Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/427 E. 2021/827 K. 25.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
18. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/427 Esas
KARAR NO : 2021/827

DAVA :Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 01/07/2021
KARAR TARİHİ : 25/11/2021

DAVA: Davacı vekili mahkememize ibraz etmiş olduğu dava dilekçesinde, davaya konu … Limited Şirketi…Ticaret Sicil Gazetesi’nin 23.11.2000 tarih ve 537 sayılı gazetesinde ilan edilerek 16.11.2000 tarihinde 10.000.000.000 TL sermaye ile kurulduğunu ve tescil edildiğini, kuruluş anında sermayenin 6.000.000.000 TL’lik kısmı …’na, 4.000.000.000,- TL’lik kısmının ise …’na ait olduğunu, ortaklardan …’nun 17.05.2005 tarihli ve 6305 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayınlanan ortaklar kurulu kararı ile şirketteki tüm paylarını şirkete yeni giren …’na devrettiğini, şirketin kuruluşuyla birlikte başladığı ticari faaliyetine 08.01.2016 tarih ve 8985 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayınlanan genel kurul kararıyla son verdiğini ve şirket tasfiye sürecine girdiğini, tasfiye süreci başladığında şirkette yer almayan…’nun tasfiye memuru olarak görevlendirildiğini, tasfiye sürecinin yürütüldüğünü, alacaklılara yapılması gereken çağrılar yapıldığını, ve 02.01.2018 tarih ve 9485 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’yle 20.12.2017 tarihli Tasfiye Sonu Kati Bilançosu ile şirketin aktif ve pasif malvarlığının, alacak ve borç olmadığını bildirilerek tasfiye sonu bildirimi yapıldığını ve tasfiyenin tamamlandığını, müvekkil …tasfiye sonunda şirketteki iki pay sahibinden biri olduğunu,
TTK Md. 547 maddesi uyarınca müvekkilinin bu davayı açma hakkına sahip olan kişilerden biri olduğunu, ancak gelinen noktada tasfiye sonu itibari ile şirket adına kayıtlı;…plakalı 2009 model …marka… tip… motor nolu, …şasi nolu otomobil,… plakalı, 2010 model, … marka, … tipi, …motor nolu, …şasi nolu Kamyonet (…) cinsi, … plakalı, 2008 model, … marka, … 1.2 BAZ tipi,… motor nolu, … şasi nolu otomobil cinsi taşıtların mevcut olduğunu ve bu taşıtların tasfıye sürecinde tasfiyeye dahil edilmediğini, satılarak paraya çevrilmediğinin anlaşıldığını, ancak araçların nerede olduğunun müvekkili tarafından bilinmediğini, araçların halen şirket adına kayıtlı olması nedeniyle Motorlu Taşıtlar Vergisi olmak üzere Amme Alacakları tahakkuk ettiğini ve bu vergilerin müvekkili ve ailesi tarafından ödenmek zorunda kaldığını tasfiye memuru olan…08.09.2019 tarihinde vefat etmiş olduğundan davaya dahil edilemediğini, belirterek tasfiyesi sonlanmış olmasına rağmen aktif malvarlığı tespit edilen Tasfiye Halinde… Limited Şirketi’nin bahsedilen aktif malvarlığının yeri tespit edilerek paraya çevrilmesinin tesis edilmesi amacıyla TTK Md. 547 gereği ek tasfiyeye tabi tutulmasına ve tasfiye tamamlanarak şirketin terkin edilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP:Davalı vekili cevap dilekçesinde, dava konusu şirketin tasfiye sonucu ticaret sicilden terkin edildiğini, huzurdaki davada husumetin aynı zamanda tasfiye memuru olan …’na da yöneltilmesi gerektiğini, husumet yöneltilmesi gereken tasfiye memuru vefat etmiş ise bu halde tasfiye memurunun mirasçılarına husumetin yönetilmesi yahut da yeni bir tasfiye memurunun atanması sağlanarak tasfiye memuruna husumetin yöneltilmesinin zorunlu olduğunu, müvekkili Ticaret Sicil Müdürlüğünün TTK m32 ve Ticaret Sicil Yönetmeliğinin m.34 hükmü çerçevesinde işlem yaptığını, tasfiye sürecinde yetki ve sorumluluğun şirket tasfiye memurunda olduğunu, tasfiye sırasında unutulan malvarlığının bulunması, tasfiyenin eksik/erken sonuçlandırılmasının tasfiye memurunun sorumluluğunda olduğunu, müvekkilinin davanın açılmasına sebebiyet vermediğini, yargılama gideri ve vekalet ücretinden sorumlu tutulamayacağını belirterek davanın reddini istemiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE: Dava, şirketin ihyasına ilişkindir.
İhyası istenen şirketin sicil kaydı alınıp incelendiğinde tasfiye sonu kaydının kapatıldığı, tasfiye memuru…’nun vefat etmesi nedeniyle ihyası istenen şirketin ortaklardan …’nun davaya dahil edildiği görülmüştür. … Mahkememizin 25/11/2021 tarihli duruşmasında; “…Ltd Şti nin ortağı idim, şirket adına kayıtlı 3 adet aracın satışı tamamlanmadan şirket tasfiye edilmiştir, tasfiye memuru olan … babam olup, vefat etmiştir, şirketin ihyasına karar verildiği takdirde tasfiye memuru olarak görev almayı kabul ediyorum” şeklinde beyanda bulunmuştur.
…İl Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılarak …, … ve …plakalı araçların malik bilgileri istenilmiş,…Emniyet Müdürlüğünün 27/07/2021 tarihli cevabi yazısında; … plakalı aracın 31.12.2008 tarihinden itibaren ve halen … Tic. Gıda Ve Taah. Ltd. Şti. adına kayıtlı olduğu, … plakalı aracın 15.07.2010 tarihinden itibaren ve halen…Ltd. Şti. adına kayıtlı olduğu, … plakalı aracın 25.08.2008 tarihinden itibaren ve halen … Ltd. Şti. adına kayıtlı olduğu bildirilmiştir.
TTK 547. Maddesinde ” Tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa, son tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklılar, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar, şirketin yeniden tescilini isteyebilirler. Mahkeme istemin yerinde olduğuna kanaat getirirse, şirketin ek tasfiye için yeniden tesciline karar verir ve bu işlemlerini yapmaları için son tasfiye memurlarını veya yeni bir veya birkaç kişiyi tasfiye memuru olarak atayarak tescil ve ilan ettirir.” denilmektedir.
TTK 547 maddesine göre davacının Tasfiye Halinde…Ltd. Şti’nin ihyasını istemekle haklı olup… Ticaret Sicil müdürlüğünde…sicil no ile kayıtlıTasfiye Halinde …Ltd. Şti’nin … , …, …plakalı araçların, şirketin ana sözleşmesine ve TTK hükümlerine göre satılarak bedelinin paylaştırılması işlemleri ile sınırlı olmak kaydı ile ihyasına, tasfiye memuru olarak …’nun atanmasına karar vermek gerekmiştir. Daha önceki tasfiye memurunun vefat etmesi nedeniyle … iş bu karar ile tasfiye memuru olarak atandığından, daha önce yapılan eksik veya hatalı işlemlerden dolayı kusuru bulunmadığından aleyhine yargılama gideri ve vekalet ücreti hususlarında sorumlu tutulmamıştır.
HÜKÜM:Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-Davacının davasının kabulü ile,
… , …, … plakalı araçların, şirketin ana sözleşmesine ve TTK hükümlerine göre satılarak bedelinin paylaştırılması işlemleri ile sınırlı olmak kaydı ile… ‘ye…sicil numarası ile kayıtlı tasfiye Halinde … Taahhüt Limited Şirketinin ihyasına,
Tasfiye memuru olarak…’nun atanmasına,
Karar kesinleştiğinde sicile tescil ve ilanına,
2-Davalı tasfiye memuru aleyhine yargılama gideri ve vekalet ücreti hususlarından hüküm kurulmasına yer olmadığına,
3-Davalılardan…Ticaret Sicil Müdürlüğü yasal hasım konumunda olduğundan davacı lehine yargılama gideri ve vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
4-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
5-Gider avansından kullanılmayan kısmın karar kesinleştiğinde resen ilgilisine iadesine,
6-Bu dava sebebiyle 59,30 maktu karar ve ilam harcı peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
Taraf vekillerinin yüzlerine karşı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere oybirliği ile verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 25/11/2021

Başkan
¸e-imzalıdır
Üye
¸e-imzalıdır
Üye
¸e-imzalıdır
Katip
¸e-imzalıdır

¸