Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 19. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1362 E. 2019/28 K. 21.01.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
19. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/1362 Esas
KARAR NO : 2019/28

DAVA : Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 28/12/2018
KARAR TARİHİ : 21/01/2019

Yukarıda tarafları yazılı davanın mahkememizde yapılan yargılaması sonunda;
TALEP: Davacı vekili tarafından mahkememize verilen dilekçesi ile Mahkememiz 2018/1362 Esas sayılı dosyamız ile Yine Mahkememiz daha önce açılmış 2018/1347 Esas nolu dava ile birleştirilmesini talep etmiştir.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
HMK nun davaların birleştirilmesi başlıklı 166. maddesi “(1)Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar. (2)Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır. (3)Birleştirme kararı, derhâl ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilir. (4)Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır. (5)İstinaf incelemesi ayrı dairelerde yapılması gereken davaların da bu madde hükmüne göre birleştirilmesine karar verilebilir. Bu hâlde istinaf incelemesi, birleştirilen davalarda uyuşmazlığı doğuran asıl hukuki ilişkiye ait kararı inceleyen bölge adliye mahkemesi dairesinde yapılır.” hükmünü amirdir.
HMK nun davaların ayrılması başlıklı 167. maddesi “(1)Mahkeme, yargılamanın iyi bir şekilde yürütülmesini sağlamak için, birlikte açılmış veya sonradan birleştirilmiş davaların ayrılmasına, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden karar verebilir. Bu durumda mahkeme, ayrılmasına karar verilen davalara bakmaya devam eder.” hükmünü amirdir.
HMK nun davaların birleştirilmesi ve ayrılmasında kanun yolları başlıklı 168. maddesi “(1)Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davalar yönünden verilen birleştirme ve ayırma hususundaki ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna; bölge adliye mahkemesi kararları hakkında ise temyiz yoluna, ancak hükümle birlikte gidilebilir. Şu kadar ki, bu husus tek başına, bölge adliye mahkemesinde hükmün kaldırılarak esastan incelenme; Yargıtayda ise bozma sebebi teşkil etmez.” hükmünü amirdir.
Mahkememiz 2018/1362 Esas sayılı dosyamız ile Yine Mahkememiz 2018/1347 Esas nolu dava dosyası incelenmiştir.
Taraflar arasındaki işbu dosyamızdaki Tazminat davası ile davacısı …ile, davalısı … arasında 28/12/2018 dava tarihli Mahkememizin 2018/1362 Esas sayısı ile Mahkememizin derdest olan 2018/1347 Esas sayılı dava dosyası arasında hukuki, fiili ve şahsi bağlantı bulunduğundan (davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması nedeniyle) usul ekonomisi gereğince işbu dava dosyamızın HMK nun 166. maddesi gereğince sözü geçen dava dosyası ile birleştirilmesine ilişkin aşağıdaki hükmün kurulması gerekmiştir.
HÜKÜM:
Yukarıda açıklanan nedenlerle;
İşbu dosyamızın aralarındaki bağlantı nedeniyle Mahkememiz 2018/1362 Esas sayılı dosyamız ile Mahkememiz 2018/1347 Esas sayılı dava dosyası ile BİRLEŞTİRİLMESİNE.
İşbu birleştirme kararının derhal birleştirilen dosyaya bildirilmesine.
Tarafların talebi ve gerekli giderlerin verilmesi halinde kararın tebliğeİşbu birleştirme kararının derhal birleştirilen dosyaya bildirilmesine.
Yargılamaya birleştirilen dosya üzerinden devam olunmasına.
Mahkememizin esas defterinin bu dosya ile ilgili bölümünün bu şekilde kapatılmasına.
Yargılama giderleri ve sair hususların birleştirilen dosyada düşünülmesine.
Birleştirilen dosyanın taraflarca bilinmesine.
Artan gider avansının dosyasına aktarılmasına.
Asıl kararla birlikte istinaf yolu açık olmak üzere evrak üzerinde yapılan inceleme sonunda karar verildi. 21/01/2019

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır