Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C.
İSTANBUL
18. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2020/313 Esas
KARAR NO : 2022/646
DAVA : Banka Dışındaki Diğer Kredi Kuruluşlarına İlişkin Düzenlemelerden Kaynaklanan (İtrazın İptali)
DAVA TARİHİ : 23/09/2014
KARAR TARİHİ : 26/09/2022
Taraflar arasında görülen davanın mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA VE TALEP : Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Taraflar arasında imzalanan … … Genel Kredi Sözleşmesine istinaden kredi kullandırıldığını Davalıların borçtan sorumlu olduğunu, Kredi borçlarının ödenmemesi üzerine … 16. Noterliği’nin 27.04.2007 tarih ve … yevmiye no.lu İhtarnamesi keşide edilerek borcun ödenmesi istenildiğini, Borcun ödenmemesi üzerine …. İcra Müdürlüğünün … E. sayılı dosyası ile alacağın tahsili için ilamsız İcra takibi yapıldığını, Yapılan icra takibinde borçlular tarafından yetkiye ve borca itiraz edildiğini, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla ve tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla itirazın iptaline, takibin devamına, davalı borçluların takip tutarı alacak üzerinden % 20 den az olmamak üzere icra inkar tazminatına mahkum edilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
SAVUNMA VE KARŞI TALEP : Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; Bankaya olan borçlar ödendikten sonra Müvekkillerinin davacı bankanın … Şubesinden para çekmedekleri halde, hiçbir şekilde haberleri olmaksızın kredi borçlusunu sanki para çekilmiş gibi borçlandırdıklarını, Müvekkillerinin ve asıl kredi borçlusu … Sanayi ve Tic. Ltd.Şti. tarafından takibe konu edilen borcun bankadan çekilmediğini, yapılan takibin ve açılan davanın haksız ve kötü niyetli olduğunu, asıl kredi borçlusu … Sanayi ve Tic. Ltd.Şti’nin 2004 yılında … Şubesinden araç kredisi kullandığını, müvekkillerinin sözleşmeyi kefil olarak imzaladıklarını, Banka tarafından araç üzerine rehin konulduğunu, bu rehnin kaldırılması için 22.04,2005 tarihinde müracaat ederek 14. ve 15. Taksitler ile bakiye borcun tamamını ve rehin kaldırma ücretini ödediklerini, ancak; davacı bankanın kredili mevduat hesabında borç bakiye bulunması nedeni ile rehni kaldırmadığını, 02.04.2005 tarihinde … Bankası … Şubesi’nden 6.000.- TL, ve 1,000.- TL: tutarlarında gönderilen İki adet EFT ile kredili bankomat borcunun da ödendiğini ve bankanın rehni kaldırdığını, rehnin kaldırılmasından sonra bankomat hesabından hiçbir işlem gerçekleştirilmediğini ve para çekilmediğini, bunun aksinin de ispat edilemeyeceğini, bunun üzerine davacı banka tarafından neredeyse 10 yıl sonra asıl borçtu kredi kullanmış gibi kendilerinden borç bakiye talep edildiğini ve icra takibi yapıldığını, yargılama sürecinde sabit olacak nedenlerle haksız ve kötü niyetli açılan davanın reddine, % 20’den aşağı olmamak üzere inkar tazminatı, yargılama giderleri ve avukatlık ücretinin davacıya yükletilmesine karar verilmesini talep edilmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE :
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, Dava; ….İcra Müdürlüğünün … Esas sayılı dosyasının incelenmesinde, davacı tarafından davalı aleyhine 7.6.2013 tarihinde genel kredi sözleşmesine istinaden 15.324,03-TL asıl alacak, 57414,03-TL işlemiş faiz, 2.870,70-TL faizin BSMV si ve 331,37-TL ihtar masrafı olmak üzere toplam 75.940,13-TL 10.875,23-TL alacağın takip tarihinden itibaren yıllık %50 temerrüt faizi ve faizin BSMVsi ile birlikte tahsili için takipte bulunulduğu, ödeme emrinin davalılardan … … a 20.6.2013 tarihinde diğer davalı … … … 21.6.2013 tarihinde tebliğ edildiği davalıların vekili aracılığı ile ödeme emrine 25.6.2013 tarihinde süresinde asıl borca faize ve oranına itiraz ettiği, bu nedenlerle açılan itirazın iptali davasıdır.
Deliller: Dosya içeriği, Bilirkişi incelemesi, ….İcra Müdürlüğünün … Esas sayılı dosyası
Mahkememizden verilen 12/10/2015 tarih ve … Esas … sayılı kararı Yargıtay 19. Hukuk Dairesi’nin 25/09/2018 tarih ve 2017/3125 Esas 2018/4445 Karar sayılı ilamıyla bozulmakla, dava mahkememizin 2020/313 Esasına kaydedilmiştir.
Mahkememiz dosyasından 29/04/2021 tarihinde bilirkişi raporu alınmıştır.
Taraflar arasındaki Akdi İlişki ve Kredi Kullanımı ve Buna ilişkin Ödemelerin irdelenmesi:T. …ar Bankası … Şubesi ile Dava dışı … … Ticaret Ltd. Şti ile taraflar arasında düzenlenen 22.02.2004 tarihli 31.957, 33 TL tutarında genel Kredi sözleşmesi Kapsamında dava dışı Şirkete … No’lu araç kredisi ve … No’lu Kredili Mevduat hesabı tahsis ederek kullandırmıştır. Kullandırılan taşıt kredisinin maddi teminatı olarak ta borçlunun maliki bulunduğu taşıt üzerinde banka lehine rehin tesis edilmiştir.
Sözleşmelerde davalıların 31.957,33 TL üzerinden müteselsil kefil olarak kefalet imzaları bulunmaktadır.
Taşıt Kredisinin Erken Kapatılması için Yapılan Havaleler:
… San. Tic. Ltd. Şti.’ne … No’lu kredi hesabıyla kullandırılmış olan kredinin 22.01.2004 ile 22.04.2005 tarihleri arasındaki 14 taksiti bankaya geri ödenmiş olup, bu ödemeler düşüldükten sonra kredinin 22.04.2005 tarihindeki anapara borç bakiyesi 10.648,94 TL’sidir.
22.04.2005 tarihinde Kredinin Erken Kapatılması amacıyla … A.Ş. … Şubesi aracılığı ile ve … EFT no’lu, havale amiri … … tarafından … Bankası … Şubesindeki … San. Tic. Ltd. Şti’ne ait kredi Hesabı olan … No’lu hesabına alacak kaydedilmek üzere 6.000,- TL tutarında EFT ile havale gönderilmiştir.
Yine aynı tarihte … A.Ş. … Şubesi aracılığıyla ve … EFT sıra numaralı olarak havale amiri … … tarafından …ar Bankası … Şubesindeki … San. Tic. Ltd. Şti’ne ait kredi Hesabı olan … No’lu hesabına alacak kaydedilmek üzere 1.000,- TL tutarında EFT ile havale gönderilmiştir.
Anılan Tarihte Elektronik Fon Transferi ( EFT ) ile gönderilen paralar günümüzdeki gibi IBAN ve gerekli altyapı yada düzenleme olmadığından doğrudan ALACAKLI CARİ HESABA (Kredili Bankomat Hesabı) alacak geçmeyip önce … No’lu ALACAKLI GEÇİCİ HESAPLAR-Diğer geçici hesabına kaydedilip buradan manuel olarak ALACAKLI CARİ HESABA alacak kaydedilmekteydi. Günümüzde işe bu işlemlerin o tarihteki uygulamalardan farklı olarak birkaç saniye içerisinde otomatik olarak hesaba geçmekte olduğu aşikar olup günümüz uygulamalarının geçmişe teşmil edilmemesi gerekmektedir. .
Konumuz olayda da aynı şekilde gönderilen tutarlar önce … -Alacaklı Geçici Hesaplar-diğer süspan (geçici) hesaba kaydedilip buradan Dava Dışı Şirketin aynı zamanda kredi de tanımlananmış olan ALACAKLI CARİ HESABI OLAN … No’lu Kredili Mevduat hesabına ALACAK kaydedilmiş daha sonra Havale Bedelleri ile … Numaralı Taşıt Kredisi hesabı kapatılmıştır.
Bankacılık Uygulamasında kredi hesapları Borçlu olarak çalıştığından dolayı, doğrudan bu hesaplar üzerine alacak geçmek üzere havale edilememekte olup, kredi hesabına alacak kaydedilebilmesi için önce Mevduat hesabına Alacak Kaydedilmekte daha sonra Mevduat hesabına Borç kaydı yaratılarak Kredi Hesabına alacak kaydedilmektedir. Konumuz olayda da Dava dışı bankadan yapılan EFT’ler Taksitli taşıt Kredisine mahsup edilmek üzere gönderilmiş olup Kredili Bankomat Hesabının kapatılması amacıyla gönderilmediği ve gönderilen tutarların önce Geçici hesaba, sonra Kredili Mevduat (Bankomat) hesabına Oradan da Kredi hesabına alacak kaydedilmesi gerektiği açıktır.
Davalılar anlatımında ve Önceki Bilirkişi Raporunda yanılgıya düşülen husus:
Kredinin kapatılması esnasında bir kısım tutarın KASADAN KARŞILIKLI İŞLEMLE önceden alınarak kredi hesabının kapatılmış olarak gözükmesidir. OYSA Kİ KARŞILIKLI İŞLEMLE KASADAN “KK” (kısmen karşılıklı) kaydı ile geçici hesaba gelen havaleler ekrandan görülerek yada karşı bankadan EFT işlemi için teyit alınarak, yada kredili çalışılan Banka Müşterisinin EFT dekontuna istinaden, Kasadan Karşılıklı fişlerle önce KREDİ HESABI (taksitli araç kredisi) kapatılıp sonra mevduat hesabına borç kaydı yaratılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Bu işlemi Bankacılık Uygulamasında, Bankacılık tekniğinde bir yolsuzluk işlemi yada usulsüz bir işlem olarak nitelendirmenin mümkün olmadığı kanaatindeyim.
Diğer bir ifadeyle Mahsup Fişlerinin kesildiği saat yada dakikanın bir önemi bulunmamaktadır. Gelen Havaleler geçici hesapta beklerken yada daha henüz karşı bankadan Davacı Bankanın TCMB bankası nezdindeki hesabına düşmemişken de kredi hesabına mahsuben Kredi hesabına alacak kaydedilebilir, sonraki dakikalarda yada saatte Mevduat hesabına alacak kaydedilerek bu hesaptan çıkışı yapılabilir. Bu durumda konumuz Örnekte olduğu gibi Kredili Mevduat Hesabı gelen tutar kadar borç Bakiyeye düşecektir ki EFT alacak kaydedilmeden önce de kredili mevduat hesabı 31.03.2005 tarihi itibariyle 5.984,25 TL borç bakiyede (eksi bakiye) dir. 22.04.2005 tarihinde 6.000,- TL’nin alacak kaydedilmesi ile birlikte 105,75 TL artı bakiyeye dönüşmüştür. Lakin gelen EFT tutarı taksitli ticari kredinin kapatılması amacıyla gönderilmiştir.
1.000,- TL tutarındaki gelen havaleye ilişkin olarak da yine aynı şekilde işlem yapılarak taşıt kredisi hesabına mahsubu yapılmıştır. Yapılan mahsup işleminden sonra Kredili Mevduat hesabı yine eski konumuna yani eksi bakiyeye dönüşmüştür.
… Ltd. Şti’nin … Numaralı Kredi Hesabına ilişkin Yapılan İşlemler:
Yukarıda açıklandığı üzere Havale amiri … … tarafından … bank … Şubesi aracılığıyla 22.04.2005 tarihinde 6.000,- TL ve 1.000,- TL olarak … Ltd. Şti’nin … … Şubesi nezdindeki … numaralı kredi hesabına gönderdiği tutarlar Tek Düzen Hesap Planı uyarınca işlem yapılmak suretiyle öncelikle …-DİĞER ALACAKLI GEÇİCİ HESAPLAR-DİĞER hesabına, akabinde … no’lu kredili Bankomat hesabına alacak kaydedildikten sonra , bu hesaptan 6.105,- TL’lik kısmı “ KK” (Kısmen Karşılıklı) açıklaması ile Banko-mat hesabından çıkartılarak, havale talimatındaki açıklamada yazan emrin yani, kredi kapatılmasını teminen 10.640,94 TL nakit tahsilat şeklinde işleme tabi tutularak, 22.04.2005 tarihi itibariyle 10.648,- TL anapara borcu üzerinden taşıt kredisi bakiyesi, taşıt kredisi borcu kapatılmış olmaktadır. Bankacılık tekniği açısından zorunlu olan, havalenin öncelikle …- ALACAKLI GEÇİCİ HESAP-Diğer VE ordanda ALACAKLI CARİ HESABA (Kredili Bankomat Hesabı) alınarak TAŞIT KREDİSİNİN kapatılması işleminde kesilen mahsup fişlerinde Davalıların imzasının alınmasında zorunluluk bulunmamaktadır. Bankacılık tekniği açısından işlemin bu şekilde tekemmül ettirilmesi gerekmektedir. Kredi kapatma İşlemi Davalıların talimatı ile yapılmış olup Bankacılık Tekniği ve Muhasebe Fişleri açısından yapılması zorunlu aktarma ve mahsup işlemlerinde gelen para başka bir yere gitmemiş, ortadan kaybolmamış, Davalıların Kredi Hesabına mahsubunun yapıldığı anlaşılmaktadır.
… Ltd. Şti’nin … numaralı taşıt kredisi hesabı 22.04.2005 tarihinde havaleler Alacaklı cari hesaba alacak kaydedilmeden önceki bir saatte 10.648,94 TL anapara borcu üzerinden kapatılırken, bunun 6.105 TL’lık kısmı … … isimli şahsın … Ltd. Şti hesabına … … Şubesinden gönderdiği havale bedelleri ile (havale amirinin talimatı … No’lu taşıt kredisi hesabına geçilmesi yönündedir.) “ KK ” Kısmen Karşılıklı olmak üzere , kalan bakiye 4.543,94 TL’lık kısım ise Kasadan nakit yatan para ile karşılanmak suretiyle tahsil edilmiştir. Anılan tahsilatın yapıldığı esnada taşıt rehninin kaldırılmasına ilişkin olarak alınan 120,20 TL tahsilat ile birlikte … No’lu taşıt kredisi hesabına 10.769,14 TL tahsilat yapılmış olmaktadır.
Açıklandığı üzere gelen havalelerin bu şekilde geçici hesap üzerinden Alacaklı Cari hesaba alacak kaydedilmesi ve Oradan da Kredi Kredi Hesabının kapatılması; Bankala rca Uyulması gerekli olan Tek Düzen Hesap Planı ve Bankacılık uygulaması gereğidir. Gün içinde yapılan Kredi Kapaması amacıyla yapılan Mahsup İşleminde önceki Bölümlerde açıklandığı üzere Önce Kredi Kapama Fişinin Kesilmesi, sonra Gelen Tutarların Alacaklı Cari Hesaptan (Kredili Bankomat Hesabı) çıkışının yapılarak Kredi Hesabına Alacak Kaydedilmesi ve bunlara ilişkin Fişlerin Saatinin sonraki bir Saat olmasının ve Bankacılık tekniği ve Tek Düzen Hesap Planı açısından kesilmesi gereken Fişlerin kesilerek işlemlerin tekemmül ettirilmesinin bir önemi bulunmamaktadır. Ortada Davalılar tarafından yatırılıp ta kaybolan, yada kredi hesabına alacak kaydedilmeyen bir tutar bulunmadığı kanaatine varıldığından Davalıların Kredili Mevduat Hesabı Yönünden sorumluluklarının devam ettiği kanaatindeyim.
Temerrüt Faiz Oranının İrdelenmesi :
Temerrüt Faiz Oranı, Sözleşmenin Temerrüt faiziyle ilgili 12. Maddesi hükmü uyarınca TCMB Azami Faiz Oranları Genelgesine göre % 43,2 oranında talep edilmekle birlikte T.C. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 02.05.2019 Tarihli, 2017/19 -1650 Esas ve 2019/507 No’lu kararında TCMB’ye bildirilen faizin değil, krediye fiilen uygulanan akdi faize, sözleşmede kararlaştırılan artırım oranının uygulanması suretiyle temerrüt faizi istenebileceği kabul edilmektedir. Yargıtayın istikrar kazanmış kararları da bu yöndedir. T.C. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 02.05.2019 Tarihli, 2017/19-1650 Esas ve 2019/507 No’lu kararı ve YARGITAY 19.HUKUK DAİRESİ 2016/6902 ESAS 2017/7727 K. 05.12.2017 Tarihli kararlarını emsal olarak gösterebiliriz.
Sözleşmenin 10.6 Madde hükmüne göre; taksitli ticari krediye fiilen uygulanmakta olan akdi faiz oranının % 50 fazlası oranında temerrüt faizi uygulanabileceği, Krediye fiilen uygulanmakta olan akdi faiz oranının yıllık % 27 oranında olduğu , Sözleşmenin bu hükmüne , göre davacı bankanın temerrüt tarihi itibariyle (% 27*1,50 ) = % 40,50 oranında temerrüt faizi talep edebileceği,
Davacı bankanın takip talebinde Ticari Kredi Alacağı için yıllık % 60 oranında temerrüt faizi talep ettiği görülmüş olup, talebin sözleşme ve yukarıda açıklandığı üzere; Emsal Yargıtay Genel Kurul Kararı, Yargıtay İlgili dairesi Kararlarına uygun olmadığı kanaatine varılmıştır.
Takip Tarihinden Sonraki bir Tarih olan 27.05.2013 tarihinde ise KMH faiz oranlarında değişikliğe gidilmiş olup aşağıda açıklandığı üzere Kredi Kartlarına ilişkin Faiz oranları tarifesine tabi tutulmuştur.
Kredili Mevduat Hesabı Yönünden İse; KMH (Esnek Hesap yada Kurtaran Hesap olarak adlandırılan Kredili Mevduat Hesapları) faiz oranları ise TCMB tarafından 25.05.2013 tarih ve 28657 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kar ve Zarara Katılma Oranları ile Kredi İşlemlerinde Faiz Dışında Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Tebliğ (Sayı:2006/1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı:2013/8)” ile TCMB’nin yayımladığı Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğe tabi hale gelmiştir. Kredili mevduat hesaplarında uygulanacak azami akdi ve gecikme faiz oranları 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununun 26 ncı maddesi uyarınca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenen azami oranları geçemez.
Buna göre 27.05.2013 tarihinden itibaren TCMB Kredi Kartı azami faiz oranı % 32,64 olup, Davacı bankanın bu tarihten itibaren % 32,64 oranında temerrüt faizi talep edebilecektir.
Yukarıda açıklandığı üzere Havale amiri … … tarafından … bank … Şubesi aracılığıyla 22.04.2005 tarihinde 6.000,- TL ve 1.000,- TL olarak … Ltd. Şti’nin … … Şubesi nezdindeki … numaralı kredi hesabına gönderdiği tutarlar Tek Düzen Hesap Planı uyarınca işlem yapılmak suretiyle öncelikle …-DİĞER ALACAKLI GEÇİCİ HESAPLAR-DİĞER hesabına, akabinde … no’lu kredili Bankomat hesabına alacak kaydedildikten sonra , bu hesaptan 6.105,- TL’lik kısmı “ KK” (Kısmen Karşılıklı) açıklaması ile Bankomat hesabından çıkartılarak, havale talimatındaki açıklamada yazan emrin yani, kredi kapatılmasını teminen 10.640,94 TL nakit tahsilat şeklinde işleme tabi tutularak,
22.04.2005tarihi itibariyle 10.648,- TL anapara borcu üzerinden taşıt kredisi bakiyesi, taşıt kredisi borcu kapatılmış olmaktadır. Bankacılık tekniği açısından zorunlu olan, havalenin öncelikle …- ALACAKLI GEÇİCİ HESAP-Diğer VE ordanda ALACAKLI CARİ HESABA (Kredili Bankomat Hesabı) alınarak TAŞIT KREDİSİNİN kapatılması işleminde kesilen mahsup fişlerinde Davalıların imzasının alınmasında zorunluluk bulunmamaktadır. Bankacılık tekniği açısından işlemin bu şekilde tekemmül ettirilmesi gerekmektedir. Kredi kapatma İşlemi Davalıların talimatı ile yapılmış olup Bankacılık Tekniği ve Muhasebe Fişleri açısından yapılması zorunlu aktarma ve mahsup işlemlerinde gelen para başka bir yere gitmemiş, ortadan kaybolmamış, Davalıların Kredi Hesabına mahsubunun yapıldığı,… Ltd. Şti’nin … numaralı taşıt kredisi hesabı22.04.2005 tarihinde havaleler hesaba alacak kaydedilmeden önceki bir saatte 10.648,94 TL anapara borcu üzerinden kapatılırken, bunun 6.105 TL’lik kısmı … … isimli şahsın … Ltd. Şti hesabına … … Şubesinden gönderdiği havale bedelleri ile (havale amirinin talimatı … No’lu taşıt kredisi hesabına geçilmesi yönündedir.) ” KK ” Kısmen Karşılıklı olmak üzere , kalan bakiye 4.543,94 TL’lık kısım ise Kasadan nakit yatan para ile karşılanmak suretiyle tahsil edilmiştir. Anılan tahsilatın yapıldığı esnada taşıt rehninin kaldırılmasına ilişkin olarak alınan 120,20 TL tahsilat ile birlikte … No’lu taşıt kredisi hesabına 10.769,14 TL tahsilat yapılmış olmaktadır.
Açıklandığı üzere gelen havalelerin bu şekilde geçici hesap üzerinden Alacaklı Cari hesaba alacak kaydedilmesi ve Oradan da Kredi Kredi Hesabının kapatılması; Bankalarca Uyulması gerekli olan Tek Düzen Hesap Planı ve Bankacılık uygulaması gereğidir. Gün içinde yapılan Kredi Kapaması amacıyla yapılan Mahsup İşleminde önceki Bölümlerde açıklandığı üzere Önce Kredi Kapama Fişinin Kesilmesi, sonra Gelen Tutarların Alacaklı Cari Hesaptan (Kredili Bankomat Hesabı) çıkışının yapılarak Kredi Hesabına Alacak Kaydedilmesi ve bunlara ilişkin Fişlerin Saatinin sonraki bir Saat olmasının ve Bankacılık tekniği ve Tek Düzen Hesap Planı açısından kesilmesi gereken Fişlerin kesilerek işlemlerin tekemmül ettirilmesinin bir önemi bulunmamaktadır. Ortada Davalılar tarafından yatırılıp ta kaybolan, yada kredi hesabına alacak kaydedilmeyen bir tutar bulunmadığı kanaatine varıldığından Davalıların Kredili Mevduat Hesabı Yönünden sorumluluklarının devam ettiği,Takip tarihi itibariyle Kredi hesaplarından dolayı, Davacı Bankanın Davalı … …’tan olan alacağının, 15.324,03 TL asıl alacak, 38.478,64 TL işlemiş faizler, 1.923,93 TL % 5 Gider Vergisi , 331,37 TL İhtar Gideri Olmak üzere toplam 56.057,97 TL alacaklı olduğu,İcra Takip tarihi itibariyle Davacı Bankanın Davalı … … …’dan15.324.03 TL asıl alacak, 25.836,31 TL işlemiş faizler, 1.291,82 TL % 5 Gider Vergisi , 331,37 TL İhtar Gideri Olmak üzere toplam 42.783,53 TL alacaklı olduğu,
Takip Tarihinden Sonraki bir Tarih olan 27.05.2013 tarihinde ise KMH faiz oranlarında değişikliğe gidilmiş olup Yukarıda açıklandığı üzere Kredi Kartlarına ilişkin Faiz oranları tarifesine tabi tutulmuştur, buna göre 27.05.2013 tarihinden itibaren TCMB Kredi Kartı azami faiz oranı % 32,64 olup Davacı bankanın bu tarihten itibaren % 32,64 oranında (değişen oranlarda) temerrüt faizi ( Ek No: 1- 2) talep edebilecektir.
Davacı Bankanın, takip tarihinden borç tamamen ödeninceye kadar,15.324.03 TL asıl alacak üzerinden % 32,64 oranında temerrüt faizi talep edilebileceği tespit edilmiştir.
Mahkememiz dosyasından yeni bir bilirkişiden 06/08/2021 tarihinde rapor alınmıştır.
Raporda: Havale amiri … … tarafından … … Şubesi aracılığıyla 22.04.2005 tarihinde 6.000,- TL ve 1.000,- TL olarak … Ltd. Şti’nin … … Şubesi nezdindeki … numaralı kredi hesabına gönderdiği tutarlar Tek Düzen Hesap Planı uyarınca işlem yapılmak suretiyle öncelikle …-diğer alacaklı geçici hesaplar-diğer hesabına, akabinde … no’lu kredili Bankomat hesabına alacak kaydedildikten sonra, bu hesaptan 6.105,- TL’lik kısmı “KK” (Kısmen Karşılıklı) açıklaması ile Bankomat hesabından çıkartılarak, havale talimatındaki açıklamada yazan emrin yani, kredi kapatılmasını teminen 10.640,94 TL nakit tahsilat şeklinde işleme tabi tutularak, 22.04.2005 tarihi itibariyle 10.648,- TL anapara borcu üzerinden taşıt kredisi bakiyesi, taşıt kredisi borcu kapatılmış olmaktadır. Bankacılık tekniği açısından zorunlu olan, havalenin öncelikle …- Alacaklı geçici hesap-diğer ve oradan da alacaklı cari hesaba (Kredili Bankomat Hesabı) alınarak taşıt kredisinin kapatılması işleminde kesilen mahsup fişlerinde Davalıların imzasının alınmasında zorunluluk bulunmamaktadır. Bankacılık tekniği açısından işlemin bu şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kredi kapatma işlemi Davalıların talimatı ile yapılmış olup Bankacılık Tekniği ve Muhasebe Fişleri açısından yapılması zorunlu aktarma ve mahsup işlemlerinde gelen para başka bir yere gitmemiş, Davalıların Kredi Hesabına mahsubunun yapıldığı, … Ltd. Şti‟nin … numaralı taşıt kredisi hesabı 22.04.2005 tarihinde havaleler hesaba alacak kaydedilmeden önceki bir saatte 10.648,94 TL anapara borcu üzerinden kapatılırken, bunun 6.105 TL‟lik kısmı … … isimli şahsın … Ltd. Şti hesabına … … Şubesinden gönderdiği havale bedelleri ile (havale amirinin talimatı … No‟lu taşıt kredisi hesabına geçilmesi yönündedir.) “ KK ” Kısmen Karşılıklı olmak üzere, kalan bakiye 4.543,94 TL‟lık kısım ise Kasadan nakit yatan para ile karşılanmak suretiyle tahsil edilmiştir. Anılan tahsilatın yapıldığı esnada taşıt rehininin kaldırılmasına ilişkin olarak alınan 120,20 TL tahsilat ile birlikte … No‟lu taşıt kredisi hesabına 10.769,14 TL tahsilat yapılmış olmaktadır.
Gelen havalelerin bu şekilde geçici hesap üzerinden Alacaklı Cari hesaba alacak kaydedilmesi ve Oradan da Kredi Hesabının kapatılması; Bankalarca Uyulması gerekli olan Tek Düzen Hesap Planı ve Bankacılık uygulaması gereğidir. Gün içinde yapılan Kredi Kapaması amacıyla yapılan Mahsup işleminde önceki Bölümlerde açıklandığı üzere Önce Kredi Kapama Fişinin Kesilmesi, sonra Gelen Tutarların Alacaklı Cari Hesaptan (Kredili Bankomat Hesabı) çıkışının yapılarak Kredi Hesabına Alacak Kaydedilmesi ve bunlara ilişkin Fişlerin Saatinin sonraki bir Saat olmasının ve Bankacılık tekniği ve Tek Düzen Hesap Planı açısından kesilmesi gereken Fişlerin kesilerek işlemlerin gerçekleştirilmesinin bir önemi bulunmamaktadır. Ortada Davalılar tarafından yatırılıp ta kaybolan, yada kredi hesabına alacak kaydedilmeyen bir tutar bulunmadığı kanaatine varıldığından Davalıların Kredili Mevduat Hesabı Yönünden sorumluluklarının devam ettiği, Takip tarihi itibariyle Kredi hesaplarından dolayı, Davacı Bankanın İcra Takip tarihi itibariyle Davalılardan olan alacağının, 15.324,03 TL asıl alacak, 38.478,64 TL işlemiş faizler, 1.923,93 TL % 5 Gider Vergisi , 331,37 TL İhtar Gideri Olmak üzere toplam 56.057,97 TL alacaklı olduğu, Takip Tarihinden Sonraki bir Tarih olan 27.05.2013 tarihinde ise KMH faiz oranlarında değişikliğe gidilmiş olup Yukarıda açıklandığı üzere Kredi Kartlarına ilişkin Faiz oranları tarifesine tabi tutulmuştur. Buna göre 27.05.2013 tarihinden itibaren TCMB Kredi Kartı azami faiz oranı % 32,64 olup Davacı bankanın bu tarihten itibaren % 32,64 oranında (değişen oranlarda) temerrüt faizi talep edebilecektir.
Davacı Bankanın, takip tarihinden borç tamamen ödeninceye kadar, 15.324,03 TL asıl alacak üzerinden % 32,64 oranında temerrüt faizi talep edilebileceği, Tarafların hukuki nitelikteki talepleri ile masraf, vekâlet ücreti, tazminat ve benzeri diğer taleplerinin Sayın Mahkemenizin takdirleri içinde kaldığı, 09.04.2021 tarihli bilirkişi ile Temerrüt Vaziyeti Haricinde Mutabık Kalındığı tespit edilmiştir.
Mahkememiz dosyasından 14/12/2021 tarihinde yeni bir heyetten bilirkişi raporu alınmıştır.
Raporda:
Davacı- alacaklı … Bankası …. tarafından davalı- borçlu a-… b- … … … ‘m kefaletleri bulunduğu dava dışı şirket … San, ve Tic. Ltd. Şti, ‘nin talimatı ile vadesinden önce kapatılan taşıt kredisinin kapatılması sırasında kullanılan Bankomat (Kredili Mevduat) hesabından dolayı davacı Bankanın alacaklı bulunduğu,
Taşıt kredisinin kapatılması sırasında, Havale amiri … … tarafından … … … Şubesi aracılığıyla 22.04,2005 tarihinde 6000.- TL ve 1 000.- TL olarak … San. ve Tic Ltd. Şti.’nin … … Şubesi nezdindeki … No.lu kredi hesabına gönderdiği tutarların Tek Düzen Hesap Planı ve Bankacılık teamüllerine uygun olarak işleme alındığı.
Gelen havalelerin öncelikle …- alacaklı geçici hesap-diğer ve oradan da alacaklı carı hesaba (kredili bankomat hesabı) alınarak taşıt kredisinin kapatılması işleminde kesilen mahsup fişlerinde davalıların imzasının alınmasında zorunluluk bulunmadığı. Bankacılık tekniği açısından işlemin bu şekilde proses edilmesi gerektiği, Vadesinden önce Kredi kapatma işleminin Davalıların talimatı ile yapılmış olduğu,Bankacılık Tekniği ve Muhasebe Fişleri açısından yapılması zorunlu aktarma ve mahsup işlemleri neticesinde, gelen bedellerin Davalının hesapları dışında başka hesaplara aktarılmadığı, Davalıların Kredi Hesabına mahsubunun yapıldığı, … San. ve Tic. Ltd. Şti.”nin … No.lu taşıt kredisi hesabı 22.04.2005 tarihinde havaleler hesaba alacak kaydedilmeden önceki bir saatte 10.648,94 TL anapara borcu üzerinden kapatılırken, bunun 6.105.- TL’lik kısmı … … isimli şahsın … Ltd, Şti. hesabına … … Şubesinden gönderdiği havale bedelleri ile (havale amirinin talimatı … No. lu taşıt kredisine geçilmesi yönündedir.) “KK” Kısmen Karşılıklı olmak üzere, kalan bakiye 4.543,94 TL’lik kısmın İse Kasadan nakit yatan para ile karşılanmak suretiyle tahsil edildiği, tahsilatın yapıldığı sırada taşıt rehininin kaldırılmasına ilişkin olarak alman 120,20 TL tahsilat ile birlikte … No.’lu taşıt kredisi hesabına 10.769,14 TL tahsilat yapıldığı, Gün İçinde Kredi Kapaması amacıyla yapılan mahsup işlemlerinde; Önceki Bölümlerde açıklandığı üzere Önce Kredi kapama fişinin kesilmesi, sonra Gelen Tutarların Alacaklı Cari Hesaptan (Kredili Bankomat Hesabı) çıkışının yapılarak Kredi Hesabına Alacak Kaydedilmesi ve bunlara ilişkin fişlerin saatinin sonraki bir saat olmasının ve Bankacılık tekniği ve Tek Düzen Hesap Planı açısından kesilmesi gereken Fişlerin kesilerek işlemlerin gerçekleştirilmesinin bir önemi bulunmadığı, davalıların Kredili Mevduat Hesabı Yönünden sorumluluklarının devam ettiği,
Takip tarihi itibariyle Kredi hesaplarından dolayı, Davalılardan olan alacağının, 15.324,03 TL asıl alacak, 38.478,64 TL İşlemiş faizler 1.923,93 Tl. % 5 Gider Vergisi, 331,37 TL ihtar gideri olmak üzere toplam 56.057,97 TL alacaklı olduğu, %32,64 oranında değişen oranlarda temerrüt faizi talep edilebilecekleri tespit edildiğinden davanın kısmen kabulüne karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM :
1-Davanın kısmen kabulüne, …. İcra Dairesi … Esas sayılı dosyasına davalıların yaptığı itirazın kısmen iptali ile takibin ; 15.324,03 TL asıl alacak, 38.478,64 TL işlemiş faiz, 1.923,93 TL gider vergisi, 331,37 TL ihtarname gideri olmak üzere 56.057,97 TL üzerinden devamına, takip tarihinden itibaren 15.324,03 TL asıl alacağı yıllık %32,64 oranında temerrüt faizi uygulanmasına, fazlaya ilişkin talebin reddine,
2-11.211,59 TL icra inkar tazminatının davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacıya verilmesine,
3-Alınması gerekli 3.829,32 TL karar ve ilam harcından peşin alınan 917,20 TL’nin düşümü ile eksik kalan 2.912,12 TL eksik harcın davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile hazineye gelir kaydedilmesine,
4-Davacı taraf kendisini vekille temsil ettirdiğinden kabul üzerinden hesaplanan karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesap ve taktir olunan 9.200,00 TL vekalet ücretinin davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya ödenmesine,
5-Davalı kendisini vekille temsil ettirdiğinden red üzerinden hesaplanan karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesap ve taktir olunan 9.200,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak bu davalıya ödenmesine,
6-Davacı tarafından yapılan (29,00 TL ilk masrafı+ 340,50 TL posta masrafı+ 4.100,00 TL bilirkişi ücreti =)4.469,50 TL yargılama giderinin red ve kabul oranına ( %73,81 kabul ) nazaran 3298,93 TL’sinin davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine, kalan kısmın davacı üzerinde bırakılmasına,
7-Davacı tarafça yatırılan 917,20 TL peşin harcın davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine,
8-Davacı tarafça yatırılan gider avansından geriye kalan kısmının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Taraf vekillerinin yüzlerine karşı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 26/09/2022
Katip …
e-imzalıdır
Hakim …
e-imzalıdır