Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/110 E. 2019/191 K. 04.03.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
18. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/110 Esas
KARAR NO : 2019/191

DAVA : İtirazın İptali
DAVA TARİHİ : 28/02/2019
KARAR TARİHİ : 04/03/2019

Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptalidavasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA :Davacı vekili dava dilekçesinde faturadan kaynaklı olarak müvekkili firmanın davalıdan 444.608,00USD alacağı bulunduğunu, ödenmemesi nedeni ile davalı hakkında ilamsız takip başlattıklarını davalı tarafın borca ve ferilerine itiraz ederek takibi durdurduğunu belirterek öncelikle müvekkili hakkında adli yardım talebi verilmesine ve davalının itirazının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP : Davalı tarafa tebligat yapılmadığından cevap dilekçesi sunulamamıştır.
DELİLLER VE GEREKÇE : Dava itirazın iptaline ilişkindir.
Davacı tarafın adli yardım talebi, davacı tarafın ticari şirket olması ve mali durumuna ilişkin belge eklememesi nedeni ile red edilmiştir.
06/12/2018 tarihde kabul edilen ve 01/01/2019 tarihde yürürlüğe giren 7155 sayılı kanunun 20.maddesi ile 6102 sayılı TTK 5 Maddesinden sonra gelmek üzere eklenen 5/A maddesinde “Bu kanunun 4.maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava acılmadan önce ara bulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır” denilmektedir.
06/12/2018 Tarihden kabul edilen 7155 sayılı kanunun 23 maddesi ile 6325 kanuna 4 bölümden sonra gelmek üzere ” dava şartı olarak arabuluculk” başlığıyla 5 bölüm ve 18/A maddesi eklenmiş olup; 18/A maddesine göre ” davacı, arabulucuk faliyeti sonunda anlaşmaya varılmadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine eklemek zorundadır. Bu zorunluluğa uyulmaması halinde mahkemece davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde mahkemeye sunulması gerektiği, aksi takdirde davanın usulden reddedileceği ihtarını içeren davatiye gönderilir. İhtarın gereği yerine getirilmez ise dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın dava usulden reddine karar verilir. Arabulucuya başvurmadan dava açıldığının anlaşılması halinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilir” denilmektedir.
HMK 114. Maddesinde dava şartları sıralanmış olup son bendinde, diğer kanunlarda yer alan dava şartlarına da atıf yapıldığı görülmektedir.
HMK 115 Maddesine göre mahkeme, dava şartlarını mevcut olup olmadığını davanın her aşamasınad kendiliğinden araştırır,taraflarda dava şartı noksanlığını her zaman ileri sürebilirle,mahkeme dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir denilmektedir.
Dava itirazın iptali olup, itirazin iptali davasının temelinde alacak istemi mevcut olduğundan TTK 5/A maddesine göre zorunlu arabulucuğa tabi davalardandır. Dava dilekcesi incelendiğinde arabuluculuğa başvurulduğuna ilişkin bir ibarenin bulunmadığı ve dava dilekcesine arabuluculuk tutanağının eklenmediği göürmüş ve bu nedenle davanını dava şartı yokluğundan aşağıdaki şekilde reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-HMK 114,TTK 5/A ve Arabuluculuk Kanunun 18/A-2 Maddeleri gereğince davanın dava şartı yokluğundan usulden reddine
2-Yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
3-Gider avansından kullanılmayan kısmın davacıya iadesine,
4-44,40TL başvurma harcı 44,40 TL de maktu karar ve ilam harcı olmak üzere 88,80TL harcın davacı taraftan alınarak hazineye irad kaydına,
Kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda oy birliğiyle karar verildi. 04/03/2019

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır

¸