Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1194 E. 2019/254 K. 21.03.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
18. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/1194 Esas
KARAR NO : 2019/254
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 31/12/2018
KARAR TARİHİ : 21/03/2019

DAVA : Davacı vekili mahkememize ibraz etmiş olduğu, dava dilekçesinde müvekkilinin, … tarafından reesen terkin edilen nin ipotek borçlusu olduğunu, müvekkili ile ihyası talep edilen şirket arasında Giresun İli, … İlçesinde tapuya kayıtlı … ada, … parseldeki payında 2 adet ipotek tesis edildiğini, ipoteğin fekki ile alakalı olarak müvekkilinin … Asliye Hukuk Mahkemesinin … esas sayılı dosyası ile dava açtığını, mahkemece ünvanı belirtilen şirketin ihyası için dava açmak üzere kendilerine süre verildiğini belirterek … Aş’nin ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP : Ticaret Sicil Müdürlüğünün TTK32 ve Ticaret Sicil Yönetmeliğinin 34.maddesi uyarınca işlem yaptığını, işlemin 6102 sayılı kanunun geçici 7.maddesi uyarınca usulüne uygun yapıldığını, müvekkilinin dava açılmasına sebebiyet vermediğini, yasal hasım olduğunu, davacının talebinin kabul edilmesi halinde dahil vekalet ücreti ve yargılama giderinden sorumlu olmayacaklarını belirterek davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE : Dava sicilden kaydı resen terkin edilen şirketin terkin kararının iptali ile ihyasına ilişkindir.
TTK nın geçici 7. maddesine göre bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 yıl içinde aşağıdaki halleri tespit edilen ya da bildirilen anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tasfiyeleri ve ticaret sicilinden kayıtlarının silinmesi, ilgili kanunlardaki tasfiye usulüne uyulmaksızın bu madde uyarınca yapılır denilerek ilgili durumlar aynı maddenin a – e bentleri arasında sayılmıştır.Aynı maddenin 2. Fıkrasına göre davacı veya davalı sıfatıyla devam eden davaları bulunan şirket veya kooperatiflere bu madde hükümleri uygulanamaz denilmektedir. Aynı maddenin 15. Bendinde ise ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilirler.
Yargıtay 11 Hukuk Dairesinin 04/12/2014 tarih ve … esas … karar aynı dairenin 31/10/2016 tarih … esas … karar nolu ilamlarında belirtildiği üzere “TTK geçici 7. Maddesine göre resen siciliden terkin edilmiş şirketler bakımından ihya kararı verilmesi halinde şirketlerin tasfiye haline gireceğine ilişkin yasal bir düzenleme bulunmadığından, TTK 547. Maddesi hükmünden farklı olarak bu duruda tasfiye memuru atanması doğru olmayıp, şirket yöneticileri veya varsa tasfiye memurlarının davalı gösterilmesi gerekmediğinden, dahili davalı yapılan şirket ortakları yönünden davanın husumet yokluğundan reddine, … aleyhine açılan davanın ise kabulüne karar vermek gerekir ” denildiğinden, TTK geçici 7 maddesine istinaden kaydı silinen şirketlerin yeniden ihyasına karar verilmesi halinde tasfiye memuru atanmasına gerek yoktur.
İhyası istenen şirketin sicil alınarak dosyaya bırakılmış olup incelendiğinde ; 31/07/2013 tarihinde kaydının resen sicilden terkin edildiği tespit edilmiştir. … Asliye Hukuk Mahkemesine ait … esas nolu dosya incelendiğinde davacı tarafından, dava dilekçesinde ada ve parsel numarası yazılı taşınmazdaki davalı lehine konulan ipoteğin kaldırılması için 11/04/2017 dava açıldığı mahkemece şirketin ihyası için dava açmak üzere davacı tarafa süre verildiği görülmüştür.
Tasfiye sonucunda sicilden kaydı silenen şirketlerle ilgili olarak ihya hususu TTK 547.maddesinde düzenlenmiş olup, bu maddeye göre açılan ihya davalarında dava açmak için herhangi bir süre koşulu bu madde de bulunmamaktadır. TTK’nın geçici 7.maddesine göre sicilden kaydı resen terkin edilen şirketlerle ilgili olarak aynı maddenin 15 nolu bendinde ise dava açmak için silinme tarihinden itibaren mahkemeye başvurmak için 5 yıllık süre öngörülmüştür. İş bu dava konusu olayda 31/07/2013 tarihinde şirketin sicilden kaydı resen silinmiş olup davacı davasını 31/12/2018 tarihinde açmış ise de, davacı tarafın kaydı silinen şirkete taşınmazını ipotek olarak tesis ettiği ve … Asliye Hukuk Mahkemesinde 11/04/2017 tarihinde dava açtığı da dikkate alındığında üçüncü şahıs konumunda olması nedeni ile dava açması süresi yönünden TTK 547.maddesi dikkate alınarak davacının davasının aşağıdaki şekilde kabulüne karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM :Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacının davasının kabulüne, … Asliye Hukuk Mahkemesinin … esas nolu dosyasında taraf teşkilinin sağlanması ve verilecek kararın infazının temini işlemleri ile sınırlı olmak kaydıyla, …ne … sicil nolu kayıtlı … Sanayi Anonim Şirketi’nin terkin kararının iptaline ve siciline tesciline,
2-Davalı tarafın yasal hasım konumunda olması nedeni ile davacı lehine vekalet ücreti ve yargılama gideri takdirine yer olmadığına,
3- Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansından kullanılmayan kısmın davacıya iadesine,
5- Bu dava sebebi ile 44,40TL karar ve ilam harcı alınması gerektiğinden peşin alınan 35,90 TL nin mahsubu ile bakiye 8,50TL karar ve ilam harcının davacıdan alınarak hazineye irad kaydına,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı kararın taraflara tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi. 21/03/2019

Başkan …
e-imzalıdır

Üye …
e-imzalıdır

Üye …
e-imzalıdır

Katip …
e-imzalıdır