıtlı …Şti.’nin maden öğütme işyeri sigortalısı …’ın iş yerinde çalıştığı dönemde yakalandığı meslek hastalığı sonucu sürekliiş göremez duruma geldiğini, meydana gelen hastalık sebebi ile kurum zararının sorumlulardan tahsili teminen 10.06.2008 tarihinde Ayvacık Asliye Hukuk Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası ile dava açtıklarını mahkemenin 17/04/2019 tarihli duruşmasında şirketin ihyası için taraflarına süre verdiklerini açıklanan nedenlerle …Şti.’nin ihyasına vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin davalı yana yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.

YARGILAMA VE GEREKÇE;
Dava:ticaret sicilden resen terkin olunan limited şirketin ihyası istemine ilişkindir.
İhyası istenen şirketin ticaret sicil gazete suretleri alınmış. İhyası istenilen şirketin 09.10.2014 Tarihinde 6102 Sayılı Kanunun Geçici 7.md uyarınca … edildiği, terkine ilişkin kararın ticaret sicil gazetesinin 12.08.2013 tarih 8381 sayı 1076. Sayfası ile ilan edildiği anlaşılmıştır.
6102 sayılı Yasa’nın Geçici 7. maddesinin 15. fıkrasında ”Bu maddede düzenlenmeyen hususlarda ilgili kanun ve esas sözleşmelerde öngörülen usullere göre hareket edilir. Bu madde gereğince tasfiye edilmeksizin unvanı silinen şirket veya kooperatiflerin ortaya çıkabilecek malvarlığı, unvana ilişkin kaydın silindiği tarihten itibaren on yıl sonra Hazine’ye intikal eder. Hazine bu şirket ve kooperatiflerin borçlarından sorumlu tutulmaz. Tasfiye memurlarının sorumlulukları konusunda, özel kanunlardaki sorumluluğa ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla bu Kanun veya Kooperatifler Kanunu hükümleri uygulanır. Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, tüzel kişiliği sona eren şirketin ihyası için tasfiye memuru ile …Müdürlüğüne husumet yöneltilmesi gerektiği, resen terkin var ise sadece Ticaret Sicil Müdürlüğüne husumet yöneltilerek davanın açlıması gerektiği, ihyası istenen şirkete husumet yöneltilerek şirketin ihyası davasının açılamayacağı değerlendirildiğinden açılan davanın husumet yokluğu nedeniyle reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere,
1-Açılan davanın HUSUMET YOKLUĞU NEDENİYLE REDDİNE,
2- Davacı kurum harçtan muaf olduğundan harca hükmedilmesine yer olmadığına
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Artan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacı tarafa iadesine,
Dair,
Dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda, gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde mahkememize ya da mahkememize verilmek üzere bir başka yer mahkemesine verilecek dilekçe ile HMK 341 Maddesi gereğince Bölge Adliye Mahkemeleri İSTİNAF kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.

Başkan
¸e-imza
Üye
¸e-imza
Üye
¸e-imza
Katip
¸e-imza