Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/468 E. 2019/536 K. 27.05.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
18. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/468 Esas
KARAR NO : 2019/536
DAVA : İtirazın İptali (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 25/05/2018
KARAR TARİHİ : 27/05/2019

Taraflar arasında görülen davanın mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA VE TALEP : Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davacı müvekkili şirket ile davalı arasında Elektrik Enerjisi Satış Sözleşmesi imzalandığını, söz konusu sözleşme gereği elektrik kullanımında bulunan davalı şirkete faturalar gönderildiğini, dava konusu faturaların zamanında ödenmemesi üzerine müvekkilinin davalı aleyhine 18.03.2016 tarihinde …. İcra Müdürlüğü … E. sayılı dosya üzerinden İcra takibi başlatıldığını, davalı borçlunun 07.04.2016 tarihli dilekçe ile haksız olarak borca ve faize itiraz ettiğini, izah edilen nedenlerle; davalı itirazının iptaline, takibin devamına, %20’den az olmamak üzere İcra İnkar tazminatına hükmedilmesine, yargılama giderleriyle vekâlet ücretinin de davalıya tahmiline karar verilmesi talep edilmiştir.
SAVUNMA VE KARŞI TALEP : Davalı veya vekilinin dosyaya herhangi bir cevap dilekçesi sunmadığı görülmüştür.
DELİLLER VE GEREKÇE :
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, Dava; Taraflar arasındaki Elektrik Satış Sözleşmesi nedeni ile faturaların zamanında ödenmemesinden dolayı … İcra Müdürlüğü ‘nün … esas sayılı dosyasından başlatılan icra takibine davalının itirazı sonucu İİK 67. Madde gereği açılan itirazın iptali davasıdır.
Deliller; Dosya Münderecatı, … İcra Müdürlüğü ‘nün … esas sayılı dosyası, bilirkişi incelemesi.
Mahkememiz dosyasından 11/04/2019 havale tarihli bilirkişi raporu alınmıştır.
Davacı (Tedarikçi) … A,Ş İle Davalı (Tüketici) … Ltd. Şti arasında … Esenyurt/İstanbul ve … Bulvarı … Cad. No: … Esenyurt İstanbul adresinde bulunan dağıtım müessesi nezdindc … ve … tesİsat(abone) numarasına ilişkin 28.12.2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Elektrik Enerjisi Satış Anlaşması imzalanmıştır.
Dava konusu Elektrik Enerjisi Satış Sözleşmesi maddeleri incelendiğinde; Elektrik Sözleşmesi 5.1 maddesi Tüketicinin Hak ve yükümlülükleri başlığı altında; i bendinde; Tüketicinin sadece aktif eneıjisi değil, reaktif enerjisinin de ölçüleceği, tüketicinin ölçülen reaktif-kapasitif değerlerinin tüketici tarafından dağıtım sistemini işleten lisans sahibi tüzel kişinin keseceği faturaya göre ödeneceği, bu kapsamda herhangi bir faturanın Tedarikçiye kesilmesi durumunda bu bedelin Tedarikçi tarafından aynen Tüketiciye fatura edileceği, j ve k bendinde; Uygulamadan kaynanan fon, pay ve vergi vs. kalemlerin Tüketici tarafından ödeneceği,
Elektrik Sözleşmesi 7 maddesi Enerji birim bedeli, faturalama ve ödemeler başlığı altında; 7.1 maddesinde; Tüketicinin aktif enerji bedeline ek olarak, İletim fiyatı, dağıtım sistemi bedeli, TRT payı, Enerji fonu, Katma değer vergisi (KDV), Belediye Tüketim vergisi, ayrıca ilave edileceği, 7.9 maddesinde; Tüketicinin aylık fatura bedelini son ödeme gününe kadar ödemediği takdirde, ödenmeyen fatura bedeline; son ödeme tarihinden alacağın tamamına tahsil edileceği tarihe kadar geçen sürenin ilk ayı için Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’ nin 24, Maddesinde hüküm altına alınan gecikme faizi, takip eden aylar için ise bu gecikme faizi oranının 2 (iki) katı uygulanacağı, 7.10 maddesinde; Ödemenin öngörülen tarihte yapılmaması halinde hesaplanan gecikme bedelleri KDV’ si ile birlikte Tedarikçi tarafından Tüketiciye dönemsel tahsilatın yapıldığı ay sonu İtibariyle fatura edileceği, Tüketicinin yaptığı kısmi ödemelerin öncelikle gecikme bedelinden düşürüleceği ve bakiye kalan anapara gecikme faizi uygulanacağı belirtilmiştir.
Elektrik Sözleşmesi 5. maddesi Anlaşmanın süresi başlığı altında; 8.1 maddesinde; Anlaşmanın süresinin l (bir) yıl süreli olduğu, 8.2 maddesinde; Tarafların anlaşma şartlarını yerine getirmiş olması kaydı ile, anlaşma sona erme tarihinde aynı şartlarla birer yıllık dönemler halinde kendiliğinden uzamış sayılacağım; tarafların iki ay önceden ihbarda bulunmak kaydıyla, anlaşmayı sona erme tarihinde veya anlaşma birer yıllık dönemler halinde uzamış İse bu birer yıllık dönemlerin sonunda fesih edilebileceği belirtilmiştir. Davacı tarafından davalı tarafça ödenmediği belirtilen faturalar toplam 14.375,53 TL ‘dir.
Davacı kuramca dosya kapsamına ibraz edilmiş belgeler incelendiğinde; dava konusu … Işıkla Isıtma Sistemleri San, Ve Tic. Ltd. Şti adına 28.12.2010 tarihi itibariyle abonelik sözleşmesi bulunduğu ve icra takibine konu borcun kaynağının davalının … Bulvarı … Cad. No: … Esenyurt İstanbul adresinde bulunan … no.lu elektrik tesisatı adına düzenlenmiş ve 27.11.2014, 26.01.2015 ve 06,03,2015 son Ödeme tarihleri arasında olan 3 adet ödenmemiş elektrik faturası (enerji) bedeli olduğu, söz konusu elektrik faturalarının dosya kapsamına ibraz edilmiş olduğu ve faturaların davalı abone tarafça ödenmiş olduğuna dair herhangi bir kaydın veya belgenin bulunmadığı, fatura bedellerinin oluştuğu dönemde davalı tarafın ilgili … no.lu elektrik tesisatının yasal abonesi olduğunu anlaşıldığı ve bu dönemde aboneliğinin iptal edildiğine dair herhangi bir kaydın dosya kapsamında mevcut olmadığı, fatura kalemlerinin tüketici tarafından ödenmesi gerektiği sözleşme maddeleri içerisinde ifade edildiği tespit edilmiştir. İzah edilen nedenlerle; davalı, abonesi olduğu dava konusu tesisatta kullanılan elektrik tüketim miktarından ve davacının tüketim miktarına istinaden düzenlediği dava konusu fatura bedellerinden sorumludur.
8 Mayıs 2014 tarih ve 28994 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin “zamanında ödenmeyen borçlar” başlıklı l5.maddesinde;
(1)Zamanında ödenmeyen borçların tahsiline ilişkin hususlar; perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşmalar kapsamında düzenlenir.
(2)Tüketicinin elektrik eneıjisi tüketimine ilişkin ödemelerini son ödeme tarihine kadar yapmaması durumunda, tedarikçi tarafından tüketiciye yazılı olarak ikinci bildirimde bulunulur. Söz konusu bildirimde tüketicinin ödeme yükümlülüğünü belirtilen sürede yerine getirmemesi halinde elektrik enerjisinin kesileceği belirtilir. Tedarikçi tarafından perakende satış sözleşmesinde veya ikili anlaşmada belirlenecek bu süre, ikinci bildirimin yapıldığı tarihten itibaren en az beş iş günüdür. İkinci bildirim ile ilgili olarak, tedarikçi tarafından gerekli görülmesi halinde, yazılı bildirime ek olarak, ayrıca diğer haberleşme kanalları da kullanılarak bildirimde bulunulabilir.
Tüketicinin perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşmalar kapsamında öngörülen ödemeleri, ikinci bildirimde belirtilen süre içerisinde de yapmaması halinde, ilgili tedarikçinin bildirimi üzerine, bildirim tarihinden itibaren en geç beş İş günü içerisinde … veya dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından kesme bildirimi düzenlenmek suretiyle elektriği kesilir. Kesme bildiriminde, kesme tarihi ile saatine ve son endeks değerine yer verilmesi zorunludur. Söz konusu durum bîr gün içerisinde … veya dağıtım şirketi tarafından ilgili tedarikçiye bildirilir.
(4)Düzenlenen tarifelerle enerji ve/veya kapasite satın alan tüketicilerce zamanında ödenmeyen borçlara, görevli tedarik şirketi tarafından bu Yönetmelikte belirlenen oranı aşmamak üzere, gecikme zammı uygulanır. Gecikme zammı günlük olarak uygulanır+(Gecikme Zammı: Yönetmeliğin 4 .maddesi Tanımlar başlığı altında 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammını ifade ettiği belirtilmiştir.)
(5)Borcun zamanında ödenmemesi nedeniyle elektrik enerjisi kesilmiş olan tüketicinin, birikmiş borçlarını gecikme zamları ile birlikte peşin ödeyerek veya görevli tedarik şirketi tarafından belirlenen takvim dahilinde ödemeyi taahhüt ederek görevli tedarik şirketine başvurması halinde tüketicinin elektrik enerjisi, 16 ncı madde hükümleri çerçevesinde yeniden bağlanır.” hükümleri yer almaktadır.
Yukarıda belirtilen ilgili yönetmelik uyarınca Davacı yetkili şirket, davalının ödenmemiş elektrik borçlarından dolayı tesisatın elektriğini süresinde kesmesi gerekirken kesmeyerek ve gerekli kontrolleri yapmayarak kendisine düşen edimi ifada ihmal gösterdiği bu nedenle kusurlu olduğu, Yargıtay emsal kararlan doğrultusunda davacının bu kusuru durumunda gecikme zammı ve faizden indirim saptanması gerektiği belirtilmiştir. Hukuk Dairesi 2015/16371 E. , 2016/13928 K. 3. Hukuk Dairesi 2014/9329 E., 2015/1668 K., 3.Hukuk Dairesi 2017/11041 E, 2017/7815 K.)
Davalı … Ltd, Şti. adına İcra takip konusu elektrik fatura borçlarının oluştuğu dönemlerde davalının … no.lu elektrik tesisatının yasal abonesi olduğu ve işbu aboneliğin iptal edildiğine dair herhangi bir belgenin dosya kapsamında mevcut olmadığı, faturaların davalı abone tarafça ödenmiş olduğuna dair herhangi bir kaydın veya belgenin dosya münderecatında bulunmadığı ve davacı tarafından düzenlenen faturaların sözleşmeye uygun olduğu dikkate alındığında dava konusu faturalardaki toplam 14,375.53 TL olan asıl alacak bedeiinin tamamından davalı tarafın sorumlu tutulması gerektiği ve davacının bu tutan davalıdan talep edebileceği, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği hükümleri gereğince ve emsal Yargıtay kararları doğrultusunda; davacının, davalı tüketicinin elektrik enerjisi tüketimine ilişkin ödemelerini son ödeme tarihine kadar yapmaması üzerine zamanında ödenmeyen faturalardan dolayı süresinde davalının elektriğini kesmemesi nedeniyle kusurlu olduğu bu nedenle davalı borcuna işlenecek gecikme zammı ve faizden indirim sağlanması gerektiği, davalı … San. Ve Tic. Ltd. Şti. ödenmemiş 14.375,53 TL asıl borç toplamı olduğu tespit edildiğinden davanın kabulü ile davalının …. İcra Müdürlüğünün … esas sayılı dosyasına yaptığı itirazın iptali ile takibin 14.375,53 TL asıl alacak, 3.419,88 TL temerrüt faizi üzerinden aynen devamına, alacak likit olduğundan 2.875,10 TL icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulması gerekmiştir.
HÜKÜM :
1-Davanın kabulü ile davalının …. İcra Müdürlüğünün … esas sayılı dosyasına yaptığı itirazın iptali ile takibin 14.375,53 TL asıl alacak, 3.419,88 TL temerrüt faizi üzerinden aynen devamına,
2-2.875,10 TL icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
3-Alınması gerekli 1.215,60 TL karar ve ilam harcından peşin alınan 302,44 TL harcın düşümü ile eksik kalan 913,16 TL harcın davalıdan tahsili ile maliyeye gelir kaydedilmesine,
4-Davacı taraf kendisini vekille temsil ettirdiğinden kabul üzerinden hesaplanan karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesap ve taktir olunan 2.725,00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya ödenmesine,
5-Davacı tarafça yapılan ( 302,44 TL peşin harç + ilk masraf 41,10 TL + bilirkişi ücreti 600,00 TL + 84,00 TL posta masrafı ) toplam 1.027,54 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
6-Davacı tarafça yatırılan gider avansından geriye kalan kısmının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Taraf vekillerinin yüzlerine karşı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 27/05/2019

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır