Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/693 E. 2022/871 K. 19.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
18. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/693 Esas
KARAR NO : 2022/871
DAVA : Menfi Tespit (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 07/12/2020
KARAR TARİHİ : 19/12/2022

Taraflar arasında görülen davanın mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA VE TALEP : Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili şirketin davalı kurumdan elektrik hizmeti satın aldığını, Mayıs 2020 dönemine ait elektrik faturasını zamanında ödememesi sebebiyle 11.05.2020 tarihinde elektriğinin kesildiği ve sayacının mühürlendiğini, aynı gün müvekkili tarafından borcun ödendiği ve davalı kurum çalışanları tarafından kesik olan elektriğin tekrar bağlandığını, 26.08.2020 tarihinde … seri nolu usulsüz elektrik kullanım tespit tutanağı düzenlenerek sayacın R ve S fazlarının ters bağlı olduğunun ve sayacın %41,98 oranında eksik kayıt yaptığının tespit edildiğinin belirtilerek 33.928,52 TL tutarında kaçak elektrik faturası düzenlendiğini, Covid-19 nedeniyle müvekkili şirket çalışan sayısında düşüş olduğundan elektrik tüketiminin azalmasının normal olduğu, davalı kurum çalışanları dışında kimsenin sayaca müdahalesi olmadığını, söz konusu tutanağın herhangi somut bir tespitten uzak ve hukuka aykırı olduğunu belirterek, Tedbiren müvekkili şirketin elektriğinin kesilmemesine, yargılama sonunda müvekkil şirketin davalı şirkete borcunun olmadığının tespitine ve yargılama giderleri ile vekâlet ücretinin davalı yana yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
SAVUNMA VE KARŞI TALEP : Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle;
Davacının işletiminde bulunan 2852172000 numaralı tüketim noktasında 26.08.2020 tarihinde müvekkil şirket personellerince yapılan kontrolde … San. ve Dış tic. Ltd. Şti. tarafından kullanılan tesisatta kayıtlı sayacın R ve S fazlarına ait gerilim kabloları ters bağlı olduğu ve yapılan teknik incelemede sayacın eksik kayıt yaptığı/yaptırıldığı tespit edildiği, Söz konusu tespit neticesinde … seri numaralı kaçak tespit tutanağı tanzim edildiği ve 1.840,34 TL kaçak elektrik kullanım faturası ve 32.088,18 TL ek tahakkuk faturası düzenlendiği. Tekraren yapılan incelemede kaçak elektrik kullanımının tespiti ve tahakkukunda herhangi bir hata bulunmadığı tespit edildiği, Müvekkil şirket tarafından yapılan tespit ve hesaplamalar Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin 42 ve devamı maddelerine uygun olarak tahakkuk yaptırıldığından yapılan hesaplamanın mevzuata uygun olduğu, Davacı kendisinin herhangi bir şekilde sayaca ve tesisata müdahale etmediğini, müdahalenin yalnızca müvekkil şirket görevlilerince yapıldığını ve kurum hatasının bulunduğunu iddia etmiş ise de herhangi bir şekilde delillendiremediği, Davacı sayacı üzerinde yapılan tespite göre Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne kapsamında kaçak elektrik kullanımı sabit oluğu, Müvekkil şirket tarafından tesis edilen işlemler ve yapılan tahakkuklarda mevzuata aykırı herhangi bir yön bulunmadığı, Davacı tarafın ihtiyati tedbir talep etmişse de bu talebi de yerinde olmadığı, davacı yargılama ile elde edilebilecek sonucu ihtiyati tedbir yolu ile sağlamaya çalıştığını belirterek, davanın reddine karar verilmesini, yargılama giderleri ile vekâlet ücretinin davacıya yükletilmesini talep etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE :
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, Dava; Davacının kaçak elektrik kullanmadığından ve hatanın kurumdan kaynaklanmasından dolayı borçlu olmadığının tespiti dava olduğu anlaşıldı.
Deliller: Dosya içeriği, Bilirkişi raporu,
Mahkememiz dosyasından 12/07/2021 tarihinde bilirkişi raporu alınmıştır.
Raporda:
Davalı kurum tarafınca tanzim edilen 26.08.2020 tarih ve … seri nolu Kaçak/Usulsüz Elektrik Kullanım Tespit Tutanağı incelendiğinde ;
Maltepe Caddesi … Sk. No:… Kat: …/İstanbul Adresinde … Hizmet numaralı tesisat ile Davacı … San. ve Dış. Tic. Ltd. tarafından ayakkabı taban imalathanesi olarak çalıştırılan mahalde yapılan tespitte
Kuruma kayıtlı … Marka … seri nolu sayacın mühürsüz olduğu, … Marka ve … ve … seri nolu akım trafolarının çevirme oranlarının 100/5 olduğu Sayaç Endeksinin T: 11598 kWh (T1: 8811 kWh, T2: 1926 kWh, T3: 860 kWh), Devreden çekilen Toplam akımın 126 A (R:46 A, S:40 A ve T:40 A) ve Sayaç demantının 1,2 kW olduğu,
Yapılan kontrolde sayacın ‘’R’’ ve ‘’S’’ fazlarına ait gerilim kablolarının ters bağlı olduğu ve yapılan Etalon (Taşınabilir Sayaç Test Cihazları) testine göre %41,98 oranında eksik kayıt yapıldığı tespit edildiği, bağlantının taraflarınca düzeltildiği ve … nolu mühür ile mühürlendiğinin tutanak altına aldındığı görülmüştür.
26.08.2020 tarih ve … seri nolu Kaçak/Usulsüz Elektrik Kullanım Tespit Tutanağına göre hazırlanan Kaçak Tahakkuk Hesap Bülteni incelendiğinde ;
Hesaplamamnın Sayaç Endeks Değerlerine göre yapılmış olduğu görülmüş olup;
Fatura dönemini kapsayan, EPDK 30.06.2020 tarih 9420 sayılı kurul kararı ile belirlenen Elektrik aktif enerji bedeli ve dağıtım bedeli birim fiyatlarının 1,5 katı alınarak ve normal tüketim faturalarında yer alan tüm vergi ve fon kalemleri eklenerek Kaçak Elektrik Tüketim Faturası düzenlenmiş olduğu görülmüştür.
33.974 kWh Tüketim için 10.09.2020 son ödeme tarihli 32.088,18 TL tutarlı ek tahakkuk faturası düzenlendiği görülmüş olup;
Fatura dönemini kapsayan, EPDK 30.06.2020 tarih 9420 sayılı kurul kararı ile belirlenen Elektrik aktif enerji bedeli ve da ğıtım bedeli birim fiyatlarına göre, tüketim faturalarında yer alan tüm vergi ve fon kalemleri eklenerek Ek Tüketim Tahakkuk Faturası düzenlenmiş olduğu görülmüştür.
100A, 1000A, 2000A vs.. gibi yüksek akımların herhangi bir ölçü aleti ile direkt olarak ölçülebilmesi pratik olarak mümkün değildir. İşte bu tip yüksek akımları ölçebilmek için ölçü aleti ve yük arasında bir akım trafosu kullanılır. Ayrıca akım trafoları ölçü aletleri ile yüksek akımların dolaştığı ekipmanları birbirinden izole eder. Akım trafosu, primer uçlarına uygulanan akımı belli değerlere indirerek sekonder uçlarından daha düşük olarak alınmasını sağlayan ölçü transformatörüdür. Akım trafosu, yüksek birincil akımları düşük seviyeli ikincil akımlara düşürür. Birincil sargı, ölçüm yapılması istenen yükün ucuna, ikincil sargı ise ölçü aletlerine bağlanır.
Bir akım trafosunun primer ve sekonderindeki polarite uçları, primer sargıya akımın giriş veya çıkış yönüne göre, sekonder sargıdaki akım yönünün belirlenmesi anlamına gelir. Primer sargıya akımın girdiği veya akımın çıktığı ucu polarite olarak kabul etmek mümkündür. Ancak, akımın primere girdiği ucu polarite olarak kabul etmiş isek; sekonder sargıdan akımın çıktığı ucu polarite olarak almalıyız., primer akımın giriş yönü dikkatea lınmadan; P1 Primer ucu polarite olarak seçilmişse S1 sekonder polorite ucu P2 Primer ucu polarite olarak seçilmişse S2 sekonder polarite uc olacaktır.
Davalı kurum tarafınca tanzim edilen 26.08.2020 tarih ve … seri nolu Kaçak/Usulsüz Elektrik Kullanım Tespit Tutanağında; Yapılan kontrolde sayacın ‘’R’’ ve ‘’S’’ fazlarına ait gerilim kablolarının ters bağlı olduğu ve yapılan Etalon (Taşınabilir Sayaç Test Cihazları) testine göre %41,98 oranında eksik kayıt yapıldığı tespit edildiğinin belirtildiği görülmüştür. Akım trafolarının iki fazına ait gerilim uçlarının polaritesinin ters bağlanması sayaçta eksik tüketim ölçülmesine neden olmaktadır.
30 Mayıs 2018 Tarihli ve 30436 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği 42 nci maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde
MADDE 42 – (1) Gerçek veya tüzel kişinin kullanım yerine ilişkin olarak;
c) Perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşması mevcutken sayaçlara veya ölçü sistemine müdahale ederek, tüketimin doğru tespit edilmesini engellemek suretiyle, eksik veya hatalı ölçüm yapılması veya hiç ölçülmeden veya yasal şekilde tesis edilmemiş sayaçtan geçirilerek, mevzuata aykırı bir şekilde elektrik enerjisi tüketmesi, kaçak elektrik enerjisi tüketimi olarak kabul edilir denilmiş olup, dava konusu olayda ’R’’ ve ‘’S’’ fazlarına ait gerilim kablolarının ters bağlanarak tüketimin eksik veya hatalı ölçülmesi tarafımıca da ‘’Kaçak Elektrik Tüketimi’’ olarak kabul edilmiştir.
Davacı tarafından ‘’ kendilerinin sayaca herhangi bir müdahalelerinin olmadığı, fatura ödemesininin geç yapılmasından dolayı elektriğin fiziki olarak kesilmesi ve akabinde tekrar bağlantısının davalı kurum teknisyenleri tarafından yapılmış olduğu dolayısyla hatalı bağlantıya bizzat davalı kurumun neden olduğu iddia edilmiş olup;
Dava dosyası üzerinde yapılan incelemede, hatalı bağlantıya kimin sebebiyet verdiği tarafımızca tespit edilememişse de ’R’’ ve ‘’S’’ fazlarına ait gerilim kablolarının ters bağlanmış olması sayaçta eksik veya hatalı tüketim kaydetmiş olması gerçeğini değiştirmemektedir. Hatalı bağlantı nedeniyle davacının tüketimin eksik veya hatalı ölçülmesi yine Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği 42 nci maddenin birinci fıkrasının (c) bendine göre ‘’Kaçak Elektrik Tüketimi’’ olarak kabul edilmektedir.
Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği 43 nci maddenin ikinci fıkrasının (c) ve (ç) bendlerinde
Kaçak elektrik enerjisi tespit süreci
MADDE 43 – (2) 42 nci maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sayaca müdahale edildiğine ilişkin şüpheye sebep olacak bir bulguya rastlanılması halinde aşağıda belirtilen kaçak tespit süreci başlatılır;
İnceleme sonucunda sayaca müdahale edilerek tüketimin doğru tespit edilmesinin engellenmesi suretiyle elektrik enerjisinin eksik veya hatalı ölçülerek veya hiç ölçülmeden tüketildiğinin laboratuvar raporu ile tespiti halinde EK-5’te yer alan kaçak tespit tutanağı düzenlenir.
Laboratuvar raporu, kaçak elektrik tespit tutanağı ve ödeme bildirimi beraber tüketiciye bildirilir ve aynı süre içerisinde kesme bildirimi düzenlenmek suretiyle kullanım yerinin elektriği kesilir.
Kaçak elektrik tüketim miktarının hesaplanması
MADDE 44 – (1) 42 nci maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bendi kapsamındaki kaçak olarak tüketilen elektrik enerjisi miktarı, tüm tüketiciler için;
Öncelikle tüketimi doğru olarak kaydetmiş olan yasal şekilde tesis edilmiş sayaç değerine göre,
Tüketimi doğru olarak kaydetmiş yasal şekilde tesis edilmiş sayaç değerinin bulunmaması durumunda, ihtilafsız aynı dönemki tüketim miktarına göre, hesaplanır. (b) bendi kapsamında, kaçak kullanım tespitinin yapıldığı tarihten geriye dönük olarak yapılan incelemeler sonucunda, tüketim değerlerinin düşmeye başladığı tarih tespit edilebiliyorsa, bu tarihten önceki aynı dönem, ihtilafsız dönem olarak kabul edilir.
Kaçak elektrik enerjisi tüketim miktarının hesaplanmasında ve faturalanmasında esas alınacak süre
MADDE 45 – (1) Kaçak elektrik enerjisi tükettiği tespit edilen tüketiciye yapılacak faturalandırmada, aşağıda yer alan süreler esas alınır;
42 nci maddenin birinci fıkrasının (c) bendi çerçevesindeki tespitlerde; son endeks okuma ile tutanak düzenlenmiş olması kaydıyla kontrol, mühürleme, kesme-bağlama, sayaç değiştirme işlemleri gibi, sayaç mahallinde dağıtım şirketince gerçekleştirilmiş olan en son işlem tarihi ile kaçak tespitinin yapıldığı tarihe kadar olan süredir ve bu süre 90 günü geçemez.
Birinci fıkranın (b) ve (c) bentlerinde belirtilen sürenin dışında, tüketicinin kaçak elektrik enerjisi kullanım başlangıç tarihinin doğru bulgu ve belgelerle tes pit edilmesi halinde, kaçak tüketime ek olarak birinci fıkranın (b) ve (c) bentlerinde belirlenen başlangıç tarihinden itibaren, doğru bulgu ve belgelerle tespit edilmiş kaçak elektrik enerjisi kullanımı başlangıç tarihine kadar geriye dönük normal tüketim hesabı yapılır.
Kaçak tüketimi ile kaçağa ilişkin normal tüketim hesabında esas alınacak sürelerin toplamı, 12 ayı geçemez. Yapılacak hesaplamada tüketimin yapıldığı kabul edilen dönemlerdeki birim fiyatlar dikkate alınır ve gecikme zammı alınmaz.
Kaçak elektrik enerjisi tüketiminin faturalandırılması
MADDE 46 – (1) Tüm kaçak kullanımlara ilişkin hesaplamalar Kurul onaylı tarife tablolarındaki ilgili tüketicinin tüketici grubuna ilişkin tek terimli, tek zamanlı aktif enerji ve dağıtım tarifesi üzerinden yapılır. Yapılan hesaplamalarda reaktif enerjiye ve trafo kayıplarına ilişkin bedeller dikkate alınmaz.
Kaçak elektrik enerjisi tükettiği tespit edilen tüketicinin, 44 üncü madde çerçevesinde hesaplanan tüketimi, dâhil olduğu tüketici grubuna kaçak elektrik enerjisi tükettiği dönemde uygulanmakta olan ve birinci fıkrada kapsamı belirtilen tarifenin 1,5 katı ile çarpılarak, kaçak enerji tüketim bedeli hesaplanır ve bu bedel fatura edilir.
Dava Dosyası eklerinden Kaçak Tahakkuk Hesap Bülteni incelendiğinde ; Hesaplamanın 44 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında tüketimi doğru olarak kaydetmiş olan yasal şekilde tesis edilmiş sayaç değerine göre yapılmış olduğu görülmüş olup, dava konusu olayda tüketilen elektrik enerjinin tamamının kuruma kayıtlı sayaçtan gerçirilerek tüketilmiş olması ve tüketilen enerjinin eksik ölçülme oranının doğru tespit edilebiliyor olması nedeniyle eksik ve kaçak tüketim hesabının 44 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendine göre yapılmış olmasının Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği hükümlerine uygun olduğu görülmüştür.
Dava Dosyası eklerinden Kaçak Tahakkuk Hesap Bülteni ile Kaçak Elektrik Tüketim Faturası ve Ek Tüketim Tahakkuk Faturası incelendiğinde;
1840,34 TL tutarlı kaçak elektrik tüketim faturası için;
26.08.2020- 28.07.2020 tarih aralığı için sayaçta tespit edilen eksik tüketim değerlerine (11.598 kWh -11.509 kWh) x 20 x 0,73 = 1.299 kWh hesaplama yapılmış olduğu görülmüş olup 26.08.2020 tarihinin kaçak elektrik tespitinin yapıldığı, 28.07.2020 tarihinin ise son endeks okuma tarihi olduğu, 32.088,18 TL tutarlı ek tahakkuk tüketim faturası için;
28.07.2020- 07.11.2019 tarih aralığı için sayaçta tespit edilen eksik tüketim değerlerine (11.509 kWh -9.182 kWh) x 20 x 0,73 = 33.974 kWh hesaplama yapılmış olduğu görülmüş olup 28.07.2020 tarihinin önceki son endeks okuma tarihi , 07.11.2019 tarihinin ise davalı kurumca tüketim değerlerinin düşmeye başladığı tarih olarak kabul edilen tarih olduğu anlaşılmış olup
Kaçak elektrik enerjisi tüketim miktarının hesaplanmasında ve faturalanmasında esas alınacak süre hesaplama yönteminin 45 nci maddenin birinci fıkrasının (c) ve (ç) bendlerine göre yapılmış olmasının Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği hükümlerine uygun olduğu görülmüştür.
Ancak süre hesaplamasında kullanılmış olan yöntemin doğru olmasına rağmen dava dosyası içeriğinde kaçak elektrik tespiti tarihininden geriye dönük 12 Aylık (veya aboneliğin başladığı tarih) ve ileriye dönük 12 Aylık ( veya dava açıldığı tarih) dönemleri içeren elektrik tüketimini gösteren detaylı Endeks Dökümü ve/veya Tüketim Faturalarına rastlanmadığından kaçak elektrik tüketimi ve ek tüketim hesaplamalarında kullanılan süre ve endeks değerlerinin doğru olup olmadığı tarafımca tespit edilememiştir.
Dava Dosyası eklerinden Kaçak Elektrik Tüketim Faturası ve Ek Tüketim Tahakkuk Faturası incelendiğinde;
Kaçak Elektrik Tüketim Faturasında yer alan birim fiyatların ve ceza katsayısının 46 ncı maddenin bir ve ikinci fıkrasına göre yapılmış olduğu ve Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği hükümlerine uygun olduğu,
Ek Tüketim Tahakkuk Faturasında yer alan birim fiyatların ise kaçak elektrik tespitinin yapıldığı döneme ait birim fiyatlar olduğu görülmüş olup, Ek Tüketim faturalarının tüketimlerin yapıldığı dönemlerin EPDK kurul karalarıyla belirlenen birim fiyatlarına göre aylık periyotlar halinde düzenlenmesi gerektiğinden Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği hükümlerine uygun olmadığı görülmüştür.
Ancak yine kaçak elektrik ve eksik tüketim değerlerine göre sadece faturalandırma yöntemlerine göre değerlendirilme yapılmış olup, dava dosyası içeriğinde endeks dökümü ve/veya tüketim faturalarına rastlanmadığından dava konusu fatura tutarlarının doğru ol up olmadığı tarafımca tespit edilememiştir.
Dosyadaki belgelerin ve ifadelerin incelenmesi sonucu; Perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşması mevcutken sayaçlara veya ölçü sistemine müdahale edilerek akım trafolarının ‘’R’’ ve ‘’S’’ fazlarına ait gerilim kablolarının ters bağlanmak suretiyle eksik ve hatalı ölçüm yapılmış olduğu, mevzuata aykırı bir şekilde elektrik enerjisi tüketilerek Kaçak Elektrik Tüketimi yapıldığı ve davalı kurum … A.Ş.’nin zarara uğratıldığı,
Dava konusu Tesisat için kontrol, mühürleme, kesme-bağlama, sayaç değiştirme tutanakları, Kaçak elektrik tespiti tarihinden geriye dönük 12 Aylık (veya aboneliğin başladığı tarih) ve ileriye dönük 12 Aylık ( veya dava açıldığı tarih) dönemleri içeren Elektrik tüketimini gösteren detaylı Endeks Dökümü ve/veya Tüketim Faturalarının dava dosyasına eklenmesi durumunda davalı kurum … A.Ş.’nin gerçek zararının hesaplanabileceği tespit edilmiştir.
Mahkememiz dosyasından 28/03/2022 tarihinde ek bilirkişi raporu alınmıştır.
Raporda:
Dosyadaki belgelerin ve ifadelerin incelenmesi sonucu; Perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşması mevcutken sayaçlara veya ölçü sistemine müdahale edilerek akım trafolarının ‘’R’’ ve ‘’S’’ fazlarına ait gerilim kablolarının ters bağlanmak suretiyle eksik ve hatalı ölçüm yapılmış olduğu, mevzuata aykırı bir şekilde elektrik enerjisi tüketilerek Kaçak Elektrik Tüketimi yapıldığı ve davalı kurum … A.Ş.’nin zarara uğratıldığı,
Davacı tarafından tüketilen kaçak elektrik miktarının 1.299 kWh olduğu,
Davalı kurum tarafından davacıya tahakkuk ettirilen Kaçak Elektrik Tüketim Faturasının 30 Mayıs 2018 Tarihli ve 30436 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği hükümlerine uygun olduğu,
Davalı kurum tarafından davacıya tahakkuk ettirilen Ek Tüketim Tahakkuk Faturasının 30 Mayıs 2018 Tarihli ve 30436 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği hükümlerine uygun olmadığı,
Davalı kurum … A.Ş.’nin toplam zararının 1.840,34 TL. Olduğu tespit edilmiştir.
Mahkememiz dosyasından 20/05/2022 tarihinde 2. ek bilirkişi raporu alınmıştır.
Raporda:
Dosyadaki belgelerin ve ifadelerin incelenmesi sonucu; Perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşması mevcutken sayaçlara veya ölçü sistemine müdahale edilerek akım trafolarının ‘’R’’ ve ‘’S’’ fazlarına ait gerilim kablolarının ters bağlanmak suretiyle eksik ve hatalı ölçüm yapılmış olduğu, mevzuata aykırı bir şekilde elektrik enerjisi tüketilerek Kaçak Elektrik Tüketimi yapıldığı ve davalı kurum …A.Ş.’nin zarara uğratıldığı,
Davacı tarafından tüketilen kaçak elektrik miktarının 1.299 kWh olduğu,
Davalı kurum tarafından davacıya tahakkuk ettirilen Kaçak Elektrik Tüketim Faturasının 30 Mayıs 2018 Tarihli ve 30436 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği hükümlerine uygun olduğu,
Davalı kurum tarafından davacıya tahakkuk ettirilen Ek Tüketim Tahakkuk Faturasının 30 Mayıs 2018 Tarihli ve 30436 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği hükümlerine uygun olmadığı,
Davalı kurum … A.Ş.’nin toplam zararının 1.840,34 TL. Olduğu tespit edilmekle, bilirkişi raporlarının denetime uygun, hüküm kurmaya elverişli olduğu göz önüne alınarak, davacının davasının kısmen kabulüne karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM :
1-Davanın kısmen kabulüne, dava konusu 10/09/2020 son ödeme tarihli, 32.088,18 TL bedelli ek tüketim tahakkuk faturası yönünden davacının davalıya borçlu olmadığının tespitine, 10/09/2020 son ödeme tarihli, 1.842,34 TL bedelli, kaçak elektrik faturası yönünden davacının davalıya borçlu olmadığına ilişkin menfi tespit talebinin reddine,
2-Alınması gerekli 2.191,94 TL karar ve ilam harcından peşin alınan 579,42 TL’nin düşümü ile eksik kalan 1.612,52 TL eksik harcın davalıdan tahsili ile hazineye gelir kaydedilmesine,
3-Davacı taraf kendisini vekille temsil ettirdiğinden kabul üzerinden hesaplanan karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesap ve taktir olunan 9.200,00 TL vekalet ücretinin davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya ödenmesine,
4-Davalı kendisini vekille temsil ettirdiğinden red üzerinden hesaplanan karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesap ve taktir olunan 1.840,34 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak bu davalıya ödenmesine,
5-Davacı tarafından yapılan (62,20 TL ilk masrafı+ 70,00 TL posta masrafı+ 750,00 TL bilirkişi ücreti =)882,20 TL yargılama giderinin red ve kabul oranına ( %94,57 kabul ) nazaran 834,29 TL’sinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, kalan kısmın davacı üzerinde bırakılmasına,
6-Davalı tarafından yatırılan artan delil avansının iadesine,
7-Davacı tarafça yatırılan 579,42 TL peşin harcın davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
8-Davacı tarafça yatırılan gider avansından geriye kalan kısmının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
9-Dosyaya yatırılan teminatın karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
10-Tarafların dava şartı olan arabuluculuk toplantısına katıldıkları halde anlaşamadıkları, arabuluculuk son tutanağı aslından anlaşıldığından 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanun’un 18/A-14 bendi uyarınca ve Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği tarife hükümleri uyarınca Suçüstü Ödeneğinden ödenen 1.320,00TL nin red ve kabul oranına ( %94,57 kabul ) nazaran 1.248,32 TL’sinin davalıdan, 71,67 TL’nin davacıdan alınarak hazineye irad kaydına.
Taraf vekillerinin yüzlerine karşı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde … Mahkemesine İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 19/12/2022

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır