Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/109 E. 2019/546 K. 30.05.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
18. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/109 Esas
KARAR NO : 2019/546
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 28/02/2019
KARAR TARİHİ : 30/05/2019

DAVA : Davacı mahkememize vermiş olduğu dava dilekçesinde ; …nde kayıtlı Ltd Şti ünvanlı şirketin sicil müdürlüğünce sicil kaydının 07/07/2014 tarihinde terkin edildiğini, şirket adına kayıtlı olan 34KPH24 plakalı aracın satış ve devir işlemlerinin yapılabilmesi için şirketin ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP : Davalı tarafa usulüne uygun şekilde tebligat yapılmasına rağmen cevap dilekçesi sunulmamamıştır.
DELİLLER VE GEREKÇE : Dava şirketin ihyasına karar verilmesi talebine ilişkindir.
İlgili şirketin sicil kaydı alınıp incelendiğinde; …nce 07/07/2014 tarihinde sicil kaydının reesen terkin edildiği görülmüştür. … plakalı aracın ihyası istenen şirket adına kayıtlı olduğu tespit edilmiştir.
TTK nın geçici 7. maddesine göre bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 yıl içinde aşağıdaki halleri tespit edilen ya da bildirilen anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tasfiyeleri ve ticaret sicilinden kayıtlarının silinmesi, ilgili kanunlardaki tasfiye usulüne uyulmaksızın bu madde uyarınca yapılır denilerek ilgili durumlar aynı maddenin a – e bentleri arasında sayılmıştır.Aynı maddenin 2. Fıkrasına göre davacı veya davalı sıfatıyla devam eden davaları bulunan şirket veya kooperatiflere bu madde hükümleri uygulanamaz denilmektedir. Aynı maddenin 15. Bendinde ise ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilirler.
Yargıtay … Hukuk Dairesinin 04/12/2014 tarih ve … esas … karar aynı dairenin 31/10/2016 tarih … esas … karar nolu ilamlarında belirtildiği üzere “TTK geçici 7. Maddesine göre resen siciliden terkin edilmiş şirketler bakımından ihya kararı verilmesi halinde şirketlerin tasfiye haline gireceğine ilişkin yasal bir düzenleme bulunmadığından, TTK 547. Maddesi hükmünden farklı olarak bu duruda tasfiye memuru atanması doğru olmayıp, şirket yöneticileri veya varsa tasfiye memurlarının davalı gösterilmesi gerekmediğinden, dahili davalı yapılan şirket ortakları yönünden davanın husumet yokluğundan reddine, … aleyhine açılan davanın ise kabulüne karar vermek gerekir ” denildiğinden, TTK geçici 7 maddesine istinaden kaydı silinen şirketlerin yeniden ihyasına karar verilmesi halinde tasfiye memuru atanmasına gerek yoktur.
Toplanan tüm delillere göre kaydı silinen şirket adına kayıtlı aracın satış ve devir işlemleri ile sınırlı olmak kaydı ile söz konusu şirketin ihyası istemekle davacı tarafın hukuki yararı bulunmakta olup ihya şartları oluştuğundan aşağıda şekilde karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM :Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacının davasının kabulü ile, … nolu aracın satış ve devir işlemleri ile sınırlı olmak kaydı ile … ne … sicil no ile kayıtlı … Tic Ltd Şti’nin reesen terkin karırının iptali ile ihyasına,
Karar kesinleştiğinde sicile tescil ve ilanına
2-Davalının yasal hısım olması sebebi ile yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
3-Kullanılmayan gider avansının ilgilisine iadesine,
4-Bu dava sebebi ile alınması gereken 44,40 TL harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
Dair verilen karar davacının yüzüne karşı davalının yokluğunda , kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi. 30/05/2019

Başkan …
e-imzalıdır

Üye …
e-imzalıdır

Üye …
e-imzalıdır

Katip …
e-imzalıdır