Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1188 E. 2019/291 K. 02.04.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
18. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/1188 Esas
KARAR NO : 2019/291
DAVA : İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 28/12/2018
KARAR TARİHİ : 02/04/2019

Taraflar arasında görülen davanın mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkil şirketin davalı … Gıda San. Ve Tic. AŞ den 73.795,87TL tutarında asıl alacağı bulunduğunu, alacağın tahsili için davalı şirkete müracat edildiğini, müracat sonucu herhangi bir olumlu netice alınamadığını, bunun üzerine davalı tarafa karşı … İcra Müdürlüğünün … Esas sayılı dosyası ile ilamsız icra takibi başlatıldığını, davalı şirketin itirazı nedeniyle icra takibinin durduğunu, icra takibine yapılan itirazın iptaline ve %20 den az olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesini talep ve beyan etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; müvekkilinin davacı şirkete herhangi bir borcu olmadığını, davacı şirketin cari hesaba dayanarak icra takibini başlattığını, müvekiline ait hesap eksresi, ticari defter ve kayıtlar incelendiğinde davacı tarafın iddia ettiği gibi herhangi bir alacağının olmadığının görüleceğini, haksı olarak açılan davanın reddine karar verilerek %20 den aşağı olmamak üzere tazminata hükmedilmesini talep ve beyan etmiştir.
Davacı vekili, UYAP’dan gönderdiği 02/04/2019 havale tarihli dilekçe ile; görülmekte olan dava ile ilgili olarak davadan feragat ettiğini, vekalet ücreti ve yargılama giderine hükmedilmemesini talep etmiştir.
Vekaletnamenin incelenmesinde davacı vekilinin davadan feragat yetkisinin bulunduğu anlaşılmıştır.
Davalı vekilinin UYAP’dan gönderdiği 02/04/2019 havale tarihli dilekçe ile; davacı vekilinin feragatini kabul ettiğini, istinaf hakkında vazgeçtiğini, yargılama gideri ve vekalet ücreti talebi olmadığını bildirmiştir.
6100 sayılı HMK’ nun 307. maddesinde feragat, davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesi olarak tanımlanmış olup aynı yasanın 309. maddesinde feragat ve kabul beyanının dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılabileceği, hüküm ifade etmesinin karşı tarafın muvafakatine bağlı olmadığı, feragat ve kabulün kayıtsız ve şartsız olarak yapılması gerektiği ve hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabileceği belirtilmiştir, yine aynı yasanın 311. maddesinde de feragat ve kabulün kati bir hükmün hukuki neticelerini doğuracağı hüküm altına alınmıştır. Açıklanan yasal hükümler ışığında davacının feragatinin usulüne uygun olduğu anlaşılmış ve feragat nedeniyle davanın reddine ilişkin aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
1-Davanın Feragat nedeni ile REDDİNE,
2-Alınması gereken 35,90-TL karar ilam harcından peşin alınan 1.265,03TL nin düşümü ile arta kalan 1.229,13-TL harcın karar kesinleştiğinde temlik alan davacıya iadesine,
3-Yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı vekilinin vekalet ücreti ve yargılama gideri taleplerinin bulunmadığını bildirdiğinden, bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
5-Davacı tarafça yatırılan gider avansından arta kalan kısmı karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı davalı vekilinin yokluğunda kararın tebliğden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize yada mahkememize gönderilmek üzere başka yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek dilekçe ile istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.04/04/2019

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır