Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/719 E. 2022/698 K. 20.10.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
18. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/719 Esas
KARAR NO : 2022/698

DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 14/10/2022
KARAR TARİHİ : 20/10/2022

DAVA: Davacı vekili mahkememize ibraz etmiş olduğu dava dilekçesinde, davalı şirketin sermayesinin %100’ünü temsil eden payların sahibi ve aynı zamanda tek yönetim kurulu üyesi ve imza yetkilisi olan … 30.09.2022 tarihinde vefat ettiğini, davalı şirketin tek ortağı ve tek yönetim kurulu üyesi olan …’ın vefatıyla davalı şirketin organsız kaldığını, oluşan organ eksikliğinden dolayı davalı şirketin olağanüstü genel kurula çağrı yapma yetkisine sahip başkaca yetkilisi ve ortağının da bulunmamasından dolayı organ eksikliğini giderecek şekilde şirketin genel kuruluna çağrı yapılamadığını, bir an önce şirket operasyonlarının devamı ve tasfiye tehlikesinin bertarafı için organ eksikliğinin giderilmesi gerektiğini, ayrıca davacılardan …’ın, halihazırda ikamet izni alma sürecinde Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşadığını, kendisi cenaze, diğer miras, intikal ve işbu dava gibi işlemleri tamamlamak adına özel izinle 5.10.2022’de Türkiye’ye geldiğini, bu iznin 7.11.2022’de bitmesiyle Amerika Birleşik Devletleri’ne dönmesi gerekeceğini, Türk Ticaret Kanunu m.410/2; “Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir.” hükmünün amir olduğunu, bu kapsamda; Müvekkillerinden miras yoluyla şirket ortağı …’a davalı şirket genel kurulunu toplantıya çağırabilmesi için izin ve yetki verilmesini,
Olağanüstü Genel Kurul’un gündeminin; “Genel Kurul Gündem Maddeleri, 1 – Açılış ve Toplantı Heyetinin Seçilmesi, 2 – Genel Kurul Tutanaklarının imzalanması için toplantı başkanına yetki verilmesi , 3 – Yeni Yönetim Kurulu Üyelerinin seçimi, 4 – Yönetim Kurulu Üyelerine huzur hakkı ödenmesi hususunun görüşülmesi ve karara bağlanması” şeklinde belirlenmesini talep ve dava etmiştir.
İlgili şirketin sicil kaydı alınıp incelendiğinde, tek yöneticisinin … olduğu, sunulan veraset ilamına göre 30/09/2022 tarihinde vefat ettiği, mirasçılarının davacılar olduğu görülmüştür.
Davalı şirketin tek yöneticisi olan …’ın ölmesi nedeniyle TTK 412/Son cümlesi gereğince şirketin temsilcisinin de bulunmadığı hususu dikkate alınarak davalı tarafa tebligat çıkartılmaksızın dosya üzerinden inceleme yapılmıştır.
Davacı taraf söz konusu şirketin tek temsilcisinin vefat eden … olduğunu iddia etmiş, buna ilişkin pay defteriyle ilgili sayfasını dosyaya sunmuştur.
Ticaret Sicil Gazetesinin 04/02/2014 tarihli 8500 Sayılı 176. Sayfası incelendiğinde “…..şirket hissedarlarının tamamı şirketteki hisselerinin tamamını şirketin diğer hissedarı …’a devir ettiğinden…..” davalı şirketin tek ortağının … olduğu tespit edilmiştir.
Yetkili ve Görevli Organlar başlıklı TTK 410/2. Maddesinde “Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.” denilmektedir.
Red sebepleri başlıklı TTK’nın 493/4. Maddesinde ” Paylar; miras, mirasın paylaşımı, eşler arasındaki mal rejimi hükümleri veya cebrî icra gereği iktisap edilmişlerse, şirket, payları edinen kişiye, sadece paylarını gerçek değeri ile devralmayı önerdiği takdirde onay vermeyi reddedebilir.” denilmektedir.
TTK’nın 494. Maddesinde “Devir için gerekli olan onay verilmediği sürece, payların mülkiyeti ve paylara bağlı tüm haklar devredende kalır. Payların miras, mirasın paylaşımı, eşler arasındaki mal rejimi hükümleri veya cebrî icra gereği iktisap edilmeleri hâlinde, bunların mülkiyeti ve bunlardan kaynaklanan malvarlığına ilişkin haklar derhâl; genel kurula katılma haklarıyla oy hakları ise ancak şirketin onayı ile birlikte devralana geçer. Şirket, onaylamaya ilişkin istemi, aldığı tarihten itibaren en geç üç ay içinde reddetmemişse veya ret haksızsa, onay verilmiş sayılır.” denilmektedir.
Davalı şirketin tek ortağı olduğu iddia edilen tek yöneticisi …’ın ölümü nedeniyle şirketin organsız kaldığı anlaşılmakla, olağanüstü genel kurul toplantısının yapılabilmesi için TTK 410/2 maddesi ve TTK 412/Son cümlesi dikkate alınarak davacıların talebinin kabulü ile talep dilekçesinde belirtilen gündem maddeleri hususunda olağanüstü genel kurul toplantısına çağrı yapılması için davacılarından …’a yetki verilmesine aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-Talebin kabulü ile ,
… Ticaret Sicil Müdürlüğünün…sicil numarasında kayıtlı …’nin,
Genel Kurul Gündem Maddeleri,
1 – Açılış ve Toplantı Heyetinin Seçilmesi,
2 – Genel Kurul Tutanaklarının imzalanması için toplantı başkanına yetki verilmesi ,
3 – Yeni Yönetim Kurulu Üyelerinin seçimi,
4-Yönetim Kurulu Üyelerine huzur hakkı ödenmesi hususunun görüşülmesi ve karara bağlanması,
olmak üzere Olağanüstü Genel Kurul Toplantısına çağrı yapılması için TTK’nın 410/2. Maddesi uyarınca davacılardan …’a (T.C …) İZİN VE YETKİ VERİLMESİNE,
2-Davanın niteliği gereği davacı lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Gider avansından kullanılmayan kısmın karar kesinleştiğinde yazı işleri müdürlüğünce resen ilgilisine iadesine,
5-Bu dava sebebiyle 80,70 TL maktu karar ve ilam harcı peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
Dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda TTK’nın 410/2 maddesi uyarınca oy birliği ile kesin olarak karar verildi. 20/10/2022

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır

¸