Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/6 E. 2018/422 K. 12.04.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
18. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/6
KARAR NO : 2018/422

DAVA : Olağan Üstü Genel Kurul Yapılması-Kayyım Atanması
DAVA TARİHİ : 03/01/2018
KARAR TARİHİ : 12/04/2018

DAVA : Davacı vekili mahkememize ibraz ettiği dava dilekçesi ile, müvekkilinin davalı şirketin iki ortağından birisi olduğunu, şirketin her iki ortağınında 200 er paya karşılık 5.000 TL tutarlı hisse sahibi olduklarını, müvekkilinin şirkette bulunan 64 paya isabet eden hissesini … 7 Noterliğinin 16/5/2017 tarih ve … yevmiye numaralı limited şirket pay devri sözleşmesi ile , diğer ortak olan davalının da şirkette bulunan 68 paya isabet eden hissesini … 7 Noterliğinin 16/5/2017 tarih ve … yevmiye numaralı limited şirket pay devri sözleşmesi ile …’e devrettiklerini , hisse devir işlemlerinin tamamlanabilmesi , tescil ve ilan edilebilmesi için devir işlemlerinin şirket genel kurulunda görüşülerek karara bağlanması gerektiğini, davalı …’ın davalı şirketin yetkili temsilcisi olduğunu, TTK 625’e göre, genel kurul toplantısının hazırlanması ve yürütülmesinin müdürünün en önemli görevlerinden olduğunu, genel kurulu toplantıya çağırma yetkilinin TTK 624/2.fıkrasına göre müdüre ait görev ve yetki olduğunu, ancak …’ın bu yükümlülüğünü yerine getirmediğini, TTK 617/3 maddesinde yer alan çağrı hakkını kullanmasının gündeme geldiğini, TTK 412 göre, pay sahiplerinin çağrı veya gündeme madde konulmasına ilişkin istemleri yönetim kurulu tarafından reddedildiği veya isteme 7 iş günü içinde olumlu cevap verilmediği takdirde aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine genel kurulun toplantıya çağrılmasına, şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesinin karar verebileceğinin düzenlendiğini, müvekkilinin … 26 Noterliğinin 08/12/2017 tarihli … yevmiye numaralı ihtarnamesi ile müdürler kurulu başkanı …’a genel kurulu toplantıya çağırması talebinin iletildiğini, bu ihtarnamenin 12/12/2017 tarihinde muhataba tebliğ edildiğini, 7 iş günü içinde cevap verilmediğini belirterek, davalı şirketin genel kurulunun toplantıya çağrılmasına ve gündeme düzenlemek çağrı yapmak üzere kayyım atanmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP : Davalı vekili cevap dilekçesi ile, davacı tarafından herhangi bir çağrı talebinin yapılmadığını, bu nedenle dava açmakta hukuki yarar bulunmadığını, dava dilekçesinin usulüne uygun şekilde düzenlenmediğini belirterek davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE: Dava, TTK 412.maddesine dayalı genel kurulun mahkemece toplantıya çağrılması ve bu amaçla kayyım atanması talebine ilişkindir.
Deliller, sicil kaydı, … 26 Noterliğine ait 08/12/2017 tarih … yevmiye nolu ihtarname ve tebliğ belgesi, pay devrine ilişkin noter vasıtasıyla yapılan pay devri sözleşmeleri, yasal düzenleme .
Limited şirketlerde esas sermaye payının geçiş halleri TTK 595.maddesinde düzenlenmiş olup, buna göre ,” 1. Devir 1) Esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri; rekabet yasağı ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu husus, önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşullara da belirtilir. 2) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur. 3) Şirket sözleşmesinde başka türlü düzenlenmemişse, ortaklar genel kurulu sebep göstermeksizin onayı reddedebilir.
4) Şirket sözleşmesiyle sermaye payının devri yasaklanabilir. 5) Şirket sözleşmesi devri yasaklamış veya genel kurul onay vermeyi reddetmişse, ortağın haklı sebeple şirketten çıkma hakkı saklı kalır. 6) Şirket sözleşmesinde ek ödeme veya yan edim yükümlülükleri öngörüldüğü takdirde, devralanın ödeme gücü şüpheli görüldüğü için ondan istenen teminat verilmemişse, genel kurul şirket sözleşmesinde hüküm bulunmasa bile, onayı reddedebilir. 7) Başvurudan itibaren üç ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde onayı vermiş sayılır.” denilmektedir.
Genel kurulun nasıl toplantıya çağrılacağı TTK 410,411 ve 412 maddelerinde düzenlenmiştir.
TTK 410 maddesine göre, “1) Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da, görevleri ile ilgili konular için, genel kurulu toplantıya çağırabilirler. 2) Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir. ” denilmektedir
TTK 411maddesine göre, ” Azlık a) Genel olarak ” denilmektedir 1) Sermayenin en az onda birini, halka açık şirketlerde yirmide birini oluşturan pay sahipleri, yönetim kurulundan, yazılı olarak gerektirici sebepleri ve gündemi belirterek, genel kurulu toplantıya çağırmasını veya genel kurul zaten toplanacak ise, karara bağlanmasını istedikleri konuları gündeme koymasını isteyebilirler. Esas sözleşmeyle, çağrı hakkı daha az sayıda paya sahip pay sahiplerine tanınabilir. 2) Gündeme madde konulması istemi, çağrı ilanının … Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanmasına ilişkin ilan ücretinin yatırılması tarihinden önce yönetim kuruluna ulaşmış olmalıdır. 3) Çağrı ve gündeme madde konulması istemi noter aracılığıyla yapılır. 4) Yönetim kurulu çağrıyı kabul ettiği takdirde, genel kurul en geç kırkbeş gün içinde yapılacak şekilde toplantıya çağrılır; aksi hâlde çağrı istem sahiplerince yapılır. ” denilmektedir.
TTK 412 maddesine göre, ” b Mahkemenin izni:1) Pay sahiplerinin çağrı veya gündeme madde konulmasına ilişkin istemleri yönetim kurulu tarafından reddedildiği veya isteme yedi iş günü içinde olumlu cevap verilmediği takdirde, aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine, genel kurulun toplantıya çağrılmasına şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi karar verebilir. Mahkeme toplantıya gerek görürse, gündemi düzenlemek ve Kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere bir kayyım atar. Kararında, kayyımın, görevlerini ve toplantı için gerekli belgeleri hazırlamaya ilişkin yetkilerini gösterir. Zorunluluk olmadıkça mahkeme dosya üzerinde inceleme yaparak karar verir. Karar kesindir. ” denilmektedir.
Davacı ve davalı … davalı şirketteki paylarının bir kısmını noter vasıtasıyla düzenlenen pay devri sözleşmesi ile dava dışı …’e devretmişlerdir.
TTK 595.maddesine göre pay devrinin geçerli olabilmesi için şirket genel kurulda görüşerek pay devrinin onaylanması gerekmektedir .TK 617. maddesine göre genel kurulu toplantıyı çağırma görevi müdürün asli görevlerindendir. Çağrının nasıl yapılacağı TTK 411 ve 412 maddelerinde düzenlenmiştir. Davacı tarafından … 26 Noterliğinin 08/12/2017 tarih … yevmiye numaralı ihtarnamesi ile davacı tarafından davalı şirket yetkili temsilcisi … TTK 411 maddesi gereğince genel kurulu toplantıya çağrılması talepli ihtarname gönderildiği ihtarnamenin …’a 12/12/2017 tarihinde tebliğ edildiği ancak TTK 412 maddesine göre istemi 7 iş günü içinde olumlu cevap verilmediği görülmekle, TTK 412.maddesine istinaden davacı tarafından mahkeme vasıtasıyla genel kurulun toplantıya çağrılması talep edildiğinden TTK 595, 617, 412.maddesine istinaden davacının davasının kabulü ile aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda izah edilen sebep ve gerekçelere göre;
1-Davacının davasının kabulüne, yapılan hisse devir işlemlerinin davalı şirket genel kurulunda görüşülmesi için davalı şirketin TTK 412 maddesine göre, şirket genel kurulunun toplantıya çağrılmasına,
2-Gündemi düzenlemek ve kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere kayyım olarak Mali Müşavir …’un atanmasına,
Kayyıma aylık 700 TL ücret takdir edilmesine, üç aylık ücretin davacı tarafından peşin yatırılması halinde ayrıca kararın kesinleşmesinden itibaren kayyımın işe başlayarak en geç üç ay içinde kayyım tarafından genel kurulu toplantıya çağrılmasına, kayyım tarafından yapılan iş ve işlemlerle ilgili belgelerin dosyaya bırakılmasına,
3-Davacı vekille temsil edildiğinden 2.180,00 TL vekalet ücretinin davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine,
4-Davacı tarafından yapılan 198,50 TL yargılama giderinin davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilesine,
5-Davacı tarafından yatırılan gider avansından kullanılmayan kısmın davacıya iadesine
6-Bu dava sebebiyle alınması gereken 35,90 TL karar ve ilam harcı peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
Taraf vekillerinin yüzlerine karşı kesin olarak oybirliği ile karar verildi 12/04/2018

Başkan … Üye … Üye … Katip …
e-imzalıdır e-imzalıdır e-imzalıdır e-imzalıdır

DAVACI SARFI
77,00 TL ilk masraf
121,50 TL Tebligat ve tezkere
198,50 TL