Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/649 E. 2021/150 K. 25.02.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
18. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/28
KARAR NO : 2021/190

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 15/01/2021
KARAR TARİHİ : 10/03/2021
Taraflar arasında görülen davanın mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı şirket yetkilisi dava dilekçesinde özetle; ortağı ve yetkilisi olduğu davacı şirkete ait Beyoğlu … Noterliğinden tasdik ettirdikleri karar defterinin taşınma sırasında kaybolduğunun anlaşıldığını, Noterden yeni karar defteri tasdik ettirebilmeleri için eski karar defteri veya mahkemece verilen zayi kararı istendiğinden, karar defterinin zayi olduğuna dair belge verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER :
Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi örneği, İstanbul Ticaret Odasına ait 29/04/2005 tarihli faaliyet belgesi, kira sözleşmesi, tanık beyanı.
GEREKÇE :
Dava; TTK’nın 82/7.maddesine dayalı davacı şirketin zayi edildiğini bildirdiği karar defterine ilişkin zayi belgesini verilmesine ilişkindir.
Davacı tanığı Berkant Köse beyanında: ben davacı şirkette getir götür işlerinde çalışıyordum, şirketin karar defterini diğer dosyalar arasında tutuyorduk, taşınma esnasında eski defterlerin bir kısımını çöpe attık, karar defterinin de eski dosyalarla birlikte çöpe gitmiş olması ihtimali vardır, dedi.
Davacı şirket temsilcisi duruşma sırasında vermiş olduğu beyanında: biz karar defterini diğer evrakların bulunduğu dolapta tutuyorduk, muhasebecime konuştuğumuzda 10 yıldan eski evrakların atılabileceğini söyledi , eski evraklarla birlikte karar defterinin de çöpe atıldığını düşünüyoruz, dedi.
Dava TTK 82/7 maddesi “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğrar ise tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.
Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” hükmünü içermektedir. TTK’nın 82. maddesine göre bir tacirin tutmakla yükümlü olduğu defter ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğraması halinde zayi belgesi talep edebileceği, bunun için tacirin defterlerin korunması amacıyla gereken dikkat ve ihtimamı göstermiş bulunması ve ziyaa uğramanın onun iradesi dışında meydana gelmiş olmasının gerektiği, dava konusu olayda ise, ilgili kanun maddesinde sayılan hallerin bulunmadığı ve davacının defterlerinin kendi dikkatsizliği sonucunda kendisi tarafından atıldığı, davacının basiretli bir tacir gibi davrandığının kabul edilemeyeceği anlaşılmış olup, davanın reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda izah edilen sebep ve gerekçelere göre;
1-Davanın reddine,
2-Harç peşin alındığından, ayrıca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan masrafların kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansından kullanılmayan kısmın iadesine,
Davacı vekilinin yüzüne karşı kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 10/03/2021

Katip
¸e-imzalıdır

Hakim
¸e-imzalıdır