Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 19. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/606 E. 2019/556 K. 09.12.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
19. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/606
KARAR NO : 2019/556

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 25/12/2018
KARAR TARİHİ : 09/12/2019
Davacı…tarafından mahkememizde açılan davada yapılan açık yargılamalar neticesinde;
DELİLLER VE GEREKÇE
Davacı…dava dilekçesinde özetle; tarafına ait … Mah…. Sk.N… Beyoğlu İstanbul adresinde faaliyet gösteren şirketinde, iş yerine ait Eyüp …Noterliği’nin 21/05/2012 tarihinde onaylanan … arası faturaların kaybolduğunu, yapılan tüm aramalara rağmen faturaların bulunamadığını, bu zayiiden ötürü ticari faaliyetlerin devam ettirmek için tarafına zayii belgesi verilmesini talep etmiştir.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ;
Dava, hukuki niteliği itibariyle, TTK 82/7.maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi isteğine ilişkindir.
Dosya kapsamındaki belgelere ve davacının beyanına göre, olay 10/12/2018 tarihinde meydana gelmiş, dava 18/12/2018 tarihinde 15 günlük sürede açılmıştır.
TTK’nın 82/7. maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. ” hükmü düzenlenmiştir.
TTK 82/1. maddesinde ise “Her tacir;
a) Ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını, topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini,
b) Alınan ticari mektupları,
c) Gönderilen ticari mektupların suretlerini,
d) 64 üncü maddenin birinci fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri, sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlüdür. ” denilerek saklamakla yükümlü olunan defter ve belgeler sayılmıştır.
Kullanılmamış faturalar TTK 82/1 maddesinde belirtilen saklanması zorunlu olan belgeler arasında gösterilmemiştir ve bunların saklanması zorunlu değildir. Zayi kararı verilecek belgeler kapsamında bulunmayan boş faturalara ilişkin davanın reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
Davanın REDDİNE,
Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 44,40 TL karar harcından, peşin yatırılan 35,90.-TL’nin mahsubu ile bakiye 8,50 TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
Yapılan yargılama giderlerinin davacı…üzerinde bırakılmasına,
Karar kesinleştiğinde yatırılan ancak kullanılmayan gider avansının yatırana iadesine,
Dair, davacının yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içersinde mahkememize verilecek veya başka mahkeme aracılığı ile mahkememize gönderilecek bir dilekçe ile istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkca okunup, usulen anlatıldı. 09/12/2019

Katip … ¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır

Bakiye Harç ; 8,50.-TL