Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 19. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1184 E. 2019/524 K. 27.11.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
19. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/1184
KARAR NO : 2019/524

DAVA : Alacak (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 28/12/2018
KARAR TARİHİ : 27/11/2019
Davacı vekili tarafından davalı aleyhine mahkememizde açılan davada dosya üzerinde yapılan incelemeler neticesinde;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili vermiş olduğu dava dilekçesinde özetle; davalı şirketin aile şirketi olup müvekkilinin de bu şirkette 1/5 oranında payının bulunduğunu, müvekkilinin şirkette yönetici olduğu dönemde şirketin menfaati açısından birçok yerde inşaat işine girdiğini ve bu inşaat neticesinde olumlu sonuçlar aldığını, yine müvekkilinin yönetici olduğu dönemde İstanbul ili, Beykoz İlçesi,…Mah…. Ada, 11 Parsel sayılı taşınmaz üzerinde yapılan inşaat ile o dönemlerde şirket adına başka taşınmazların alımında ve başka inşaatların yapımının giderlerinde, davalı şirketin maddi imkanlarının kısıtlı olması ve diğer ortakların da inşaat giderlerine katılmaması üzerine müvekkili … inşaatlarının tamamlanması ve taşınmazların alımında davalı şirketin menfaatlerini göz önünde bulundurarak kendi hesaplarından 2010-2011 yılları arasında ve öncesinde muhtelif tarihlerde kendi hesapları üzerinden davalı şirketin hesaplarına para yatırdığını, müvekkili şirketten olan alacağı için Kadıköy …Noterliği’nin 21/12/2012 tarih … Yevmiye numaralı ihtarname gönderildiğini, davalı şirketin bu ihtara cevaben Üsküdar …Noterliği’nde 02/01/2013 tarihli … Yevmiye numaralı ihtarnamesi ile mutabakat ile tespit edilen bedelin ödeneceğinin belirtildiğini, bu cevabi ihtar karşısında davalı şirketin müvekkili alacağını ikrar ettiğini belirterek davanın kabulü ile müvekkilinin davalı şirrketten en az 100.000,00.-TL alacağının bulunduğunun tespiti ile bu bedelin 21/12/2012 tarihli ihtarname tebliğinden itibaren yasal faizi ile davalı şirketten tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davalı şirket vekili vermiş olduğu cevap dilekçesinde özetle, öncelikle davayı kabul anlamına gelmemek kaydı ile huzurdaki davanın belirsiz alacak davası olarak açılmasının HMK’nun 107.Maddesine aykırı olarak açıldığını, davacı alacaklı olduğu iddia ettiği tutarı tam ve kesin olarak ihtarnamede belirttiğini, alacağın belirli olduğunu bu nedenle öncelikle dava şartı yokluğundan davanın usulden reddi gerektiğini, ayrıca ihtarnamenin tebliğ tarihi de dikkate alındığında davacının talebinin zamanaşımına uğradığını, zamanaşımı yönünden de davanın reddi gerektiğini, ayrıca esas yönünden müvekkili şirkette paydaş dava dışındaki 4 paydaş ortaklıktan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirdiklerini, yapılan inşaatın bu dört ortağın gayretleri ile tamamlandığını, şirket ortaklarının şirkete ödedikleri tutarları belirlenmesi şirket kayıtları ile banka kayıtlarının celp ve tetkiki ile mümkün olduğunu, davacının aleyhe iddialarını ve şirketten alacaklı olduğu yönündeki beyanlarını ve huzurdaki davayı kabul etmediklerini belirterek davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
İstanbul … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyasının incelenmesinde, her iki dosyanın taraflarının ve dava konusunun aynı olduğu, aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu anlaşılmıştır.
HMK nun davaların birleştirilmesi başlıklı 166. maddesi “(1)Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar. (2)Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır. (3)Birleştirme kararı, derhâl ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilir. (4)Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır. (5)İstinaf incelemesi ayrı dairelerde yapılması gereken davaların da bu madde hükmüne göre birleştirilmesine karar verilebilir. Bu hâlde istinaf incelemesi, birleştirilen davalarda uyuşmazlığı doğuran asıl hukuki ilişkiye ait kararı inceleyen bölge adliye mahkemesi dairesinde yapılır.” hükmünü amirdir.
HMK nun davaların ayrılması başlıklı 167. maddesi “(1)Mahkeme, yargılamanın iyi bir şekilde yürütülmesini sağlamak için, birlikte açılmış veya sonradan birleştirilmiş davaların ayrılmasına, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden karar verebilir. Bu durumda mahkeme, ayrılmasına karar verilen davalara bakmaya devam eder.” hükmünü amirdir.
HMK nun davaların birleştirilmesi ve ayrılmasında kanun yolları başlıklı 168. maddesi “(1)Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davalar yönünden verilen birleştirme ve ayırma hususundaki ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna; bölge adliye mahkemesi kararları hakkında ise temyiz yoluna, ancak hükümle birlikte gidilebilir. Şu kadar ki, bu husus tek başına, bölge adliye mahkemesinde hükmün kaldırılarak esastan incelenme; Yargıtayda ise bozma sebebi teşkil etmez.” hükmünü amirdir.
Taraflar arasında Mahkememizin … Esas sayısı ile İstanbul … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin… Esas sayılı dava dosyası arasında hukuki, fiili ve şahsi bağlantı bulunduğundan (davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması nedeniyle) usul ekonomisi gereğince işbu dava dosyamızın HMK nun 166. maddesi gereğince sözü geçen dava dosyası ile birleştirilmesine ilişkin aşağıdaki hükmün kurulması gerekmiştir.
HÜKÜM :
Yukarıda belirtilen gerekçeler uyarınca;
İşbu dosyamızın aralarındaki bağlantı nedeniyle mahkememiz… Esas sayılı dosyamız ile İstanbul … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dava dosyasında BİRLEŞTİRİLMESİNE.
İşbu birleştirme kararının birleştirilen dosyaya bildirilmesine.
Yargılamaya birleştirilen dosya üzerinden devam olunmasına.
Mahkememizin esas defterinin bu dosya ile ilgili bölümünün bu şekilde kapatılmasına.
Yargılama giderleri ve sair hususların birleştirilen dosyada düşünülmesine.
Artan gider avansının dosyasına aktarılmasına.
Asıl kararla birlikte istinaf yolu açık olmak üzere evrak üzerinde yapılan inceleme sonunda karar verildi. . 27/11/2019

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır