Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C.
İSTANBUL
18. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2018/874
KARAR NO : 2018/1405
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 28/09/2018
KARAR TARİHİ : 27/12/2018
DAVA : Davacı vekili mahkememize ibraz ettiği dava dilekçesi ile, … ili … ilçesi … Mahallesinde kain 6246 ada 10 Parsel 1 nolu bağımsız bölümünün müvekkillerinin miras bırakana … adına tapuda kayıtlı olduğunu bu taşınmaz üzerinde …AŞ lehine ipotek tesis edildiğini, ipoteğinin kaldırılması için … 3 İcra Hukuk Mahkemesinin … esas … karar nolu dosyasına müracaat ettiklerini, mahkemece … AŞ unvanlı şirketin münfesih olması nedeniyle tebligat çıkartılamayacağından bahisle ihya davası açılması için taraflarına yetki ve süre verildiğini belirterek, söz konusu şirketin ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP : Davalı … vekili mahkememize ibraz ettiği cevap dilekçesi ile, sicilde yapılan işlemin TTK ya ve sicil yönetmeliğine uygun olduğunu , tasfiye sürecinde sorumluluğunun tasfiye memuruna ait olduğunu belirterek davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE: Dava, şirket ihyasına ilişkindir.
Tasfiye Halinde … AŞ nin sicil kaydı alınıp incelendiğinde tasfiye sonu nedeniyle kaydının 13/11/1987 tarihinde kapatıldığı tespit edilmiş, sicil dosyası alınıp incelendiğinde, tasfiye memurunun … olduğu tespit edilmiştir. TTK 547.maddesine istinaden açılan ihya davalarında tasfiye memuru da atanması gerektiğinden , sicilden kaydı silinen şirketin en son tasfiye memuru olan …’in nüfus kaydı alınıp incelendiğinde bu kişinin 15/05/2010 tarihinde vefat ettiği tespit edilmiştir.
… 3 İcra Hukuk Mahkemesi … tarihli yazı cevabında, mahkemelerine ait … esas sayılı dosyanın imha edildiğini ancak davacılar vekilince ipoteğin kaldırılmasına yönelik talep üzerine söz konusu dilekçenin uyapa kaydının yapıldığı bildirildiği görülmüştür.
TTK 547.maddesine göre ,” Tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa,son tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklılar, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar, şirketin yeniden tescilini isteyebilirler. Mahkeme istemin yerinde olduğuna kanaat getirirse, şirketin ek tasfiye için yeniden tesciline karar verir ve bu işlemlerini yapmaları için son tasfiye memurlarını veya yeni bir veya birkaç kişiyi tasfiye memuru olarak atayarak tescil ve ilan ettirir.” denilmektedir.
Davacılarca ipoteğin fekki için yapılan müracaat için açılacak davalarda taraf teşkilinin sağlanması için şirketi ihyasında hukuki yararları olduğu açıktır. TTK 547.maddesine göre, tasfiye sonucu sicilden kaydı silinen şirketlerin yeniden ihyasına karar verilmesi halinde tasfiye memuru atanması gerekmektedir.
Yukarıda da belirtildiği üzere şirketin en son tasfiye memuru vefat etmiştir bu nedenle mahkememizce bir mali müşavir tasfiye memuru olarak atanmış ve aşağıdaki şekilde davacının davasının kabulüne karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda izah edilen sebep ve gerekçelere göre;
1-Davacıların davasının kabulü ile … 3 İcra hukuk mahkemesinin … esas nolu dosyasından yapılan taleplerde taraf teşkilinin sağlanması ve verilecek kararının infazının temini yine … adına tapuda kayıtlı … ili … ilçesi … Mahallesi 6246 ada 10 parsel 1 nolu bağımsız bölümde … Ticaret AŞ lehine tesis edilen ipoteğin fekki işlemleri ile ilgili açılacak davalarda taraf teşkilinin sağlanması ve verilecek kararın infazının temini işleri ile sınırlı olmak kaydıyla …nde … sicil no ile kayıtlı iken tasfiye sonu nedeniyle sicilden kaydı silinen Tasfiye Halinde … Ticaret AŞ nin ihyasına,
Tasfiye memuru olarak Mali Müşavir …’un seçilmesine,
Tasfiye memuruna aylık 500 TL ücret takdirine, ücretin davacılar tarafından karşılanmasına,
Tasfiye memurunun kararın kesinleşmesi ve 4 aylık tasfiye memur ücretinin toplamı olan 2.000 TL ücretin ve 1.500 TL ilam ve tescil üçretinin davacı tarafından peşin yatırılması halinde işe başlamasına,
Kararın kesinleşmesi halinde sicile tescil ve ilanına ,
3-Davalı … yasal hasım olduğundan aleyhine vekalet ücreti ve yargılama gideri takdirine yer olmadığına,
4-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
5-Davacı tarafından yatırılan gider avansından kullanılmayan kısmın iadesine,
6-Bu dava sebebiyle 35,90 TL karar ve ilam harcı alınması gerektiğinden harç peşinen alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
Davacı vekilinin yüzüne karşı davalının yokluğunda , kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere oybirliği ile verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 27/12/2018
Başkan … Üye … Üye … Katip …
¸e-imzalıdır ¸e-imzalıdır ¸e-imzalıdır ¸e-imzalıdır
¸