Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/516 E. 2019/785 K. 26.09.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
18. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/516 Esas
KARAR NO : 2019/785

DAVA : Genel Kurulu Toplantıya Çağırma İzni
DAVA TARİHİ : 09/07/2019
KARAR TARİHİ : 26/09/2019

DAVA : Davacı vekili mahkememize ibraz etmiş olduğu dava dilekçesi ile ; müvekkilinin davalı şirketteki ortağı ve aynı zamanda davalı şirketin tek yetkilisi … (T.C:…)’in 14/06/2019 tarihinde vefat ettiğini, şirketin müdürsüz kaldığını, davalı şirketin yönetim kurulunun toplanamadığını, roğan eksikliğinin giderilmemesi halinde şirketin ticari hayatının tehlikeye düştüğünü belirterek TTK 410/2 maddesi gereğince davalı şirketin genel kurulunun müvekkili tarafından toplantıya çağırılması için izin verilmesini talep etmiştir.
…’a ait nüfus kaydı ve davalı şirkete ait sicil kaydı alınarak dosyaya bırakılmıştır.
Davalı şirketin sicil kaydı incelendiğinde ; yönetim kurulunun … ve …’den oluştuğu , yönetim kurulu üyesi …’ın 14/06/2019 tarihinde vefat ettiği görülmüştür.
TTK 410/1.maddesine göre ” Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da, görevleri ile ilgili konular için, genel kurulu toplantıya çağırabilirler. ”
Yönetim kurulu toplantılarının yapılış ve nisap şartları TTK 390.maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre ” Esas sözleşmede aksine ağırlaştırıcı bir hüküm bulunmadığı takdirde, yönetim kurulu üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanır ve kararlarını toplantıda hazır bulunan üyelerin çoğunluğu ile alır. Bu kural yönetim kurulunun elektronik ortamda yapılması hâlinde de uygulanır. Yönetim kurulu üyeleri birbirlerini temsilen oy veremeyecekleri gibi, toplantılara vekil aracılığıyla da katılamazlar. Oylar eşit olduğu takdirde o konu gelecek toplantıya bırakılır. İkinci toplantıda da eşitlik olursa söz konusu öneri reddedilmiş sayılır. Üyelerden hiçbiri toplantı yapılması isteminde bulunmadığı takdirde, yönetim kurulu kararları, kurul üyelerinden birinin belirli bir konuda yaptığı, karar şeklinde yazılmış önerisine, en az üye tam sayısının çoğunluğunun yazılı onayı alınmak suretiyle de verilebilir. Aynı önerinin tüm yönetim kurulu üyelerine yapılmış olması bu yolla alınacak kararın geçerlilik şartıdır. Onayların aynı kâğıtta bulunması şart değildir; ancak onay imzalarının bulunduğu kâğıtların tümünün yönetim kurulu karar defterine yapıştırılması veya kabul edenlerin imzalarını içeren bir karara dönüştürülüp karar defterine geçirilmesi kararın geçerliliği için gereklidir. Kararların geçerliliği yazılıp imza edilmiş olmalarına bağlıdır.”
Yönetim kurulu üyesinin birisinin vefat etmesi diğerinin kısıtlanması nedeni ile TTK 390.maddesindeki toplanma ve kararla ilgili nisapların oluşmayacağı anlaşılmaktadır.
TTK 410/2.maddesinde “Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.” denildiğinden. Davalı şirketin yönetim kurulunun seçilmesi için davacıya şirketin genel kurulunu toplantıya çağırması için aşağıdaki şekilde izin verilmiştir.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın kabulü ile ;
Davacı … (T.C. …) ‘ye … Ticaret Sicil Müdürlüğünce … sicil no ile kayıtlı …Tic. Ltd. Şti’nin genel kurulunu toplantıya çağırması için TTK 410/2 maddesi gereğince izin verilmesine,
2-Davacı tarafından yapılan giderlerin kendi üzerinde bırakılmasına,
3-Davanın niteliği gereği davacı lehine vekalet ücretinin takdirine yer olmadığına,
4-Kullanılmayan gider avansının iadesine,
5-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
Davacı vekilinin yüzüne karşı , kesin olmak üzere oy birliği ile karar verilmiştir. 26/09/2019

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır