Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/361 E. 2019/893 K. 31.10.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
18. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/361 Esas
KARAR NO : 2019/893

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 15/04/2019
KARAR TARİHİ : 31/10/2019

DAVA: Davacı vekili mahkememize ibraz etmiş olduğu dava dilekçesinde; davacı tarafından İnci… Ltd. Şti aleyhine İstanbul … İş Mahkemesi… E. Nolu dosya üzerinden açılan davanın 22/05/2018 tarihli duruşmasında söz konusu şirketin ihyasına karar verildiğini, dava devam ederken … Ltd. Şti’nin İstanbul Ticaret sicil Müdürlüğünden kaydı haksız ve hukuksuz olarak silindiğini, bu nedenle …Ltd. Şti’nin İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünce yeniden kaydının ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP : Davalı tarafa usulüne uygun şekilde tebligat yapılmasına rağmen cevap dilekçesi sunulmamamıştır.
DELİLLER VE GEREKÇE : Dava şirketin ihyasına karar verilmesi talebine ilişkindir.
İstanbul … İş Mahkemesinin … E. Sayılı dosyasının dava dilekçesi ve duruşma tutanakları celp edilmiş, dosyamız arasına alınmıştır.
TTK nın geçici 7. maddesine göre bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 yıl içinde aşağıdaki halleri tespit edilen ya da bildirilen anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tasfiyeleri ve ticaret sicilinden kayıtlarının silinmesi, ilgili kanunlardaki tasfiye usulüne uyulmaksızın bu madde uyarınca yapılır denilerek ilgili durumlar aynı maddenin a – e bentleri arasında sayılmıştır.Aynı maddenin 2. Fıkrasına göre davacı veya davalı sıfatıyla devam eden davaları bulunan şirket veya kooperatiflere bu madde hükümleri uygulanamaz denilmektedir. Aynı maddenin 15. Bendinde ise ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilirler.
Tasfiye üzerine şirket sicilinin silinmesi halinde ihya hali ise TTK’nun 547.maddesine düzenlenmiştir. Buna göre “Tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa, son tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklılar, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar, şirketin yeniden tescilini isteyebilirler.Mahkeme istemin yerinde olduğuna kanaat getirirse, şirketin ek tasfiye için yeniden tesciline karar verir ve bu işlemlerini yapmaları için son tasfiye memurlarını veya yeni bir veya birkaç kişiyi tasfiye memuru olarak atayarak tescil ve ilan ettirir.” denilmiştir.
İhyası istenen şirketin sicil kaydı incelendiğinde; Resen terkin durumunun söz konusu olmadığı gibi tasfiye sonlanması nedeniyle sicil kaydının silinme durumunun da bulunmadığı, tasfiye halinde olduğu, henüz tasfiyesinin sonuçlanmadığı ve şirket kaydının kapatılmadığı ve şirketin tüzel kişiliğinin devam ettiğinden davacınnı dava açmakta hukuki yararı bulundağına ilişkin aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacının dava açmakta hukuki yararı bulunmadığından, davanın usülden reddine,
2-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
3-Davacı tarafından yatırılan gider avansından kullanılmayan kısmı davacı tarafa iadesine,
4-Bu dava sebebiyle alınması gereken 44,40 TL karar ve ilam harcı peşinen alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
Davacı vekilinin yüzüne karşı davalının yokluğunda , kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere oybirliği ile verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 31/10/2019

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır