Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1079 E. 2020/77 K. 03.02.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
18. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/1079 Esas
KARAR NO : 2020/77

DAVA : İtirazın İptali (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 20/11/2018
KARAR TARİHİ : 03/02/2020

Taraflar arasında görülen davanın mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA VE TALEP : Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili şirketin 6446 sayılı kanuna göre kurulmuş bir tedarik şirketi olduğunu, müvekkili şirketi ile davalı şirket arasında 2 farklı abonelik için 01/02/2017 imza tarihli 01/03/2017 tedarik başlangıç tarihli 12 aylık Elektrik Tedarik Sözleşmesi imzalandığını, sözleşme feshedilmediği için sözleşmenin 7.1 maddesine göre kendiliğinden yenilendiğini ve 01/03/2018-01/03/2019 tarihleri arasında da geçerli hale geldiğini, bu sözleşmeye göre müvekkili şirket tarafından kullanım miktarına göre keşide edilecek faturaları davalının ödeyeceğini, sözleşme ile belirlenen şartlara göre müvekkili şirketin her faturada güncel ulusal tarife üzerinden %13 indirimli olarak fatura keşide edeceğini, ancak davalı şirket fatura bedellerini son ödeme tarihinde ödemediğinden, borcunu ifa etmeyerek sözleşme hükümlerini ihlal ettiğini, sözleşmenin 3.1 maddesine göre sözleşme ihlal edilmişse, tedarikçinin indirimsiz faturalandırma hakkına sahip olduğunu, faturaların davalı tarafça ödenmemiş olması üzerinde İstanbul … İcra Müdürlüğü ‘nün … esas sayılı dosyası üzerinden takip başlatıldığını, belirtilen takibe faturayla birlikte sözleşmenin 4.2 maddesine göre icra cezai şartı da uygulandığını, icra takibine geçilen tüm alacak kalemlerinin hukuka uygun, likit ve taraflar arası sözleşmeye uygun olduğunu, bu nedenlerle haksız olarak edilen itirazın iptaline ve takibin devamına, davalı tarafın icra inkar tazminatına makum edilmesini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karara verilmesini talep etmiştir.
SAVUNMA VE KARŞI TALEP : Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; Müvekkili şirketin ticari itibarına önem veren ve ulaşım sektöründe ülkemizin önde gelen firmalarından bir tanesi olduğunu, müvekkilinin kötü niyetli hareket ederek borçları ödememezlik yapması ve bilerek ödenmesini geciktirmeye çalıştığı iddialarının asılsız olduğunu, davacının müvekkilinin dahilinde olmadan aralarındaki sözleşmeyi uzattığını, gecikmelerin yaşanmasının sebebinin davacı şirketin müvekkili şirketi ile iletişimi bırakması olduğunu, davacı tarafından müvekkili şirketten kaynağı bilinmeyen fakat güvence bedeli adı altında bir çok kesinti talep edildiğini, davacı şirket tarafından yapılan icra takibine müvekkili şirket aleyhine süresi içinde yasalara uygun olarak itiraz edildiğini, bu nedenlerle davanın reddine, müvekkili şirket aleyhine hüküm olunması istenen icra inkar tazminatının reddine, tüm yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davacı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE :
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, Dava; Taraflar arasındaki iki farklı Abonelik Elektrik Tedarik sözleşmesinden dolayı ödenmeyen faturaların tahsili için İstanbul … İcra Müdürlüğünün… Esas sayılı dosyasından başlatılan icra takibine davalının itirazı sonucu İİK 67. Madde gereği açılan itirazın iptali davasıdır.
Deliller; Dosya Mevcudu, İstanbul … İcra Müdürlüğünün… Esas sayılı dosyası, bilirkişi incelemesi.
Mahkememiz dosyasından 24/06/2019 tarihli bilirkişi raporu alınmıştır.
Davacı tarafın Davacı defterlerini ibraz etmemiş bunun yanında dosyaya sunduğu delillerde; Davalı tarafa 21/09/2018 tarihli 10.062,28 TL KDV Dahil, 21/09/2018 tarihli 3.836,58 TL KDV Dahil fatura ibraz ettiği, faturaların e- fatura olduğu, faturalar üzerinde davalı tarafın teslim aldığına dair imza bulunmadığı,
Taraflar arasında Elektrik Enerjisi Satış sözleşmesi imzalanmıştır. Davalı, faturaları son ödeme tarihlerine kadar ödemeyerek, sözleşmenin 4.3. Maddesini ihlal etmiştir.
Taraflar arasında yapılan elektrik enetjîsi satış sözleşmesinin 4.3. Maddesinde; “Tanzim edilmiş bir faturada belirtilen son ödeme tarihinden yedi iş günü geçmiş olmasına rağmen fatura bedelinin tam olarak ödenmemiş olması halinde, herhangi bir ihbar, ihtar ve önele gerek olmaksızın tedarikçi sözleşmeyi tek taraflı fesih hakkına sahiptir ” hükmü yer almıştır.
Yine taraflar arasındaki sözleşmesinin 7.2. Maddesinde; “Abonenin sözleşmenin herhangi bir hükmünü ihlal etmesi veya mevzuat hükümlerine uymaması, sözleşme boyunca herhangi bir faturasını son ödeme tarihinden önce kısmen veya tamamen ödememiş olması veya madde 4.3. 4.5. 4.6. veya 6.3. 6.7. ve 6.8. de belirtilen koşulların sağlanmamış olması halinde tedarikçinin aboneyi portföyünden çıkarması aynı abonelik için başka bir şirket ile sözleşme imzalaması veya abone için tedarikçi değişiklik talebinde bulunulması halinde sözleşmeyi sözleşmeden doğan her türlü sair hakları saklı kalmak üzere fatura alacakları ile birlikte sözleşme madde 7.1. de anılan cezai şartı ve madde 6.7. de anılan tüm indirimlerin iade edilmesini, piyasa maliyetleri bedellerinin ve diğer bedellerin ödenmesini talep etme ve borçlara ait gecikme zammını madde 4.2. de belirtilen oranda uygulama hakkı vardır. Tedarikçi böyle bir fesihte her türlü zararı ve cezai şartı karşılamak için teminatı irat kaydedecek ve teminatın zararını karşılamaması halinde yasal takip yollarına başvurabilecektir. Tedarikçinin bu madde hükümlerine uygun olarak fesih etmesi durumunda abonenin tazminat talep hakkı etme olmayacaktır” hükmü yer almıştır.
Davacı şirket, taraflar arasında imzalanan elektrik satış sözleşmesinin 4.3. ve 7.2. Maddelerini gerekçe yaparak elektrik enerjisi satış sözleşmesini tek taraflı olarak feshetmiştir. Davacı şirketin, elektrik sözleşmesini tek taraflı olarak feshetmesi sözleşme hükümlerine uygundur.
Ancak, sözleşmenin 7.1. Maddesinde ; “Sözleşmede anılan hallerin dışında sözleşme, süresi içerisinde abone tarafından feshedilemez. Sözleşme imzalanmasının ardından tedarikçi tarafından herhangi bir dönem faturası çıkıp çıkmadığına bakılmaksızın abone tarafından sözleşme süresi içersindeki sözleşmedeki fesih koşulları dikkate alınmadan herhangi bir tarihte fesih edilmesi, yazılı bildirim olmaksızın tahliye edilmesi veya başka bir tedarikçi tarafindan talep edilmesi halinde abone önceki ya da mevcut tedarikçisine … çıkış dönemine kadar ödemekle yükümlü olduğu tüm sayaçları için her birine ayrı ayrı hesaplanmak üzere son oniki dönem faturalarının en yüksek faturasının 2 (iki) katı kadar ceza-i şartı tedarikçiye ödemeye kabul eder. ” hükmü yer almıştır
Sözleşmenin 7.2. Maddesinde; “Madde 6.7. de anılan tüm indirimlerin iade edilmesini, piyasa maliyetleri bedellerinin ve diğer bedellerin ödenmesini talep etme ve borçlara ait gecikme zammını madde 4.2. deki oranda uygulama hakkı vardır” hükmü yer almıştır. Ancak, davalı, serbest tüketici olduğundan indirimli elektrik enerjisi satın alabilmek için tedarik şirketi olan davacı ile abonelikler için %15 İndirimli ikili anlaşma yapmıştır. İkili anlaşma, serbest tüketici ile tedarik şirketi arasında elektrik enerjisi alınıp satılmasına dair yapılan ticari bir anlaşma olup, elektrik piyasasına ilişkin kanun, yönetmelik, tebliğ, lisans, genelge ve Kurul Kararlarına aykırı hükümlere yer verilemeyeceği Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinde hüküm altına alınmıştır. İkili anlaşma kapsamında; elektrik eneıjisi satışına ilişkin aktif enerji bedeli, tahsilatına aracı olunan ilgili mevzuat gereği “Dağıtım Bedeli” ve diğer mevzuat gereği … Payı, EF, BTV ve KDV yer alması gerekmektedir. Tüm maliyet unsurları bu bedellerin içerisindedir. İkili anlaşma ve faturalarda (Yenilenebilir Enerji Kaynakları) bedeli ayrıca yer alamaz. Davalı şirket, tanzim ettiği elektrik faturalarına YEK Bedeli adı altında yeni bir kalem ilave ederek davacıdan tahsil etmiştir. Halbuki, tüketici faturaları, YEK bedeli dahil tüm maliyet unsurlarını içermekte veya içermesi gerekmektedir. Çünkü, davalı İndirimini, muhtemel tüm bu maliyet unsurlarına göre belirlemiştir veya belirlemesi gerekmektedir. Mevcut İkili anlaşma fiyatlarının bu maliyet öngörülerim zaten içerdiği veya içermesi gerektiği değerlendirilmektedir. Kötü maliyet öngörüsü yapan tedarik şirketinin sözleşme bitim tarihinde indirimini değiştirme veya sözleşmeyi devam ettirmeme imkanları da vardır.
Tüketicilerin, görevli tedarik şirketi yerine tedarik şirketlerini tercih etmelerinin nedeni görevli tedarik şirketlerinden yani EPDK Ulusal Tarife Fiyatlarından daha ucuza elektrik satın almak İçindir. Bu nedenle faturalara ilave edilen yek bedelleri nedeniyle davacı şirketin, davalıya tahakkuk ettirdiği elektrik bedelinin epdk(elektrik piyasası denetleme kurulu)dan pahalı olup olmadığının tespiti,sektör uzmanı görüşü gerektirdiğinden bu konuda bilirkişi tarafından değerlendirme yapılmamıştır.
Tarafların ticari defterlerim ibraz etmediği, İstanbul … İcra Müdürlüğü’nün…esas sayılı dosyasını talep edilmesine rağmen gönderilmediği, davacı şirket, davalının faturaları son ödeme tarihlerine kadar ödememesi nedeniyle, taraflar arasında imzalanan elektrik satış sözleşmesinin 4.3. ve 7.2. Maddelerini gerekçe yaparak elektrik eneıjisi satış sözleşmesini tek taraflı olarak feshetmiştir. Davacı şirketin, elektrik sözleşmesini tek taraflı olarak feshetmesi sözleşme hükümlerine uygun olduğu, davacı şirketin alacaklı olup olmadığının, faturalara ilave edilen YEK bedelleri nedeniyle davacı şirketin, davalıya tahakkuk ettirdiği elektrik bedelinin EPDK ‘den ( elektrik piyasası denetleme kurulu) pahalı olup olmadığının tespitinin sektör uzmanı görüşü gerektirdiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.
Mahkememizin 30/09/2019 tarihli duruşmasında dosyanın Elektrik Mühendisi bilirkişininde eklenerek bilirkişilere tevdi ile ek rapor alınmasına karar verilmiş, davacı vekilinin talebi gibi defter incelemesi için gün verilerek taraflara meşruhatlı davetiye çıkartılmıştır.
Bilirkişiler tarafından hazırlanan 26/12/2019 tarihli ek rapor mahkememize teslim edilmiştir.
Taraflar arasında 01/02/2017 imzalanan 01/03/2017 tedarik başlangıçlı Elektrik Enerjisi Satış Sözleşmesi İncelendiğinde;
MADDE: 7.1; …Sözleşmeden kaynaklanan fesih hakları saklı kalmak kaydıyla herhangi bir taraf, iş bu sözleşme süresinin dolmasından en az 3 ay önceden sözleşmenin yenilenmeyeceğini Madde 4.6’daki, teminatını tamamlayarak tacir aboneler için noter kanalı veya elektronik imzalı kayıtlı e-posta adresinden yazılı olarak bildirmediği takdirde taraflarca sözleşme Madde 3.6’daki şekilde taraflar sözleşmenin %1 indirim ile 1 yıl daha uzamasını ve alım satım taahhütlerini kabul beyan etmektedirler…
MADDE: 3.1; Abone iş bu sözleşme süresi boyunca herhangi 2 faturasının son ödeme tarihinden önce kısmen veya tamamen ödememişse, Tedarikçi içinde bulunulan aydan itibaren ulusal perakende satış tarifesi üzerinden indirimsiz faturalandırma hakkına sahiptir, Tedarikçi elektrik satışından kaynaklı olarak kendisine mevzuat gereği…tarafından yansıtılan piyasa maliyetlerini (Sıfır Bakiye, yek bedeli, piyasa işletim ücreti, dengesizlik, ödenmeyen alacak, fark fonu, vb yeni gelecek satış kaynaklı bedeller.) aboneye faturalama hakkına sahiptir. Bu yansıtma hakkını kendisine yansıtılmış dönemde kullanmamış olması, sözleşme bitiminden itibaren 2 yıl içinde herhangi bir dönemde kullanılmasına engel değildir…
MADDE 4.2;… Fatura tutarını 7 gün içinde ödemediği takdirde, tedarikçi ödenmeyen fatura tutarına, aylık % 5 gecikme bedeli yansıtacaktır… Abonenin sözleşme hükümleri veya borçtan dolayı icra takibine sebebiyet vermesi halinde ödenmeyen her faturanın %12 si kadar icra ceza bedeli talep edebilecektir.
MADDE 1; Tedarik başlangıç tarihi 01.03.2017, sözleşme bitiş tarihi tedarik başlangıç tarihinden itibaren 12 ay sonrasıdır. Sözleşmenin kendiliğinden uzaması durumunda bir önceki sözleşme bitiş tarihinin 1. Yıl dönümü olup taraflar bunu şimdiden kabul eder.
MADDE 2; Sözleşme kapsamındaki Abone Numaraları; … ve…, Tarife Grubu; Ticarethane A.G.
MADDE 3; Güncel Ulusal Tarifede yer alan Tek Zamanlı Tarife Birim Fiyatı üzerinden %13 sabit İndirim uygulanacaktır.
MADDE 4; Toplam Satış Bedeli; Tüketim miktarı x ((Birim Satış Fiyatı +Yenilenebilir Enerji Fiyatı + Elektrik Satışından Kaynaklı Piyasa Bedelleri Fiyatı) x (1+0.01 (Enerji Fonu) + 0,02 (TRT Fonu) + 0,05 ve/veya 0,01 (BTV)) + (Dağıtım Sistemi Kullanım Bedeli + Kayıp Bedeli + Perakende Satış Hizmet Bedeli + Kesme, Bağlama ve Sayaç Okuma Bedeli + Reaktif Enerji Bedelleri + Gecikme Bedeli)+KDV.
Davacı şirket tarafından davalı kuruma tahakkuk ettirilen faturalar incelendiğinde; … numaralı abonelik için 21.09.2018 son ödeme tarihli 10.884,28 kWh tüketim karşılığı vergiler, fonlar, gecikme bedelleri ve güvence bedeli taksit dahil toplam 10.062,28 TL tutarında fatura tahakkuk ettirildiği görülmüş olup faturada dipnot olarak; YEK Piyasa bedeli içerisinde her ay hesaplanan YEK bedelinize ilave olarak 671,26 TL tutarında sözleşmenizdeki madde 3 ve 5 de yer alan tarafınıza yansıtılmamış olan enerji dengesizlik, fark fonu ve piyasa maliyetleri yer almaktadır. Bu bedellere ilişkin herhangi bir karımız olmayıp EPİAŞ tarafından tarafınıza tedarik edilen elektrikten dolayı tarafımıza faturalandırılan bedellerdir. Piyasa koşullarının, %119 ‘a varan elektrik üretim doğalgaz maliyet artışı, aşırı kur artışı, enflasyon ve faiz artışı nedeniyle bu piyasa maliyetlerine dahi katlanılamaz hale gelmesinden dolayı sözleşmenize uygun olarak tüketimleriniz üzerinden hesaplanarak bir defalık yansıtılmıştır. Bilginize sunarız… Denildiği görülmüştür.
B-… numaralı abonelik için 21.09.2018 son ödeme tarihli 5.191,07 kWh tüketim karşılığı vergiler, fonlar, gecikme bedelleri dahil toplam 3.836,58 TL tutarında fatura tahakkuk ettirildiği görülmüş olup faturada dipnot olarak; YEK Piyasa bedeli içerisinde her ay hesaplanan YEK bedelinize ilave olarak 488,77 TL tutarında sözleşmenizdeki madde 3 ve 5 de yer alan tarafınıza yansıtılmamış olan enerji dengesizlik, fark fonu ve piyasa maliyetleri yer almaktadır. Bu bedellere ilişkin herhangi bir karımız olmayıp… tarafından tarafınıza tedarik edilen elektrikten dolayı tarafımıza faturalandırılan bedellerdir. Piyasa koşullarının, %119 ‘a varan elektrik üretim doğalgaz maliyet artışı, aşırı kur artışı, enflasyon ve faiz artışı nedeniyle bu piyasa maliyetlerine dahi katlanılamaz hale gelmesinden dolayı sözleşmenize uygun olarak tüketimleriniz üzerinden hesaplanarak bir defalık yansıtılmıştır. Bilginize sunarız… Denildiği görülmüştür.
Davacı şirket, davalının faturaları son ödeme tarihlerine kadar ödememesi nedeniyle, taraflar arasında imzalanan elektrik satış sözleşmesinin 4,3. ve 7.2. Maddelerini gerekçe yaparak indirimsiz faturalar tahakkuk ettiği görülmüştür.
Davacı şirket tarafından davalı kuruma tahakkuk ettirilen faturalar için EPDK ‘nın dava konusu fatura dönemlerini kapsayan 31.07.2018 tarih 7988-1 sayılı kurul kararına göre; Ticarethane A.G. Grubu için Perakende Tek Zamanlı Enerji Bedeli; 0,285193 TL/kWh, Dağıtım Bedeli; 0,140404 TL/kWh, Enerji Fonu ; %\ x Enerji Bedeli, TRT Payı; %2 x Enerji Bedeli, Enerji Tüketim Vergisi ; %5 x Enerji Bedeli olduğunu,
A-6177616 numaralı abonelik için 5.191,07 kWh lik enerji karşılığı ulusal tarife üzerinden indirimsiz olarak hesaplandığında genel toplam; 2.746,73 TL olup, Gecikme bedeli (KDV dâhil); 65,17 TL, Faturada yer alan YEK Piyasa Bedeli ( her ay hesaplan yek bedeli + 488,77 TL tutarında enerji dengesizlik, fark fonu ve piyasa maliyetleri); 804,05 TL olup, Enerji Fonu (%1), … Payı (%2), Elektrik Tüketim Vergisi(%5) +KDV (%18) ile birlikte Toplam; 1.024,67 TL olduğu görülmüştür,.
B… numaralı abonelik için 10.884,28 kWh tik enerji karşılığı ulusal tarife üzerinden indirimsiz olarak hesaplandığında; Genel Toplam; 5.759,17 TL olup, Gecikme bedeli (KDV dâhil); 141,67 TL -Güvence bedeli; 2,464,51 TL ‘dir. Faturada yer alan YEK Piyasa Bedeli (her ay hesaplan yek bedeli + 671,26 TL tutarında enerji dengesizlik, fark fonu ve piyasa maliyetleri); 1.331.55 TL olup, Enerji Fonu (%1), TRT Payı(%2), Elektrik Tüketim Vergisi (%5) +KDV (%18) ile birlikte Toplam; 1.696,93 TL olduğu görülmüştür.
Elektrik Piyasası Dengeleme Ve Uzlaştırma Yönetmeliği ve Yenilenebilir Eneıji Kaynaklarının Belgelendirilmesi Ve Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik incelendiğinde; Her İki yönetmelikte de dava konusu olan maddelerin Piyasa İşletmecisi (EPİAŞ) ile Piyasa Katılımcısını (Davacı Şirket) bağlayan hükümler olduğu görülmüştür.
MADDE 113 -(Değişik:RG-28/3/2015-29309)
(1)Piyasa İşletmecisinin, toptan elektrik piyasası adına yaptığı işlemlerden kar veya zarar etmemesi esasına dayalı olarak, bir fatura dönemi içerisinde, gün öncesi piyasası kapsamında piyasa katılımcılarının gerçekleştirmiş oldukları enerji alış ve satışları ve süresinde ödenmeyen alacaklar hariç olmak üzere, dengeleme mekanizmasının uzlaştırılması ve dengeden sorumlu tarafların dengesizliklerinin azlaştırılmasına ilişkin olarak, piyasa katılımcılarına tahakkuk ettirilecek alacaklar toplamı ile …’tan tahsil edilecek Sıfır Bakiye Düzeltme Tutarının, borçlar toplamına eşit olması esastır.
(2)Bu doğrultuda, a) Dengeleme güç piyasası ve gün öncesi planlama kapsamındaki yük alma talimatlarına, gün öncesi planlama kapsamındaki satışlarına ve enerji fazlasına ilişkin olarak piyasa katılımcılarına ve dengeden sorumlu taraflara tahakkuk ettirilen toplam alacak tutarının, dengeleme güç piyasası ve gün öncesi planlama kapsamındaki yük atma talimatlarına, gün öncesi planlama kapsamındaki alışlarına ve enerji açığına ilişkin olarak tahakkuk ettirilen toplam borç tutarından fazla olması halinde, … ’ın borcu olarak tahakkuk ettirilecek,
B)(Değişik:RG-18/l/2018-30305)(2) Dengeleme güç piyasası ve gün öncesi planlama kapsamındaki yük atma talimatlarına, gün öncesi planlama kapsamındaki alışlarına ve enerji açığına ilişkin olarak piyasa katılımcılarına ve dengeden sorumlu taraflara tahakkuk ettirilen toplam borç tutarının, dengeleme güç piyasası ve gün öncesi planlama kapsamındaki yük alma talimatlarına, gün Öncesi planlama kapsamındaki satışlarına ve enerji fazlasına ilişkin olarak tahakkuk ettirilen toplam alacak tutarından fazla olması halinde, … ’ın alacağı olarak tahakkuk ettirilecek, denmiştir.
Davacı tarafın dava konusu 2018 yılı ticari defterlerinin açılış ve kapanış tasdiklerinin süresinde yaptırıldığı bilirkişi tarafından lehine delil teşkil edeceği kanaatine varılmıştır.
Davacı taraf davalı tarafın hesaplarını 120.01,512 Alıcılar hesabı içerisinde takip ettiği, dava konusu 158380 nolu abonelik için 7.597,77 TL tutarındaki faturayı yevmiye defterine 14/09/2018 tarihinde …yevmiye maddesi ile kaydettiği, … abonelik için 3.836,58 TL tutarındaki faturayı 14/09/2018 tarihinde …yevmiye maddesi ile kaydettiği hususları tespit edilmiştir.
Davalı kuruma her iki abonelik için; Tüketilen Enerji karşılığı Ulusal Tarife Üzerinden İndirimsiz bedeli (vergiler ve fonlar dahil); 8.505,90 TL olduğu, Gecikme Bedeli; 206,84 TL Güvence Bedeli 10. Taksiti: 2.464,51 TL, YEK Piyasa Bedeli (vergiler ve fonlar dâhil): 2.721,60 TL olduğu, faturalarda yer alan gecikme bedellerinin geçmiş dönem fatura tutarları ile son ödeme ve ödeme tarihleri karşılaştırılmak suretiyle tespit edilebileceği, dava konusu … ve … numaralı abonelikler için düzenlenen faturalarda sözleşmenin 3.1 numaralı maddesinde belirtildiği şekilde herhangi bir indirim yapılmadığı gibi toplam fatura tutarlarının ulusal indirimsiz tarifeden %32 daha fazla olduğu, Yek Piyasa Bedeli (Fark Fonu, Enerji Dengesizlik, Yek Bedeli ve Piyasa maliyetleri) adı altında davalı yana fatura edilen kalemlerin Piyasa katılımcısı olan davacı kurumun kendi maliyetleri olduğu ve tahakkuk ettirilen bedelin kaç kWh lik bir tüketim karşılığı olduğunun dava konusu faturalardan tespit edilemeyeceği anlaşılmış olup, araştırılacak başkaca bir husus kalmadığından davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulması gerekmiştir.
HÜKÜM :
1-Davanın reddine,
2-Alınması gerekli 54,40 TL karar ve ilam harcından peşin alınan 158,40 TL’den mahsubu ile artan 104,00 TL’nin karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
3-Davalı taraf vekille temsil olunmakla red üzerinden hesaplanan karar tarihinde yürürlükte bulunan A.A.Ü.T. gereğince hesap ve taktir olunan 3.400,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya ödenmesine,
4-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
5-Davacı tarafça yatırılan gider avansından geriye kalan kısmının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Davacı vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 03/02/2020

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır